Már a jövő héten módosíthatják az egyhézügyi törvényt

2012.02.08. 06:21

Rögtön módosíthatja a parlament az utolsó téli ülésnapon elfogadott egyházügyi törvényt - amit azután szavaztak meg, hogy az előző egyházügyi törvényt még hatályba lépése előtt visszavonták. A Magyar Hírlap értesülései szerint már a jövő héten a parlament elé kerülhet az állam által elismert felekezetek listájának bővítése, amiről legkésőbb ferbuár végéig mindenképpen dönteni kell.

A lista már a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő, háromnapos frakcióülésén is téma lesz, a vallásügyi bizottság pedig pénteken tárgyalja a módosító indítványt.

A legújabb egyházügyi törvény megsemmisített elődjéhez hasonlóan csak 14 felekezetet ismer el egyházként. A Magyar Tudományos Akadémia a múlt héten küldte meg állásfoglalását arról a 32 pályázóról, amelyek regisztrációs kérelmét a parlament vallásügyi bizottságának fideszes többsége előzetesen megfelelőnek talált.

A regisztráció feltétele a legalább százéves nemzetközi vagy húszéves magyarországi működés - ez a rendelkezés a szcientológia egyházi státusának kizárását szolgálja.