Feloszlatnák a gárdaruhás polgárőröket

MTI/Index
2011.04.13. 15:00 Módosítva: 2011.04.13. 15:36
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet feloszlatását kezdeményezi a Békés megyei főügyésznél a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda. Véleményük szerint az egyesület nyíltan romaellenes, szélsőséges nézeteket vall, és bűncselekmény elkövetésére hív fel. Eközben az egyesület kétszáz tagja egymást váltva járőrözik a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházán.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását és megszüntetését kezdeményezi a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda a Békés megyei főügyésznél. A szervezet arra is kérte az ügyészt, indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a polgárőregyesülettel szemben.

Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

A NEKI álláspontja szerint ugyanis az egyesület működése több szempontból sem felel meg a polgárőrségről szóló törvény előírásainak, tevékenységük pedig sérti az egyesülési jogról szóló törvény rendelkezését is. Mint írták, az egyesülési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt és bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

A jogvédő szervezet szerint a Szebb Jövőért nyíltan romaellenes nézeteket vall, tevékenységük elsősorban a szélsőséges nézetek terjesztésére, helyi roma közösségek provokálására és zaklatására terjed ki. "Működésük a polgárőr tevékenységhez méltatlan, sőt azzal ellentétes, sérti az alkotmányban biztosított alapvető emberi jogokat,  és a Magyar Köztársaság által vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségeket.

Az Országos Polgárőr Szövetség nyilatkozatban határolódott el a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettől.

Hajdúhadházon most is járőröznek

Tasó László, Hajdúhadház térségének fideszes képviselője a település elhagyására szólította fel az egyesület jelenleg is ott járőröző tagjait, a gárdaegyenruhások masírozását pedig szándékos provokációnak nevezte.

A rendőrség keddi tájékoztatása szerint Hajdúhadházon az egyesület
negyven tagja jelent meg.

Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben az egyesület tagja közölte, hogy két hétig tartó, mintegy kétszáz taggal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a településen rengeteg a rablás és nem megfelelő a közbiztonság.

Az egyesület tagjai korábban, március elejétől két héten át járőröztek a
Heves megyei Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott
bűncselekmények miatt.