Élt a mentelmi jogával Zagyva György Gyula

2011.08.13. 14:19 Módosítva: 2011.08.13. 15:39

Élt a mentelmi jogával Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője, ezért nem indítható ellene szabálysértési eljárás - áll a BRFK által kiadott közleményben. "A rendőrség nem vette őrizetbe, csak előállította a helyszíni igazoltatás után Zagyva György Gyulát" - tájékoztatta az Indexet Horváth Katalin Fanni, a BRFK sajtószóvivője.

Zagyvát, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke és egyben a Jobbik országgyűlési képviselője is, tegnap este állították elő rendzavarásért másik négy tüntetővel együtt a Sziget Fesztlvál bejáratánál. Velük együtt mintegy 70 ember tüntetett a bejárat előtt, és a fesztivál területére is megpróbáltak bejutni, hogy ott a korábbi terveiknek megfelelően a magas benzinárak ellen tiltakozzanak.

Miután a bejáratnál feltartóztatták őket a rendőrök, több tüntető elállta az utat a fesztiválozni szándékozók előtt, akik ekkor csak egy kordonkapun tudtak bejutni. Végül fél tíz előtt a rendőrség számolta fel a blokádot, ezután nem sokkal a tüntetés maradék része is feloszlott, de a résztvevők jelezték, hogy szombaton újra eljönnek.

"Zagyva György Gyula nem a Jobbik, hanem a Hatvannégy Vármegye Mozgalom nevében vett részt a tüntetésen, ezért a Jobbik nem tervez semmilyen lépést az ügyben" - kommenálta az Indexnek az eseményeket Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője. "Ugyanakkor sajnáljuk a történteket, hiszen ez egy bejelentett tüntetés volt, így a felelősség a rendőrségé és a fesztivál szervezőié, akik nem voltak hajlandóak tárgyalni a tüntetőkkel" - tette hozzá.

Az, hogy most a képviselő él a mentelmi jogával, ellentmond a Jobbik korábbi kommunikációjának: korábban a párt a mentelmi jog megszüntetését követelte a törvényi előtti egyenlőséget hangoztatva.

Egy másik ügyben egyébként már felfüggesztette a parlament Zagyva mentelmi jogát idén júniusban. A legfőbb ügyész indítványa szerint a Jobbik frakcióban ülő képviselő 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott" és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött. A Hetek akkori cikke szerint antiszemita beszédek hangzottak el, Zagyva pedig egy zárt faházban fenyegetően lépett fel újságírókkal szemben. Zagyva maga is kérte akkor a mentelmi jogának a felfüggesztését, mert szerinte ártatlan.