Erzsébet
1 °C
4 °C

Arányosabb közteherviselésre épül az MDF-program

2010.01.24. 16:30 Módosítva: 2010-01-24 17:03:32
Elkészült az MDF választási programjának vitaanyaga, amely egyebek mellett arra épül, hogy többen fizessenek egyedileg kevesebb adót, arányosabb, igazságosabb és szélesebb bázisú legyen a közteherviselés, valamint jóval nagyobb legyen a foglalkoztatás aránya, közölte Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje egy budapesti sajtótájékoztatón vasárnap.

Bokros Lajos szerint a "Munka és méltóság = Modern Magyarország" című programban meghirdetett "szélesebb bázisú" közteherviselés "nem fog mindenkinek tetszeni". Kijelentette: annak érdekében, hogy a leszakadás helyett felemelkedés történjen gyökeres gazdaságpolitikai és társadalmi fordulatra, valamint "a reformok kritikus tömegére van szükség".

Kevés magyar dolgozik

Kérdésre válaszolva Bokros Lajos elmondta, a közteherviselés arányosabbá és igazságosabbá tétele "azt igényli, hogy többen fizessenek személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot". Ennek érdekében szeretnék legalább 10 százalékkal, 67 százalékosra növelni a foglalkoztatási rátát. A minimálbér adómentességét el kell törölni, a közteherviselés alapvető követelménye volna, hogy mindenki, legalább egy tíz százalékos adókulccsal a minimálbér után is adózzon, mondta.

A nyugdíjrendszer kapcsán arról beszélt, hogy szerinte kívánatos lenne bevezetni a svéd modellt, amely – mint fogalmazott – "mintegy belső automatizmussal előállítja a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek a jövőbeni pénzügyi egyensúlyát". A jelenlegi rendszer nem tartható fenn harminc évig változatlan formában, tette hozzá.

Egy progresszív anyag

Makay Zsolt választmányi elnök közölte, hogy a párt szakértői kabinetje és elnöksége által jóváhagyott anyagról január 30-án szavaz az országos választmány.Kajdi József, a szakpolitikai kabinetek koordinátora elmondta, az anyagban nem egy kormányprogram olvasható, hanem a korábbi hagyományokkal szakító választási program. Néhány, nagyon fontos kulcskérdésre koncentrál ez az anyag, amelynek az elsődleges rendeletetése, hogy Magyarország a leszakadás helyett a felzárkózás útját választhassa. Mint mondta, a részkérdésekre adott válaszokról az érdeklődök a párt honlapján tudnak majd olvasni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?