Lefutották a kötelező köröket

2010.05.28. 16:18
45 percben foglalta össze környezetvédelmi terveit Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter a fenntartható fejlődés bizottságnak. Ugyan a meghallgatáskor kitért a legfontosabb kérdésekre, Jávor Benedek LMP-s elnök kíváncsiságát nem elégítette ki, rajta kívül a bizottság 11 tagjának is volt még mondandója.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterjelölt a második meghallgatásán esett túl pénteken a fenntartható fejlődés bizottságban (egykor környezetvédelmi bizottság névre hallgatott), ami kimenetelét tekintve nem volt kérdéses. A támogatásáról szóló szavazás eredményét tehát nem hiba ellőni az elején: 12-en támogatták, hárman tartózkodtak, ketten szavaztak ellene.

fotó: Barakonyi Szabolcs
fotó: Barakonyi Szabolcs

A mezőgazdasági bizottságban már csütörtökön bemutatkozott, ott a feladatra alkalmasnak találták, így izgalmat inkább az jelentett, hogyan birkózik meg azzal a területtel, ami egyértelműen nem az erősebbik oldala, nyilvánvalóan nem a zöld múltja miatt nyerte el a lehetőséget a tárca vezetésére. A fenntartható fejlődés bizottság elnöke, az LMP-s Jávor Benedek ezzel szemben komoly, civilként szerzett környezetvédelmi háttérrel rendelkezik.

Zöld tüzelés

Ez a felállás meg is határozta a meghallgatást: Fazekas Sándor előadására Jávor Benedek egy 20-25 kérdésből álló listával lőtt vissza, a miniszterjelölt egyszer meg is kérte, hogy lassítson, a jegyzeteléssel nem tudta tartani a tempót. A bizottsági elnökön kívül még 11 képviselő érezte úgy, hogy valamire kíváncsi, így a másfél órás időkeretben Fazekas Sándornak nem volt módja részletesen kifejteni a válaszokat. A legtöbbet elegánsan meg tudta oldani a szerintem is kiemelten fontos ez a kérdés, hangsúlyt fogunk fektetni rá fordulattal, vagy a még dolgozunk rajta, és csak később derül ki, mekkora forrás áll rendelkezésre válasszal, illetve ezek különböző szinonimájával.

Fazekas: 3 bizottság: 4

Fazekas Sándor korrekten felkészült a meghallgatásra, de a kérdésekkel már zavarba hozták, sok olyan terület volt, amit mélységében nem ismert, ekkor előjött belőle a politikus, és valami általánossággal kibújt az érdemi válaszadás alól. Osztályzata 3-as.

A bizottság messze jobban teljesített, ami azért sem meglepő, mert az LMP-nek a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem az egyik zászlóshajója, így egy felkészült szakembert tudtak delegálni az elnöki posztra. A kormánypárti hozzáértők is sokat szépítettek a helyzeten. A bizottság az 5-öst csak azért nem érdemli meg, mert addig okoskodtak, hogy nem maradt idő a miniszterjelöltből érdemi válaszokat kicsikarni. Osztályzatuk 4-es.

Nagy Andor, a bizottság volt elnöke, aki most az alelnöki székben foglal helyet, segített a szépítésben, miután ellenzéki képviselők a környezetvédelmi minisztérium beolvasztását kifogásolták. Azt mondta, hogy az aggodalom mögött jó szándékot lát, és azzal tud mindenkit megnyugtatni, hogy az EU több országában, így Máltán, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Cipruson se önálló tárcaként működik a környezetvédelem. Emellett szerinte Illés Zoltán, aki államtitkárként felügyeli majd a területet, garanciát jelent, hiszen ő zöldgerillaként áll ki a környezetvédelem ügyéért. Harmadik érvként a víz- és az erdőgazdálkodást említette, ezek korábban két külön tárca irányítása alatt álltak, most viszont egy kézbe kerülnek, ami hatékonyabbá teheti a működést.

