2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Még nem paktált le Gyenesei az MDF-fel

2010.01.25. 18:28 Módosítva: 2010.01.26. 08:05
Cáfolta azokat a hétvégén megjelent híreket Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, hogy választási együttműködésről szóló megállapodást kötöttek az MDF-fel. Szavaiból kiderült az is, hogy a jelöltek testületi jóváhagyással elfogadhatják egyes pártok, szervezetek támogatását.

A Somogyért jelöltállító szervezetként nem köt választási szövetséget más jelölő szervezetekkel, pártokkal, nyilatkozta Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke hétfőn. Azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a szervezet együttműködési megállapodást kötött az MDF-fel.

Gyenesi István kijelentette, informális egyeztetést tartottak, de sem hivatalos tárgyalás, sem megegyezés nem született az MDF és az egyesület között. Bár a Somogyért eltökélt szándéka, hogy nem köt választási szövetséget más jelölő szervezetekkel, de jelöltjei testületi jóváhagyással elfogadhatják bizonyos, a politikai középhez közel lévő szervezet, párt támogatását, illetve jelölését.

Ha az MDF megyei vezetése hivatalosan megkeresi az egyesületet, és kiderül, miben kérnek együttműködést, akkor tudnak az esetleges közös szerepvállalásról dönteni az érintett jelöltek véleményének figyelembe vételével. Megtiszteltetés, ha az egyik rendszerváltó parlamenti párt támogatható értéket lát az egyesület jelöltjeiben, mondta.

"Az MDF-et a demokratikus politikai közép szervezett megjelenítőjének tartjuk. Józansága és szókimondása egyre inkább nélkülözhetetlen a magyar parlamentben" - fogalmazott a politikus. Emlékeztetett arra, hogy a Somogyért komoly civil erő, amely négy évvel ezelőtt országosan egyedülállóan egyéni választókerületi győzelmet aratott, és személyében egy ideig miniszteri posztot is betöltő képviselőt juttatott a parlamentbe.

Információink szerint az MDF és a Somogyért között már hetekkel ezelőtt elkezdődött az egyeztetés, azonban az SZDSZ színre lépésekor az MDF visszavonulót fújt, úgy tervezték, hogy az adott körzetekben inkább liebrális jelölteket állítanak. A tárgyalások közben végül kiderült, hogy az SZDSZ mégse tud mindenhova jelölni, az MDF ekkor tért vissza Gyeneseiékkel tárgyalni.