Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Provokátoroktól óvják a lengyel vendégéljenzőket

2012.03.14. 14:01
Vagy húsz teljesen megtömött vagonnal indult el szerda délután Budapestre Varsóból a vonat, amely a március 15-i állami ünnepségre hozza az Orbán Viktorral szimpatizáló lengyel tüntetőket. A Budapest térkép hiánycikk lett Varsóban.

A javasolt költőpénztől kezdve a lesétálandó kilométerek számáig minden fontos tudnivalóra felkészítik a budapesti nemzeti ünnepre induló lengyeleket a Nagy utazás címmel indított lengyel honlapon. Az Index múlt héten írta meg, hogy a Gazeta Polska című lengyel jobboldali hetilapban megjelent felhívás a magyar kormány melletti szimpátiatüntetésre buzdítja a lengyeleket. Varsóból különvonat indul emiatt Budapestre, de a szervezők szerint jönnek majd buszokkal, kocsikkal is, óvatos becslések szerint is akár összesen kétezren.

A vonatúton a szervezők ígérete szerint a résztvevők frissítőket kapnak majd és egy üveg magyar bort is. Lehetőségük lesz arra is, hogy beszélgessenek az utazás közben a Gazeta Polska főszerkesztőjével Tomasz Sakiewicz-zel. Az oda-vissza vonatút 340 zlotyiba, azaz nagyjából 24 ezer forintba kerül a honlapon olvasható információ szerint.

Tömve a vonat

A vonat szerdán 13:45-kor indult Varsóból, és Kielce, Krakkó, Tarnów és Nowy Sącz érintésével március 15-én reggel 6 óra 50 perckor érkezik meg a Nyugati pályaudvarra. Az Index információi szerint 18-20 vagon indult el teljesen megtömve, nem tudni, hogy fognak tudni felszállni az útba eső vidéki állomásokról. Nagyon sok újságíró volt kint az állomáson, a Reuterstől is jöttek, a részvevők szívesen nyilatkoznak.

A Nyugatinál csütörtök hajnalban a lengyel honlap szerint magyar barátaik várják és köszöntik őket reggelicsomaggal és tizenhat általuk bérelt busszal. Mivel a program a Gazeta Polskában és ugyanazon a honlapon belül több, különféle verzióban is szerepel, nem teljesen világos, hova viszik őket a buszok, csak a szállásokra, vagy elmennek-e a Kossuth téri zászlófelvonlásra. Az biztos, hogy kilenckor a Nemzeti Múzeumnál meghallgatják Tarlós István főpolgármester beszédét, a lengyel vendégek nevében pedig Tomasz Sakiewicz is beszédet mond majd.

Tízkor elindulnak a budai Várba, a szervezők megjegyzik, hogy 4,5 kilométeres sétára kell számítani. Azokat a vonattal utazókat, akik pihenni szeretnének egy kicsit, tízkor a szállásaikra viszik egy rövid pihenőre. A Várban különböző helyszíneken különféle előadásokat nézhetnek meg délután egyig. Közben a pesti Polgárok Házában is lesz program: a Gazeta Polska és 300 klubjának képviselői szerződést írnak alá a Civil Együttműködési Tanácskozással (CET) a "Patrióta Európa Mozgalom”-ban történő együttműködésről. Beszédet mond Csizmadia László, a CET elnöke; Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska klubok elnöke, Bodó Barna, a CET alelnöke, az Erdélyi Magyar Civil Szövetség elnöke; Thomas Sakievicz, valamint Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője. Stefka és a Gazeta Polska a két lap közötti együttműködést jelent be. A Gazeta Polskából egyébként holnap egy magyar nyelvű számot is nyomnak, és osztogatni fogják Pesten.