Az összevonás eredményeként a vidékfejlesztési minisztérium felügyeli majd a környezetvédelem és a vízgazdálkodás mellett a vidékfejlesztést, az agráriumot és az élelmiszerbiztonságot. A tárcának lesz egy közigazgatási államtitkára, az egyes kiemelt területek pedig politikai államtitkárokhoz tartoznak majd.

06

Halkan sorolt

Fazekas Sándor 45 percben adta elő terveit, amiből a kis hangfalak előtt ülő bizottsági tagok feltehetően minden szót hallottak, az érdeklődők viszont az első 25 percnek csak töredékét élvezhették, a leendő miniszter ugyanis meglehetősen távol ült a mikrofontól. Jávor Benedek végül kapcsolt, és szólt a tárcavezető-jelöltnek is. Valószínűleg azért tűnt fel neki a lankadó figyelem, mert a beszámoló épp ekkor jutott a klímavédelmi részhez – Fazekas azt fejtegette, hogy a globális felmelegedés ténye sokak véleménye ellenére nem vitás, és Magyarországnak is hozzá kell járulnia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Azt nem árulta el, milyen mértékben.

Már sokkal érthetőbben mondott ki a témához szorosan kapcsolódó olyan kulcsszavakat, mint környezetbarát technológiák támogatása a közlekedésben, a kereskedelemben, a hőerőműveknél és a lakossági fűtési rendszerekben, meg hogy alkalmazkodni kell a klímaváltozás következményeihez.

Atom és megújulók

Az is elhangzott, hogy a megújuló energia alkalmazása nem kap elegendő támogatást, ráadásul feleslegesen bonyolult az engedélyeztetés. Fazekas Sándor megemlítette a szén-dioxid-kvóták eladása körüli botrányokat, és kérdésre válaszolva közölte, amit a Fidesz már korábban is megígért, hogy felülvizsgálják az ebből származó bevételek elköltését.

Többször előkerült az energiabiztonság kérdése, de például a paksi atomerőmű bővítéséről csak Baracskai József MSZP-s alelnök kérdésére ejtett szót. Válasza mindenkinek megnyugtató lehet: az atompártiak a klímabiztonság hangsúlyozásába kapaszkodhatnak, az atomot ellenzők pedig abba, hogy Fazekas összetett kérdésnek tartja a kapacitásbővítést, ami mellett szerinte a megújuló energiákat sem szabad elvetni.

07

Vonat és bicikli

A közlekedés környezetvédelmi szempontjának taglalásakor a vasútfejlesztés volt a fő téma, de kiemelt területnek kezelik majd a közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését. Erre külön rákérdezett a fideszes Bartos Mónika, aki egyébként az egyetlen nő a bizottságban, a válaszból pedig kiderült, hogy a leendő miniszter szeret és szokott is biciklizni. Óriási teendőnek nevezte a fejlesztéshez szükséges források előteremtését vagy akár az átirányítását.

A jobbikos Bödecs Barna azt akarta tudni, hogy az erdők védelme érdekében a miniszter mit akar tenni a falopások megakadályozására, hogy az érintett lakosságot bevonja-e az erdő gondozásába, ami hozzájárul a megelőzéshez és a foglalkoztatottság növeléséhez. Fazekas szerint ez inkább a bűnözés visszaszorításáról szól, de megoldható a lakosság bevonása. „Nem biztos, hogy aki fát akar lopni, az akar dolgozni” – tette hozzá.

Többször is elhangzott, hogy meg kell oldani az árvízvédelmet, fel kell készülni a magyar EU-elnökségre, aminek a környezetvédelem kiemelt területe lesz, hogy felül kell vizsgálni a Natura 2000 programot, a nemzeti parkok működését. Ígéret hangzott el, hogy a magyar vízkincs nemzeti tulajdonban marad. Fazekas Sándor azt mondta, hogy az alapvető célok a környezet megóvása, tisztaságának biztosítása és a civilizációs problémák elhárítása, megelőzése. Egy hónap múlva készül el a tárca részletes menetrendje a konkrét feladatokkal, amikhez időpontokat is rendelnek.