Arányosabb közteherviselésre épül az MDF-program

2010.01.24. 16:30 Módosítva: 2010.01.24. 17:03
Elkészült az MDF választási programjának vitaanyaga, amely egyebek mellett arra épül, hogy többen fizessenek egyedileg kevesebb adót, arányosabb, igazságosabb és szélesebb bázisú legyen a közteherviselés, valamint jóval nagyobb legyen a foglalkoztatás aránya, közölte Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje egy budapesti sajtótájékoztatón vasárnap.

Bokros Lajos szerint a "Munka és méltóság = Modern Magyarország" című programban meghirdetett "szélesebb bázisú" közteherviselés "nem fog mindenkinek tetszeni". Kijelentette: annak érdekében, hogy a leszakadás helyett felemelkedés történjen gyökeres gazdaságpolitikai és társadalmi fordulatra, valamint "a reformok kritikus tömegére van szükség".

Kevés magyar dolgozik

Kérdésre válaszolva Bokros Lajos elmondta, a közteherviselés arányosabbá és igazságosabbá tétele "azt igényli, hogy többen fizessenek személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot". Ennek érdekében szeretnék legalább 10 százalékkal, 67 százalékosra növelni a foglalkoztatási rátát. A minimálbér adómentességét el kell törölni, a közteherviselés alapvető követelménye volna, hogy mindenki, legalább egy tíz százalékos adókulccsal a minimálbér után is adózzon, mondta.

A nyugdíjrendszer kapcsán arról beszélt, hogy szerinte kívánatos lenne bevezetni a svéd modellt, amely – mint fogalmazott – "mintegy belső automatizmussal előállítja a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek a jövőbeni pénzügyi egyensúlyát". A jelenlegi rendszer nem tartható fenn harminc évig változatlan formában, tette hozzá.

Egy progresszív anyag

Makay Zsolt választmányi elnök közölte, hogy a párt szakértői kabinetje és elnöksége által jóváhagyott anyagról január 30-án szavaz az országos választmány.Kajdi József, a szakpolitikai kabinetek koordinátora elmondta, az anyagban nem egy kormányprogram olvasható, hanem a korábbi hagyományokkal szakító választási program. Néhány, nagyon fontos kulcskérdésre koncentrál ez az anyag, amelynek az elsődleges rendeletetése, hogy Magyarország a leszakadás helyett a felzárkózás útját választhassa. Mint mondta, a részkérdésekre adott válaszokról az érdeklődök a párt honlapján tudnak majd olvasni.