Minden támogatást elvettek az MTV-től

2009.11.23. 18:48 Módosítva: 2009.11.23. 19:02
A költségvetési szavazáson az MSZP támogatásával megszavazták azt a javaslatot, hogy a 7 milliárdos támogatáscsökkentés után még az MTV-nek jutó 2,4 milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adják. Az MTV alalnöke szerint az MSZP a Napkelte kirúgása miatt bünteti a köztévét. A legpesszimistább számítások szerint jövőre műsorkészítésre 18 milliárd helyett mindössze 7 milliárd marad. Ez lehet, hogy még a munkabérekre sem elég.

Az Országgyűlés 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta Jánosi György (MSZP) a kormány által is támogatott javaslatát, amely szerint nem hogy hét milliárd forinttal csökkentik jövőre a Magyar Televízió költségvetési céltámogatását, hanem a fennmaradó 2,4 milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adják.

Az SZDSZ és a KDNP a javaslatról külön szavazást kért, de végül a kormány által támogatott ötven másik módosítási javaslattal együtt fogadták el, hogy a pénz az MTV Közalapítvány helyett a Duna Televíziót működtető Hungária Közalapítványhoz kerüljön.

A szocialista módosító indítványt az MSZP frakció mellett a fideszes Mádi László és nyolc, többségében volt MDF-es független képviselő támogatta. Elutasította viszont a Fidesz, a KDNP-frakció egy része, az SZDSZ és egy független képviselő, sőt két szocialista is: Juhász Ferenc és Tóth József. Tartózkodott viszont a szavazáson a KDNP másik fele, Szijjártó Péter (Fidesz) és Karsai József (MSZP).

A módosítás után még hátra van november 30-án a költségvetés végszavazása, vagyis az MTV legfeljebb akkor remélhet több pénzt, ha bukik az egész költségvetés.

Akár 11 milliárddal is kevesebb juthat

A Magyar Televízió idén körülbelül 32,5 milliárd forintból gazdálkodott, amiből 9,4 milliárd volt a költségvetési céltámogatás, 1,2 milliárdot koncessziós díjként, míg 10,4 milliárdot a tévédíj átvállalásaként kapott az államtól. (A Medgyessy-kormány vállalta át a tévédíjat az adófizetőktől, azóta minden évben ugyanannyit fizet az állam, annak ellenére, hogy az infláció miatt reáltértéken a támogatás közel 30 százalékkal kevesebbet ér). Az MTV emellett 7,83 milliárdot kapott a sugárzási díj átvállalásaként, és tovább 3,5 milliárd volt a reklámbevétele.

Jövőre a közel 10 milliárddal alacsonyabb állami támogatás miatt valószínűleg még tovább zuhan majd a köztelevízió nézettsége, ezért becslések szerint újabb 1 milliárddal csökkenhetnek az MTV amúgy is alacsony reklámbevételei. Így az sem kizárt, hogy 32,5 milliárd helyett jövőre mindössze 22 milliárdból gazdálkodhat a köztévé. Ebből ráadásul több mint tizennégymilliárd forint állandó költség: az Antenna Hungáriának fizetendő sugárzási díj, műholdbérleti-díj, és a székház bérleti díja.

Büntetik az MTV-t

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke szerint a költségvetési megszorítások arra utalnak, hogy az MSZP büntetni akarja a köztelevíziót azért, mert szerződést bontottak a Napkeltével.

Az MTV első, 7,5 milliárdos elvonását a szocialisták a válság mellett az intézmény rossz gazdálkodással indokolják, és a kuratórium kormánypárti delegáltjai is ezzel az indokkal nem szavazták meg a 2,4 milliárdos hitelt.

Az Index információi szerint az MSZP költségvetési kínzásának két oka van: egyrészt az MTV vezetése magára haragította a szocialistákat, miután kirúgták Gyárfás Tamás műsorát, a Napkeltét, másrészt szerintük Medveczky a Fideszhez húz, és a kormányváltás után pályázni szeretne az MTV elnöki posztjára.

Úgy tudjuk, a viszony szeptemberben romlott meg végleg, amikor Medveczky a hitelkérelem első elutasítása után felmondott az összes külsős beszállítónak, nem kímélve az MSZP-vel jó viszonyt ápoló producereket, köztük Gyárfás Tamást, a Napkelte tulajdonosát sem.

Az MSZP büntetőakciójára utal viszont az is, hogy a gazdasági válsággal indokolt megszorítások csak az MTV-t sújtják, mert a Magyar Rádió ugyanannyit kap jövőre, a Duna Televízió pedig most már közel hárommilliárddal többet.

Csak a monoszkóp?

Medveczky Balázs, a házelnöknek írt levelében a múlt héten jelezte, hogy: a tervezett költségvetési elvonások okozta "válsághelyzet következménye legrosszabb esetben az, hogy a Magyar Televízió képernyője elsötétül, hiszen januárban vagy februárban nem tud a Magyar Televízió bért adni a dolgozóinak".

"Előre korlátoznunk kell hír- és hírháttér-, érdekvédelmi, kulturális, történelmi, kisebbségi és vallási műsoraink időkeretét" – sorolta akkor a szükséges intézkedéseket Medveczky, aki szerint nagyarányú leépítésre nincs mód, mert a végkielégítésekre nem ad pénzt a kormányzat, az m2 időleges bezárásán pedig legfeljebb egymilliárd forintot lehetne megspórolni.

Az MTV eladná viszont az úszó Európa-bajnokság és a futball-vb jogait, ezeken együtt összesen akár 2 milliárdot is spórolhatnának.