Dávid Ibolya nem ment el az UD Zrt. perére

2011.03.23. 10:20 Módosítva: 2011.03.23. 10:31
Az MDF volt elnöke beadványában azt írta: nem tiszteletlenségből, hanem tiltakozásképp nem vesz részt a perben. Nem vesz részt az ülésen Herényi Károly sem. Szilvássy György volt titokminiszter és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori alelnöke eljött a tárgyalásra. A bíró bejelentette: Szilvásy és Tóth, illetve a Dávid és Herényi a bizonytási eljárásban külön kezelik.

Szilvásy György és Tóth Károly jelenlétében, de Dávid Ibolya és Herényi Károly távolmaradásával, a vádirat ismertetésével megkezdődött a négy politikus személyes adattal való visszaélés miatt indított büntetőpere szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

fotó: Barakonyi Szabolcs
fotó: Barakonyi Szabolcs

A Központi Nyomozó Főügyészség személyes adattal visszaélés miatt tavaly decemberben emelt vádat Szilvásy György volt szocialista titokminiszter, Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke, illetve Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es frakcióvezető ellen. A négy politikus korábban, az eljárásban tagadta bűnösségét.

02

A tárgyaláson a bíró ismertette Herényi Károly és Dávid Ibolya beadványát, melynek lényege: a büntetőeljárási törvény március elején megváltozott szabályai lehetővé teszik, hogy távollétükben is folytatódjék a büntetőper. Korábban részletes nyomozati vallomásokat tettek, ezeket fenntartják: bűncselekményt nem követtek el, és ha a bíró szükségesnek tartja jelenlétüket a tárgyaláson, akkor megjelennek.

Dávid Ibolya beadványában jelezte, hogy nem a bíróság iránti tiszteletlenség vezeti, hanem az, hogy tiltakozzék az ügyészség vádemelésének módja ellen.

Dávid Ibolyát az ügyészség kényszerítés bűntettével valamint két rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolja, amelyből az egyiket társtettesként követte el a vád szerint. Herényi Károly ellen személyes adattal visszaélés vétsége miatt emeltek vádat.

A bíró a tárgyaláson bejelentette: a Szilvásy Györgyre és Tóth Károlyra, illetve a Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra vonatkozó ügyeket a bizonyítási eljárásban külön kezelik. Ezzel a bíróság láthatóan nem osztja az ügyészség álláspontját, amely szerint összefüggés van a szocilaitsa és az MDF-es politikusok ügyei között.

A két MDF-es politikus ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Szilvásy György ellen folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntette, Tóth Károly ellen hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges adattal visszaélés bűntette miatt emelt vádat.

Az ügyészség szerint 2008-ban a két MSZP-s politikus a parlament nemzetbiztonsági bizottságában telefonbeszélgetések leiratát osztotta ki azért, hogy lejárasson és kompromittáljon két akkori ellenzéki politikust.

A két és fél éve kipattant UD Zrt.-ügyben számos büntető és polgári eljárás indult. A botrány kipattanásakor az akkori kormánypárti politikusok szerint az államszervezetbe polipszerűen behatoló árnyék-titkosszolgálat ügyében nyomoztak. Később azonban ezek az ügyek elhaltak, idővel viszont több akkori ellenzéki politikus, majd az UD Zrt. vezetői is személyiségi jogi pereket indítottak, amelyeket az MDF vezetőivel szemben megnyertek.