Megvitatják az egyházügyi törvényt

2011.12.28. 10:09

Szerdán rövid napot tart a parlament, délután egy körül kezdik az új egyházügyi törvény 4 óra 20 perces részletes vitáját. Az Index a helyszínről nem tud tudósítani, mert ki van tiltva a Parlamentből, így képzeletükre is kénytelenek vagyunk hagyatkozni. Ebben segít nekünk Vak Pali, az Index tudományos főmunkatársa, aki szívcsakráját tágra nyitva próbálja közvetíteni a parlamenti történéseket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Fidesz a parlamenti munkát is kiüresítette, "elhallgattatta az ellenzék hangját", folytatta Lukács, aki szerint a kormány az EU-val és egyre inkább az Egyesült Államokkal is konfliktusba keveredett. Ezután rátért a médiatörvényre, amellyel a kormány elhallgattathatja azokat, akik nem a kormány szájíze szerint tudósítanak. Beszélt az elbocsátásokról és a kimaszkolásokról is, és megemlítette az éhségsztrájkot is. Végül a Klubrádióról beszélt, és arról, hogy "Simicska úrnak és barátainak" osztanak frekvenciákat. A kormány fél a média kritikájától, pedig "ha ezt hallgatnák, akár épülhetnének is belőle". A korona a kormány cselekedetein az új alaptörvény, amit 13 millió forintból meg is akarnak ünnepelni. Ezzel szemben az MSZP január 2-án az ünnepség helyszíne, az Operaház előtt fog tüntetni.

  • Kövér László szerint a karácsony jó alkalom az újrakezdés melletti fogadalomtételre. "A jászol szentsége adjon nekünk erőt" - sóhajtott, majd távozott. Kérdéseket nem lehet feltenni.

  • A szocialista Lukács Zoltán a 2011-es "esztendő" összegzésével kezdte napirend előtti felszólalását, amiben az évet következetesen "esztendőnek" nevezte. A Fidesz ebben az esztendőben felszámolta a demokráciát, pártkatonákkal töltötte fel a független intézményeket. Pártirányítás alá vonták az igazságszolgáltatást "Polt Pétertől Szájernéig", és többmilliárdot loptak el a nyugdíjpénztárakból, ostorozta a kormányt.

  • Tátongó széksorok előtt tett eleget szomorú kötelességének Lezsák Sándor házalelnök, aki Schmitt Ferenc fideszes képviselő haláláról emlékezett meg az ülés kezdetén.

  • Ritka alkalom, amikor három Jobbikos is interpellálhat, ez most olyan nap lesz. Ráadásul Vágó Sebestyén és Ferencz Gábor is az új minisztert, Németh Lászlóné Zsuzsát grillezi. Vágó a munkáltatók felvilágosultságáról kérdez, míg Ferenczi Gyurcsány legendás "akinek nem tetszik, el lehet innen menni" mondatával a rezidensekről.

  • "Teljes fordulat szükségeltetik" - fogalmazott a házelnök. "2012 a Nemzeti Fordulat éve lesz" - ígérte.

  • A heti rendes öninterpellációt ezúttal Mátrai Márta mondja fel, őt az érdekli, lesz-e korszerű 67-es út Kaposváron. A megnyugtató válasz után a szocialista Iváncsik Imre a HM EI fizetőképességének helyreállításáról, párttársa, Szabó Imre a termékdíjemelés végrehajtásáról kérdez.

  • Még mindig a szocialistáké a legnagyobb ellenzéki frakció, és még mindig a legnagyobb ellenzéki frakció kezdheti az interpellációkat. Az első felszólaló így Tukacs István lesz, aki a frissen kinevezett Németh Lászlónénak teszi fel a költői kérdést, hogy hogyan lehet egy év alatt szétverni a nyugdíjrendszert. A jobbikos Gyenes Géza Orbán Viktortól kérdezi majd, hogy milyen jövőt szán a magyaroknak.

  • "Sajtó? Szabadság?" - teszi fel a nap indításaként a kérdést napirend előtt a szocialista Lukács Zoltán, utána az elempés Karácsony Gergely hirdet "új ellenálást". A jobbikos Varga Géza a mezőgazdaságnak tett ígéreteket kéri számon, míg a kereszténydemokraták agytrösztje, Simicskó István arra kíváncsi "ki kivel van". A sort Láng Zsolt II. kerületi polgármester zárja a megújuló önkormányzatiságról szóló szózatával.

  • Kövér László, a parlament elnöke a mai ülés kezdete előtt rendkívüli sajtótájékoztatón kért bocsánatot a magyar nemzettől. A házelnök - aki a Fidesz elnökségének is tagja - úgy véli, hogy a kormány eddigi teljesítménye nem teljesítette a választói elvárásokat.

  • Szerdán vitatkoznak, pénteken alkotnak

    Nem sikerült tartani a törvényalkotási tempót, a lemaradások miatt két nap is üléseznie kell a parlamentnek. Szerdán csak egy törvényjavaslatról, az egyházügyiről vitáznak, hogy aztán pénteken, az év utolsó előtti napján sorsdöntő törvényekről döntsenek. Nem hatotta meg a kormányt az Európai Unió fenyegetése, december 30-án elfogadják az új jegybanktörvényt, és az alkotmányba foglalják, hogy a jegybank összevonható a pénzügyi felügyelettel. Alkotmányba foglalják a szocialisták bűnösségét is. Lesz új egyházi törvény is, és most már tényleg elfogadják a Biszku Béla büntethetőségét megteremtő tövénymódosítást is.

  • Fejből is tudósítunk

    Az Index szerkesztősége levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére „2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”

    Amíg sikerül megállapodni az ügyben, addig az Index újságírói képzeletükre is kénytelenek hagyatkozni. Így felkértük Vak Palit, az Index tudományos főmunkatársát, hogy szívcsakráját tágra nyitva próbálja közvetíteni a parlamenti történéseket.