Elmaradhat a szúnyogirtás Budapesten az eső miatt

2010.06.21. 12:14
A tavalyi rengetegnél is több a szúnyog idén az országban, a védekezést azonban nehezíti a rossz idő. Hétfő kora este irtana repülőgépekről az ÁNTSZ közép-magyarországi intézete a fővárosban, de ha esik az eső vagy nagyon fúj a szél, nem tudnak nekivágni a levegőnek. A borsodi árvíz sújtotta területeken jobb a helyzet, az első légi irtást sikerült véghezvinni, de annyira sok a vérszívó, hogy hamarosan ismételni kell.

„Most már biztosan látszik, hogy a fővárosban rosszabb a szúnyoghelyzet mint tavaly. Múlt héten keltek ki az árterekben, pocsolyákban tenyésző szúnyoglárvák, és az új esőzések folytonos utánpótlást adnak nekik” – mondta Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa.

Budapesten május közepétől szeptember közepéig földi módszerrel minden héten három napot irtanak, teherautóról szórják a szúnyogirtót. Az ennél nagyobb területeket érintő légi irtást azonban eddig is hátráltatta a csapadékos időjárás, és most sem biztos, hogy sikerül megvalósítani.

000 Hkg94844

„A repülőtéren várakoznak a feltöltött repülőgépek, hogy hétfő este hét óra körül megkezdjék a légi irtást. Észak-Budapesten és Dél-Budapesten is 1000-1000 hektárnyi területet tervezünk bejárni, de ha esik, akkor nem tudunk elindulni” – mondta hétfőn Tajti László, majd hozzá tette, hogy tavaly is nagyon sok volt a szúnyog, de két hét alatt sikerült megoldani a helyzetet, mert jó volt az idő és felszáradtak a tenyészpocsolyák.

Budapesten két főbb szúnyogfaj él. Egyikük az ember számára leginkább kényelmetlen nemzetség a gyötrő, vagy aedes szúnyog, ami ártéren tenyészik. Az invázióhoz az ártérnek tavasszal víz alá kell kerülnie, és a visszavonuló vízből a szárazföldön maradt felmelegedő pocsolyák szükségesek. Ez most megtörtént, ráadásul az esőzések újra és újra feltöltik ezeket a tenyészhelyeket.

Erre a hétre két légi irtást is terveztek, ha ma nem tudnak elindulni, akkor a hét többi napján próbálkoznak.

Borsodban jobb a helyzet

Dr. Huszti Györgyike, az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének munkatársa az Indexnek azt mondta, a június 12. és 19. közötti légi irtást követő hatékonyságvizsgálatok szerint a több mint kétszáz települést érintő akcióban a kifejlett szúnyogok 80 százalékát sikerült elpusztítani. (Azzal a módszerrel ellenőrzik a szúnyoggyérítés hatékonyságát, hogy az irtást megelőző, illetve azt követő napon megszámolják az egységnyi idő alatt egy emberen keletkezett csípések számát.)

szunyog

„A szokásosnál hamarabb indult el, és az extrém esőzéseket követő kánikula miatt az árterek és vízpartok ontják Borsodban a vérszívókat. A szakmai protokoll szerint a szúnyogirtást két hét múlva meg kell ismételni ahhoz, hogy sikeres legyen” – mondta a tisztiorvos.

Fizeti a kormány

Az árvíz-sújtotta területeken a kormány fizeti az irtást. A kormány döntése szerint az árvíz sújtotta területeken az állami vis maior keretből kapott támogatás a szúnyogirtásra is használható. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az ÁNTSZ-t bízta meg az azonnali intézkedésekkel, a megbízás költségeit az állam téríti meg. A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság tájékoztatása szerint Borsodban 42 ezer hektár árvízzel és belvízzel súlyosan érintett terület kétszeri szúnyogirtására tervez szerződést kötni az ÁNTSZ, összesen 99,75 millió forint értékben. Emellett országszerte soron kívül adják ki az irtási engedélyeket.