Az MTV szájkaratézik az MSZP-vel

2009.11.26. 15:11
Az MTV közleményben védi magát Jánosi György közleményével szemben. Az MSZP médiapolitikusa szerint azért kellett elvenni minden céltámogatást a köztévétől, mert pazarol, és már az ügyészség is nyomoz törvénytelen működése miatt. Az MTV cáfol és visszavág.

Jánosi György szocialista képviselő kedden kiadott közleményében többek közt azt állította, hogy „a Legfőbb Ügyészség vizsgálata nyomán világossá vált, hogy a MTV törvénytelenül működik, ami miatt a cégbíróság nemrég pénzbüntetéssel sújtotta a részvénytársaságot, és előrevetítette a cégbejegyzésből történő törlés lehetőségét is.”

A politikus többek közt ezzel indokolta, hogy az általa beadott költségvetési beadvány miért vont el 2,4 milliárd forintot az MTV-től, 9 milliárdról nullára csökkentve az intézmény céltámogatását. A módosító javaslatot hétfőn a szocialista és az MDF-es képviselők támogatásával megszavazta a parlament.

„Jánosi György a tények félremagyarázásával úgy próbálja beállítani a Legfőbb Ügyészség törvényességi felügyeleti eljárását, mintha az MTV vezetőségének működésével összefüggésben indult volna. A valóság ezzel szemben az, hogy az eljárás a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának mulasztása miatt indult, mivel a testület törvényi kötelezettsége ellenére 2008 márciusa óta nem tud elnököt választani az MTV élére” – áll az MTV által közleményére válaszul kiadott közleményben, amiben hangsúlyozzák, hogy „az elnökválasztás nem az MTV vezetőinek, hanem a pártdelegáltakból és civilekből álló kuratóriumnak a dolga”.

Az MTV még egyszer felhívta Jánosi György figyelmét arra, hogy nem gazdálkodhatnak rosszul, hiszen évek óta nyereségesek, és az sem igaz, hogy az intézménynél hatvan vezető keres havi egymillió forintnál többet, és 300 millió forintnyi végkielégítést fizettek ki az elmúlt években. Az MTV szerint csak harmincan keresnek egymilliónál többet a köztévénél, és az elmúlt három évben 130 millió forint végkielégítést osztottak ki.