Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.04. 18:17

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Iszapömlés – ez történt este 6 óráig

    Egy ember meghalt, amikor átszakadt a Veszprém megyei Kolontárnál a timföldgyár tározójának a gátja, és vörösiszap zúdult a településre. Három embert még keresnek, hatvanan megsérültek, közülük 8-10 ember állapota súlyos.A sérülteket a környező kórházakba és Budapestre szállítják. A mentésben négy helikopter is részt vesz.

  • Kolontárról jelenti tudósítónk: egy szemtanú elmondta, hogy a buszmegállóban állt, amikor kiabáltak felé: Jön a víz, jön a víz. Hazaszaladt, a házban éppen a lánya szoptatta a kéthónapos kisbabáját. A gyereket gyorsan betekerték egy plédbe, átadták a kerítésen, ekkor a lakásban már egy méter magasan állt az iszapos víz.

    Most a kertjükből lapátolják ki a vöröses iszapot. Akin nem gumicsizma van, annak marja a lábát a vöröses lé.

  • Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről. (MTI)

  • A zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést, mondta Tily Károly, Kolontár polgármestere. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan. (MTI)

  • A helyi művelődési házban elsősegélyhelyet alakítottak ki, a plébánián átmeneti szállásra lelhetnek az elöntött házak lakói. (MTI)

  • Az átszakadt iszaptároló balesete már összesen hét települést érintett, ezek: Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő. A katasztrófavédelem legutolsó tájékoztatása szerint Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben.

  • A szakemberek szerint a hétfői esőzés miatt nyílhatott meg, így szakadhatott át a gát. Tudósítónk jelentése szerint a tározó nagyon durva látványt nyújt. A víztározónál egy hatalmas szántóföldet öntött el a vörös lé. A környéken több négyzetkilométeres területen hatalmas, vörösbarna folt van, a tározónál hatalmas, több köbméteres földtömbök hevernek.

  • cikkünk a témában:

    Kié az ajkai timföldgyár?

    Az ajkai timföldgyár annak a MAL Magyar Alumínium Zrt. cégcsoportnak az egyik vállalata, ami a kilencvenes évek második felében bekövetkezett privatizációja óta magyar magánszemélyek érdekeltségébe tartozik. Ilyen Bakonyi Árpád és családja – az igazgatóságnak a családból a cégvezető Bakonyi Zoltán a tagja –, de szerepel a vagyonosok toplistáján a tulajdonosok közül Petrusz Béla és Tolnay Lajos is, akik szintén tagjai az igazgatóságnak, Tolnay egyben a MAL elnöke is.

    DEGER20050824059
    Archív felvétel az ajkai iszaptározóról, amelynek gátja átszakadt.
  • Tudósítónk jelenti Kolontárról: Egy, a devecseri varrodában dolgozó asszony mondja: három másodperccel azelőtt ért át a kőhídon, hogy elvitte azt a víz. A helyén most egy létra és egy sodrony van, amin a tűzoltók közlekednek.

    A tűzoltók azt mondják, hogy a szivattyúzásban egyelőre senkinek sem segítenek, emberéletet mentenek.

    A gyerekek és az idősek a falu magas részein szálltak meg. Várják, hogy hozzanak vizet lajtoskocsival.

  • Várhatóan több napig tart a vörösiszap áradás miatt megrongálódott vasúti pálya helyreállítása, tájékoztatott a MÁV. Az iszap 1500 méteres szakaszon tönkretette a vasúti pályát, teljesen megrongálódtak a biztosítóberendezések és a felsővezeték-tartó oszlopok. Jelenleg a pálya takarítását végzik a MÁV szakemberei. A helyreállításig Ajka és Tüskevár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az utasok jelentős, 60-100 perc késésre számíthatnak. A Szombathelyre, Pápára és Celldömölkre utazóknak a MÁV azt javasolja, hogy a Budapest - Győr - Csorna - Szombathely elkerülő útvonalat válasszák.  (Független Hírügynökség)

  • Az ezerszáz lelkes Somlóvásárhelyen tíz-tizenkét házat öntött el a vörösiszap, a településről negyven 40 embert kellett kimenekíteni.

    A gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg. A kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről. (MTI)

  • Eddig úgy lehetett tudni, hogy hatvan sérült van. Az RTL Klub jelentése szerint a sérültek száma nyolcvanra emelkedett.

  • Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a kolontári gátszakadás miatt. (MTI)

  • A mentők két halottról tudnak, a nyolcvan sérültből ötvennégyen kerültek kórházban, négy ember állapota súlyos, áll az OKF közleményében. A sérültek közül huszonöt embert szállítottak Budapestre.

  • Kolontáron már nincs iszap a házak között, munkagépekkel takarítják az utcákat. A tűzoltók magas nyomású berendezésekkel mossák a területeket, tájékoztatott az OKF.

  • Két embert még keresnek, két életveszélyes sérültje is van az áradatnak, derült ki Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatójából.

  • Tudósítónk jelenti Kolontárról: két ember halt meg az áradatban. Az egyik egy helyi férfi, aki terepjáróval indult segíteni a mentésben, de az autót elsodorta az áradat. A másik áldozat egy idős nő volt, aki az áradás után ment ki a kertjébe szétnézni, amikor valami rászakadt.

    Két embert keresnek még, akik elképzelhető, hogy csak átmentek egy másik településre, de erről senkinek sem szóltak.

    Kicsi az esélye az újabb árhullámnak, bár a faluban ettől rettegnek. Bakos György, a katasztrófavédelem helyszínen tartózkodó ügyeletese elmondta, hogy annak a tározónak a fala szakadt át, ahol a leghígabb volt a zagy. A többi tározóban jóval sűrűbb a zagy, nem valószínű, hogy átszakadna a fala.

  • „Az ajkai vörösiszap-térnél bekövetkezetthez hasonló katasztrófáról sem hazai, sem külföldi üzemekben nincs tudomásom" – mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő vegyészmérnök, timföldtechnológus tervező, aki szerint időigényes lesz kideríteni, hogy a vörösiszap-teret annak idején tervező cég, a kivitelező, netán az üzemeltető követett el valamilyen végzetesnek bizonyuló hibát, illetve ezek valamilyen kombinációja vezetett katasztrófához. Egy biztos: ilyennek nem lett volna szabad bekövetkezni.

    A gátszakadás megszüntetése speciális, nem egyszerű feladat. Amennyiben tényleg esős időszak jön a következő napokban – a meteorológiai előrejelzések szerint az jön –, akkor ez nehezíti az átszakadt gát helyreállítását.

  • A Magyar Vöröskereszt 150 tábori ágyat, ugyanennyi takarót és 300 fő számára elegendő konzervet és egy mikrobusznyi ásványvizet szállít Kolontárra. A szervezet 50 munkatársa és önkéntesei a kitelepítést és a kitelepítettek ellátását segítik majd.

  • Eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a honvédség helikopterei az iszapömlés által érintett településekről.

    Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan elindul a katonai helikopter.

    A vészhelyzet helyszínére egy MI8-as és egy MI17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek. (MTI)

  • Tudósítónk jelenti Kolontárról: Nem sokkal ezelőtt visszakapcsolták az áramot.

  • Az országgyűlési képviselők hétfőn kora este, a plenáris ülést megszakítva egy perces néma felállással emlékeztek az Ajka és Devecser között történt iszapömlés halálos áldozataira.

    Az ülést levezető Lezsák Sándor úgy fogalmazott, hogy dermesztő, szívszorító pillanatokat él át az ország, a képviselők osztoznak az áldozatok hozzátartozóinak gyászában, valamint gondolnak a mentésben részt vevő emberekre. (MTI)

  • Az MTV információi szerint egy idős házaspárt keresnek még a katasztrófavédők.

  • Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék. (MTI)

  • A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják, mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján.

    Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon.

    A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették, mondta Pintér Sándor. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mar a vörösiszap, mint a hipó

    A több veszprémi települést elöntő vörösiszap erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó, főként égési sérüléseket okozó anyag. Az vörösiszap radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A kiszáradt talajból felszálló por azonban mérgező lehet.

  • Hende Csaba honvédelmi miniszter is az iszapömlés által érintett településekre megy.

    Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője a délutáni órákban érkezett a helyszínre. (MTI)

  • Folyamatosan takarítják az utcákat a tűzoltók Kolontáron, a közvetlen kármentés reggelig is eltarthat. A takarítás utána azonban még akár hetekig is eltarthat, tudtuk meg az OKF-től.