Oszkó furcsállta az Omninvest szerződéseit

2010.12.13. 08:21 Módosítva: 2010.12.13. 09:43
Oszkó Péter szerint a Bajnai-kormányzat kiszolgáltatott volt az Omninvestnek, derül ki a Magyar Nemzet szerint a volt pénzügyminiszter egyik 2009-es leveléből.

Kénye-kedve szerint változtathatta az előző kormány alatt az állammal kötött megállapodás tervezetét az Omninvest Kft., így végül drágábban adhatta a patikákba szánt oltóanyagot, írja az Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének tulajdonított levélre hivatkozva a Magyar Nemzet.

Oszkó állítólag 2009. augusztusában írt levelet Garamhegyi Ábelnek, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium akkori szakállamtitkárának. A levél szerint nem értette, hogy lehetett ennyire kiszolgáltatott a kabinet a vakcinagyártónak.

"Számomra még mindig nehezen emészthető, hogy kormányzatként olyan mértékben kiszolgáltatottak vagyunk, hogy kénytelenek vagyunk lenyelni a cég átláthatatlan tulajdoni viszonyaival kapcsolatos ködösítést és az ártárgyalásban folytatott követhetetlen összevissza érvelését" - írja a lap által idézett levélben Oszkó Péter.

A lap szerint a levélben az áll, hogy a szerződés egyik mellékletében magasabb ár szerepelt a patikai forgalomba szánt oltóanyagnál, mint az embereknek térítésmentesen beadandó vakcináknál, miközben minden korábbi előterjesztésben az szerepelt, hogy azonos beszerzési áron jutnak a teljes hatmilliós csomaghoz.

A levél szerint Oszkó azt is írta, hogy a cég 2009-es finanszírozási igénye váratlanul felkúszott 1,5 milliárd forintra, miközben korábban ennél alacsonyabb összegekről volt szó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forintos állami támogatás ügyében.