Mégis lehet melegfelvonulás

2012.04.13. 13:26 Módosítva: 2012.04.13. 13:50

A Fővárosi Törvényszék pénteki végzésével felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapest Rendőr-főkapitányának a Meleg Méltóság Menetét (MMM) megtiltó határozatát – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A bíróság nem fogadta el a rendőrség érvelését, hanem a rendezvény bejelentőjének és az őt képviselő TASZ ügyvédjének adott igazat. A bírósági végzés kimondja, hogy a MMM-et meg lehet tartani a bejelentett útvonalon, nem áll fenn ugyanis olyan indok, ami a törvény szerint annak rendőrségi tilalmát megalapozná.

A bíróság szerint a rendezvény „vélelmezhető” ellenzőinek és a rendezvény résztvevőinek szóbeli konfrontációjára való utalás elfogadhatatlan feltételezés – ilyen alapon a rendőrség a bekiabálások veszélye miatt betilthatna egy rendezvényt, holott az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint éppen hogy gondoskodnia kell a gyülekezési jog biztosításáról, írja a TASZ.

Korábban az Index birtokába került a tizenhárom oldalas rendőrségi határozat, amely hosszan részletezi, hogy a felvonulást a tervezett útvonalon (Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca) azért nem engedélyezik, mert a közlekedést nem lehet más útvonalon biztosítani.

A szervezők a felvonulásról szóló bejelentést április 3-án tették meg, a tiltó rendőrségi határozatot pedig április 6-án kapták meg.

Tavaly pontosan ugyanez történt: február közepén a BRFK azt közölte, hogy a szervezők által kért felvonulási útvonalat azért nem hagyja jóvá, mert az komoly közlekedési korlátozásokkal járna. A Fővárosi Bíróság azonban néhány nap múlva hatályon kívül helyezte az erről szóló döntést.