Gyanúsított a volt paksi vezérhelyettes

2011.07.19. 20:55 Módosítva: 2011.07.19. 21:08

Hűtlen kezeléssel gyanúsítja Molnár Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a paksi atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét a rendőrség - hangzott el kedden a MR1-Kossuth rádió Krónika című hírműsorában. A volt helyettest különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, lakásán a nyomozók házkutatást is tartottak.

A hírműsor információi szerint Molnár Lászlót egy 2008 februárjában kötött, 40 milliós tanácsadói szerződés miatt hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. A munkával megbízott cégnek a paksi atomerőmű bővítési lehetőségeiről kellett volna egy tanulmányt készítenie 30 millió forint egyösszegű, plusz napi 200 ezer forint díjazás ellenében. A rendőrök szerint az elkészült tanulmány értéktelen, korábbi dokumentumok összeollózásával, szó szerinti felhasználásával készült. A megbízási szerződést Molnár László írta alá és ő igazolta a teljesítést is.

Az MVM a Krónikának nem kívánta kommentálni a hírt, a cég annyit közölt: "2010 augusztusában hivatalba lépett új vezetése minden körülmények között tiszteletben tartja a hatályos törvényi előírásokat és rendelkezéseket, a korábbi büntető feljelentésekkel, nyomozásokkal kapcsolatban mindenben együttműködik a hatóságokkal".

A 40 milliós megbízási szerződés mellett a rendőrség a Magyar Villamos Művek tíz másik, 2006 és 2008 közötti befektetését, illetve ügyletét is vizsgálja. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Krónikának megerősítette, hogy az ügynek már van gyanúsítottja, aki szabadlábon védekezik. Az NNI közölte azt is, hogy az ügyben további gyanúsítások várhatók. A volt vezérigazgató-helyettes szabadlábon védekezik.

MVM, Paks, Panama

Panama a Paksi Atomerőműben címmel – hosszabb cikksorozat részeként – 2009 őszén az Index számolt be először arról, hogy az erőmű, illetve a tulajdonos állami mamutcég, az Magyar Villamosművek korábbi vezetése alatt milyen gyanús ügyletekben vett részt az energetikai cég. Molnár László egyébként követte Kocsis Istvánt, az MVM 2008 tavaszán leváltott, majd pár hónnappal később a BKV élére kinevezett vezérigazgatóját a közlekedési céghez is.