Egészséges anyát akartak kórházba vinni

2010.05.19. 12:33 Módosítva: 2010.05.19. 13:08
Felháborodott két, az otthonszülést támogató szervezet, hogy hétfő éjjel egy otthonszüléshez, ahol komplikáció merült fel, és ki kellett hívni a mentőket, riasztották a rendőrséget is. A mentősök arra akarták kötelezni az egészséges anyát, hogy kórházba szállítsák. A csecsemőt addigra már ellátták, és kórházba vitték.

Jogszabály és felhatalmazás nélkül akartak intézkedni a rendőrök, mikor hétfő éjszaka egy otthonszülésen megjelentek, írja közleményében a Születésház Egyesület és az Alternatal Alapítvány. A két szervezet szerint nem ez az első eset, ezért vizsgálatot indítványoznak az ORFK-nál. Felháborodásukat fejezték ki, hogy a rendőrség egy otthonszülést választó és egészséges édesanyát hétfő este arra próbált kötelezni, hogy menjen kórházba, arra ugyanis nincs jogalapja, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen.

A közlemény kitér arra is, hogy Magyarországon az európai országoktól eltérően, nincs szabályozva az otthonszülés, ennek pedig az a következménye, hogy az otthonszüléssel foglalkozó szakemberek felelősségét minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják. Megjegyzik azt is, hogy „az intézeten kívüli szülést választó szülők pedig gyakran rendőrségi zaklatás áldozatai”.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) betegjogi programvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon csak abban az esetben vihetnek kórházba valakit rendőrök, ha önmagára vagy másokra veszélyeztető magatartást tanúsít, de erről is pszichiátriai kezelés esetében lehet szó. Egészségügyi ellátást amúgy bárki visszautasíthat, és nem kötelezhetik, hogy kórházba menjen

A rendőrség tájékoztatása szerint hétfő este egy otthonszülés közben felmerült komplikációhoz riasztották a mentőket a II. kerületi Szalonka utcába egy lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. Kórházba akarták szállítani az édesanyát is, a nő azonban ezt megtagadta. A mentősök ekkor rendőri segítséget kértek.

A helyszínre érkező rendőrök nem tudtak bejutni a lakásba, mozgást nem észleltek. Mielőtt távoztak volna, egyeztettek a mentőszolgálat munkatársaival, olvasható a rendőrség közleményében. A BRFK feljelentés-kiegészítést rendelt el, a hatóságnak 15 napja van annak kivizsgálására, hogy történt-e bűncselekmény.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valaki feljelentést tett, de ebből nem derült ki egyértelműen, hogy történt-e bűncselekmény, így a rendőrség megvizsgálja az eset körülményeit.

Az Index információi szerint a fővárosban minden héten előfordul, hogy a szülészeteken olyan komplikáció lép fel, ami miatt újszülött-intenzívellátásra szakosodott intézménybe szállítanak át csecsemőket.

Tafferner Éva a BRFK szóvivője kérdésünkre nem árulta el, hogy ki tett feljelentést ki ellen. Annyit mondott, hogy a rendőrség biztonsági intézkedésre szállt ki a II. kerületi lakásba, mert a mentők kihívták őket. Arra a kérdésre, hogy miért riasztották a rendőröket, Tafferner Éva nem tudott válaszolni, a mentőkhöz irányított minket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy rendőri segítséget a mentősök az anya ellátásához kértek, mivel a nő nemcsak a kórházba szállítástól, hanem a vizsgálattól is elzárkózott. Mivel "a szülés körülményei tisztázatlanok voltak, valamint az újszülött életveszélyes állapotban került kórházba, a mentőegység vezetője feltétlenül szükségesnek tartotta az anya vizsgálatát (esetleges életveszély), valamint a körülmények tisztázását, ezért kért rendőri segítséget".

Az MTI értesülésére, hogy Geréb Ágnes is a helyszínen tartózkodott, Győrfi Pál kedden azt mondta, hogy a lakásban tartózkodók egyike a mentősöknek G. Ágnes néven mutatkozott be, személyazonosságát, szerepét azonban nem vizsgálhatták.

Az otthonszülést támogató szülész-bába ellen jelenleg büntetőeljárás folyik, korábban pedig eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától. Ezért az eltiltása óta bábaként segít az otthonszüléseknél, amit semmilyen bírósági döntés vagy jogszabály nem tilt meg neki.