Sokat kell sétálni

Délután egykor kezdődik a gyülekező a Várban a Dísz téren. Negyed kettőkor indulnak át a Duna túlpartjára, a Kossuth térre (a lengyel szervezők 4 kilométeres sétára figyelmeztetnek). A felhívás szerint abban a megtiszteltetésben lehet részük, hogy közvetlenül a huszárok mögött vonulhatnak. Útközben, a Magyar Tudományos Akadémiánál találkoznak a Békemenettel, onnantól kezdve együtt vonulnak majd az állami ünnepségre meghallgatni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. A program azt ígéri, hogy Orbán köszönteni fogja őket, előtte pedig hivatalos fogadáson lesznek a parlamentben, ahol a magyar kormány magas rangú vezetői fogadják őket. Az nem derül ki a szövegből, hogy oda mindannyian mennek-e, vagy csak néhányan közülük.

Az egyik programverzióban szerepel, hogy fél öttől vacsora lesz három turnusban az egyik minisztériumban. A szöveg belügy-és közigazgatási minisztériumot említ, de ilyen nem létezik, csak Belügyminisztérium vagy Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Ezt a vacsorát a Gazeta Polska nem említi. Este mindenki maga megy haza a szállására.

A vonat március 16-án este hétkor indul vissza Lengyelországba. A Nyugati pályaudvarra ismét busszal fognak eljutni, útközben egy gyors buszos városnézés is bele fog férni a szervezők szerint.

Logóról ismerni meg

A nem vonattal érkezőknek azt javasolják, hogy érkezéskor a Nyugati téren parkoljanak a buszokkal vagy az autóikkal. A lengyelek elvileg könnyen megismerik majd egymást a Nagy utazás logójáról, amit a szervezők a mellényükön fognak viselni. A logót érdemes feltenni a buszok, kocsik szélvédőire is, ajánlják a lengyel honlapon. Az utazóknak azt ígérik, hogy a magyar szervezők is készülnek, lesznek helyi segítők, akik mindkét nyelvet ismerik.

Az utazóknak – a honlap szerint magyar segítséggel – szállást is szerveztek. A fizetős választék ez volt: Munkavállalói Hotel a Maglódi úton, a Hotel Flandria a Szegedi úton, a Hotel Queen Mary a Kertész utcában, a pomázi Tara, az Örs vezér téri Reménység szigete, amely az Erdélyi Gyülekezet szállása. A lengyel honlap szerint száz embernek ingyenes szállás is jut Solymáron, családi házakban.

A honlapon a lengyel szervezők igyekeznek minden szükséges információt megadni, például jelszavakat is ajánlanak a tüntetők figyelmébe, Ezek szövegét angolul, lengyelül és magyarul is közlik. Ilyen például: „Semmit rólunk, nélkülünk”, „Lengyel és magyar - két jó barát együtt harcol, s issza borát”, "A Haza nem eladó", "Isten, Becsület és Haza".

Nyilatkozni csak óvatosan

A Mennyi pénzt hozzak? kérdésen tűnődők kedvéért összeszedték néhány alapdolog pesti átlagárát, bár kellemetlen meglepetés érheti azt, aki ezekhez igazítja a költőpénzét, mert mintha kicsit alulbecsülték volna az árakat. A lengyel honlap szerint kenyérre 130, egy liter tejre 120, szalámira 2000-4500, fél liter sörre 150-400, 0,75 liter borra 350, kávéra 220-500 forintot kell számolni, teát 200 forinttól lehet kapni Budapesten, egy ebéd egy átlagos étteremben 900-1600 forintba kerül, a McDonald’s-ban pedig 500-800 forintért lehet enni.

A szervezők felkészítik a lengyeleket arra is, hogy valószínűleg nem mindenkinek tetszik Budapesten az ő érkezésük. A honlapon figyelmeztetik őket arra, hogy találkozhatnak provokátorokkal, akik majd igyekeznek zavart kelteni, és olyan szervezetlen csoportnak állítani be őket, akik azt se tudják, miért jöttek. Ha ilyet látnak, jelentsék a szervezőknek, kérik a honlapon. Arra is kitérnek, hogy érdemes óvatosan nyilatkozni a médiának, mert mindent ki lehet forgatni.

Az Index információi szerint mostanra már hiánycikk lett Varsóban a a Budapest térkép, tegnap már megjelentek a Varsói Magyar Intézet kávézójában is érdeklődők Budapest térképet keresve.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.