Drasztikusat lépnek az SZDSZ-ellenes MDF-esek

2010.02.23. 15:58 Módosítva: 2010.02.23. 15:58
Bár a választásokig bezárták az MDF budapesti választmányát, a párton belüli harc ezzel nem ért véget. Információink szerint a budapesti választmány több tagja azt tervezi, hogy kilép a pártból.

Az ajánlószelvény-gyűjtés közepén a Magyar Demokrata Fórum továbbra is belső viszályaival van elfoglalva, pedig a cédulagyűjtéssel is komoly gondjaik vannak.

Múlt pénteken Makay Zsolt, az MDF országos választmányának (ov) elnöke azt mondta, hogy az MDF-es egységet fenntartásáért a budapesti választmány április 25-ig nem tarthat ülést, döntéseit a választásokig az országos választmány hozza meg. Az egyik MDF-es képviselő azonban az Indexnek azt mondta, bár tilos nekik, csütörtök délután mégis összeül a budapesti választmány SZDSZ-ellenes belső ellenzéke és drasztikus lépéseket tervez. Mivel támogatóik közül három személyt elvesztettek, már nincs többségük a fővárosi szervezetben. Éppen ezért a tervük az, hogy megfogalmaznak egy határozott, az MDF mostani politikájától elhatárolódó közleményt és kilépnek a pártból.

Két hete ez a belső ellenzék, akkor még a fővárosi választmányon belül többségben, váltotta le Lévai Zoltán elnököt. Dávid Ibolya és az országos választmány szerint azonban nem tartották be az alapszabályban foglalt elveket, ezért nem fogadták el döntésüket. Sőt, Dávid Ibolya fel is függesztette az MDF öt renitens kerületi szervezetének működését, elfogadhatatlannak nevezte, hogy állítása szerint alapszabály-ellenesen hívták össze a párt budapesti választmányi ülését. Az MDF III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerületi szervezeteinek működését függesztette fel.

Az országos választmány aztán ezt a felfüggesztést visszavonta, biztosította a működést a kerületekben, és egyúttal megvonta a budapesti választmány jogkörét. Vagyis azt mondta ki, hogy a kerületi szervek működhetnek magukban, de fővárosi szinten nem dolgozhatnak, így nem szövetkezhetnek a pártvezetés és az SZDSZ-es szövetség ellen. A képviselők továbbá csak olyasmit nyilatkozhatnak, ami a pártérdekekkel (az SZDSZ-es szövetséggel) egyezik.

Információink szerint akárhogy zárul a belső harc, az MDF akkor is bajban van, ugyanis az ajánlószelvény-gyűjtésnek a harcok miatt későn kezdtek neki, ezért több fővárosi körzetben előfordulhat, hogy nem gyűlik össze a jelöltállításhoz szükséges 750 cédula.