Tiszta udvar, rendes ház után jár csak segély

2011.03.08. 11:34
Tarnabodon nem elég, ha a ház rendben van, a háziállatokat is jól kell tartaniuk a segélykérőknek. Az illegális bontástól is tartózkodniuk kell.

Tarnabodon egyre több feltételnek kell eleget tennie annak, aki bérpótló juttatáshoz akar jutni. - A bérpótló juttatás kifizetését Tarnabodon is a lakókörnyezet rendben tartásához kötjük – mondta Pető Zoltán polgármester a Heolnak. Ebbe nem csak az utcafront, az udvar, az előkert tartozik bele, hanem a háziállatok helyes tartása, az ingatlanok épségének megőrzése is. "Ha illegális bontást tapasztalunk, azonnal felfüggesztjük három hónapra a támogatást" - nyilatkozta a polgármester a Heolnak.

Tarnabod az első befogadó falu, ahová még 2004-ben költözettek hajléktalanokat. A budapesti aluljárókból vagy átmeneti szállásokról érkezett családok önkormányzati házakba költözhettek be azzal a feltétellel, hogy elvégzik a ház körüli munkát, csirkét vagy disznót nevelnek, és munkát vállalnak a faluban.

Tarnabod nem az első település, ahol környzettanulményhoz kötik a segélyeket. Mezőkövesden például februárban döntöttek úgy, hogy nem kapnak segélyt azok a munkanélküliek, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket. A sátoraljaújhelyi polgármester szerint nem várható megfelelő minőségű munka azoktól az emberektől, akik maguk körül sem tudnak elvárható rendet tartani, bár lenne rá idejük. Így januártól csak azok kapnak segélyt és munkát, akik rendben tartják környezetüket.