A lex West Balkán áldozata lett az egyik Morrison's

2012.03.20. 20:00
A március 12-i ellenőrzés után bizonytalan időre bezárt a Vígszínházzal szemben található Morisson's 2 a nagyváros.hu értesülései szerint. A cikkben az V. kerület hivatalos válaszát idézve azt írják, azért kellett ideiglenesen lehúznia a rolót a helynek, mert az ellenőrzés során több vendéget sikerült összeszámolnia az illetékeseknek, mint amennyi az engedélyekben szerepelt. A szórakozóhely hivatalos Facebook-oldalán és honlapján felújítási munkálatokkal és nagyszabású átalakítással indokolják, hogy be kellett zárniuk.

A portál állításait Rónaszéki László, Belváros-Lipótváros jegyzője is megerősítette. A kerület honlapján szereplő listában az áll, hogy a Morrison's 2-nek 300 vendég beléptetésére van engedélye. Rónaszéki azonban azt mondta, hogy a tűzoltók szerint ennél valamivel nagyobb a hely befogadóképessége, ez a szám csak a pincerészre vonatkozik, az udvaron további 150 ember is elfér. Állítása szerint az így létrejövő 450 fős befogadási limitet is átlépte az ellenőrzéskor az engedélyezett létszámot, aminél negyvennek voltak többen a szórakozóhelyen. Rónaszéki szerint azonban ennél is többen lehettek: az ellenőrzés hatására a vendégek egy része valószínűleg elindult kifelé a kocsmából.

Összehangolt ellenőrzések

Bár a jegyző a kerületi átlagnál több panasz érkezik a szórakozóhelyre – főleg annak fiatalokat vonzó italakciói miatt –, mégsem ezért, hanem a BRFK kezdeményezésére vonultak ki ellenőrzésre. A West Balkánban történt tragédia után meghozott, majd nyáron enyhített kormányrendelet értelmében amúgy is minden illetékes hatóságnak kötelező évente kétszer ellenőriznie a szórakozóhelyek biztonságát. Ezt általában Rónaszéki szerint összehangolva teszik. Az összehangolás pedig mindenhol a jegyző feladata, és az ellenőrzéseket a Morrison's sem úszta meg. Az egyik üzemeltető szerint az elmúlt évben is rengeteg ellenőrzésen kellett átesniük.

A West Balkán tragédia

Három fiatal lány halálához vezetett tavaly január 15-e éjjelén, amikor háromszáz helyett több ezer fiatalt engedtek be az azóta bezárt Nyugati téri szórakozóhelyre, mely előtt a Nagykörútig kígyózott a sor. A fiatalok halálában kulcsszerepe volt a hatalmas tömegnek.

A tragédia másnapján Orbán Viktor utasította a belügyminisztert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. Ennek eredményeként született új szabályozás a kérdésben.

Az ügyben a tárgyalás még nem zárult le.

A hely üzemeltetői 2010 februárjában az önkormányzat honlapján található lista szerint kérelmezték, hogy engedélyüket 800 főre bővítsék. Ezt a kérelmet azonban egy évre rá megtagadta a kerület a tűzoltói és katasztrófavédelmi szakvélemények alapján. Az egyik üzemeltető szerint a tulajdonos csökkentette is a bérbe adott területet, bár azt nem mondta el, ez mikor történt. A jegyző állítása szerint ebben az időszakban – mivel igényüket bejelentették – csak az illetékesnek számító tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek léphettek volna fel a 300 fős korlát átlépése miatt.

Volt ellenőrzés, de szerintük megfeleltek

Az általunk megkeresett üzemeltető, aki nevét titokban kívánja tartani, nem tagadta az ellenőrzés tényét, de szerinte a tűzoltók és az önkormányzat jegyzőkönyvében is az áll, hogy a problémát még akkor sikerült kiküszöbölni a helyszínen, sőt még másnap is kinyitottak - ezt alátámaszthatja a tény, hogy csak március 14-én jelent meg az első felújításról szóló poszt a hely Facebook-oldalán. Sokkal szívesebben beszélt nagyszabású terveikről, melynek csak egy része az átalakítás. Egy új, szabadtéri hely megnyitását tervezik, melyre a fővárosi közgyűlés és az intézménynek helyet adó polgármester – akit még a sajtó előtt részletesen kívánnak tájékozatni – is rábólintott. Az üzleti partnerekre való tekintettel azonban nem akart több részletet elmondani.

A felújítás híre a facebookos reakciók alapján meglepetésként hatott. A március 14-i poszt előtt semmi jele nem volt annak, hogy emiatt bezárásra készülnének, ráadásul a hosszú hétvége miatt hatalmas bevételtől eshetett el a vasárnap kivételével minden nap nyitva tartó, forgalmas hely. Ráadásul valaki létrehozott egy a bezárás ellen tiltakozó – egyelőre csak nyolc rajongóval rendelkező – Facebook-oldalt. Az ideiglenes bezárás a jegyző szerint 2 héttől 3 hónapig is elhúzódhat, a nyitás időpontját azonban az általunk megkeresett üzemeltető sem tudta megmondani.