Itt vannak Ángyán József oligarchái

2012.04.26. 14:56
Az origo.hu birtokába jutott az az összesítés, ami szerint nyolc nagyobb érdekcsoport, közöttük több, a Fideszhez kötődő vállalkozó szerezte meg a Fejér megyei földek többségét. Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár miattuk oligarcházott lemondását követően.

Nyolc nagyobb érdekcsoport söpörte be a Fejér megyében meghirdetett állami földek közel 90 százalékát, míg a többi 21 indulónak csak a maradék jutott. A nagyot kaszálók között több olyan ember van, aki szorosan kötődik a Fideszhez. A lista alátámasztja az állami földekre lecsapó oligarchák, "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok" miatt felháborodó Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár állításait, írja az origo.hu.

Nyolc befolyásos érdekcsoport szerezte meg a Fejér megyében meghirdetett közel 5000 hektárnyi terület 87 százalékát a Nemzeti Földalap (NFA) pályázatán, további 21 nyertes csak a fennmaradó 13 százaléknyi területen, alig 630 hektáron osztozhatott - derül ki az origo.hu birtokába jutott összesítésből. A nyertes gazdálkodók közül többeknek nyilvánvaló kormányzati, illetve fideszes kötődése van, és többen közülük a pályázati kiírás szabályait megszegve jutottak a területekhez.

Közel tizenöt százalékot (716 hektárt) a gazdaság korábbi vezetője, Antalffy György családtagjai - nevelt fia, lánya, édesanyja - nyertek el, de több mint tizenhárom százalék (658 hektár) jutott a társaságot jelenleg is vezető Zimmermann István családtagjainak, négy százalék (192 hektár) Tarjányi Antalnak, a vállalat cégjegyzésre jogosult alkalmazottjának (akinek a felesége is a zrt. felügyelőbizottsági tagja), öt és fél százalék (264 hektár) pedig a gazdaság fővadászának. A nyertesek legtöbbjének bejelentett, a pályázatban is olvasható lakcíme több mint 20 kilométerre fekszik az elnyert területektől (az interneten fellelhető egyéb adataik, például Facebook-adatlapjuk pedig arra utalnak, hogy ténylegesen pedig a fővárosban élnek), noha a kiírásnak lényeges feltétele volt az is, hogy a pályázó lakhelye vagy székhelye nem lehet távolabb az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél.

Az 1993-ban privatizált volt állami gazdaság vezetői köre a kimutatás szerint Csákvár mellett Magyaralmás, Vereb és Vértesacsa településeken szerzett területeket olyan helyeken, ahol a másik, a megyében kiugróan sok földet nyert csoport, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és családja nem szállt versenybe. Egy, a döntésekre rálátó minisztériumi forrás szerint ez úgy fest, mintha felosztották volna egymás között a területeket.

Mészáros, aki Felcsút mellett az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémiát is irányítja, a Fejérben kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül: Búzakalász 66 nevű kft.-je például összesen 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, valamint váli földre nyert bérleti jogot a pályázaton. Ehhez nyert még 94 hektárt a felesége, Mészáros Beatrix és 145-öt a testvére, Mészáros János, ami azt jelenti, hogy az összes birtokot összeszámítva a Mészáros család esetén még papíron sem tartották be a kiírás egyik fő szabályaként húzott 1200 hektáros limitet (a család időközben ráadásul újabb 100 hektárt is elnyert).

A harmadik nagy megyei érdekeltség, a felcsúti Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai Felcsút, Óbarok, illetve Szár településeken nyertek el 320 hektárt, amelyből a kimutatások szerint jutott a futballakadémia fő támogatójának, Flier Tamásnak és fiának is.

A negyedik legnagyobb területet, 285 hektárt Kiss Árpád, a kápolnásnyéki önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagja nyerte az összesítés szerint a pályázaton, aki a lakcím- és cégnyilvántartásból lekérhető adatok szerint Farkas Imrének, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) földügyekért felelős államtitkárának a szomszédja Kápolnásnyéken. A nádarató-tetőfedő vállalkozó a pályázattal foglakozó internetes fórumokon olvasható hozzászólások szerint úgy vitte el a két legnagyobb kajászói birtok bérletét a helyiek elől (a másik hármat a felcsúti polgármester és felesége nyerte el), hogy nincsenek földművelésre alkalmas eszközei, hanem egy agárdi vállalkozóval művelteti meg az elnyert területeket, annak ellenére, hogy a kiírás szerint tilos a földek továbbadása haszonbérletre. Az információt az origo.hu-nak maga az agárdi vállalkozó, Dörömbözi József is megerősítette, állítása szerint azonban csak erre a szezonra kötöttek megállapodást, mert "majd ha lesznek eszközei", később Kiss maga műveli meg a földeket.

115 hektárral a legnagyobb nyolc Fejér megyei földnyertes közé tartozik még a kimutatás szerint az abai Nagy Péter, aki az ugyancsak a fórumokon terjedő, az origo.hu-nak azonban a vidékfejlesztési tárcától is megerősített információk szerint a pályázatokat kiíró földalap vagyongazdálkodásért felelős elnökhelyettesének, Nagy Jánosnak az unokaöccse.

Az origo.hu birtokába jutott összegzés tanúsága szerint - szemben a kormány korábbi ígéretével, miszerint a helyi, kis családi gazdálkodókat kívánja helyzetbe hozni a földpályázattal - a meghirdetett területeket 75 százalékban nem helyben lakók és nem kisgazdálkodók nyerték el.

Ez utóbbival indokolta korábban távozását - nem hivatalosan - Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium januárban lemondott államtitkára is. A politikus a zöldszervezeteknek írt, február végén nyilvánosságra került levelében arra panaszkodott, hogy "a társadalom túlnyomó többsége által támogatott programmal szemben mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és volt tsz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók koalíciója jött létre", illetve, hogy "az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig (...) és magam, munkatársaim, valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk".