Szabályt sértett a bíróság Geréb Ágnes ügyében

2010.02.26. 16:10
A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) emberölésre próbálta változtatni a vád szerint halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek minősülő cselekményt. A Fővárosi Bíróság (FB) most a visszahelyezte az ügyet a PKKB-hoz, mert utóbbi szabályt sértett az átminősítéskor.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság az otthonszülés élharcosaként ismert Geréb Ágnes és társai ügyében a PKKB azon végzését, amely szerint a vádlottak cselekménye súlyosabbra, akár foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberölésre minősülhet – írja a Magyar Hírlap. A PKKB erre tekintettel - hatáskör hiányában - az ügyet áthelyezte az FB-re.

Utóbbi szerint azonban a PKKB eljárási szabályt sértett, mert nem állapította meg a cselekmény vádtól eltérő minősítését s azt, hogy melyik vádlott mely cselekménye minősülhet súlyosabbnak, így a PKKB-nak folytatnia kell a vádlottakkal szemben a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult pert.

Az átminősítést a PKKB bírája novemberben arra alapozta, hogy az orvosnak tudnia kellett: a szülőcsatornában elakadt baba fejének mozgatása annak halálához vezethet. Az eset különlegessége az volt, hogy Magyarországon még sohasem vádoltak orvost azzal, hogy annak ellenére végzett el egy beavatkozást, hogy tudta, halált okozhat – az emberölés ugyanis büntetőjogi szempontból ezt jelenti.

A szülész-nőgyógyász elleni vádiratokat novemberben egyesítették a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Az ügyészség Gerébet maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta. A doktornőt a foglalkozásától 2007-ben eltiltották, azóta a szülő nők által kiválasztott helyszínen, jellemzően azok otthonában kísért szüléseknél szerinte asszonytársi segítőként, dúlaként asszisztált.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport