Kövér: Szét kell választani Nyirő József politikai és írói munkásságát

2012.05.24. 15:44

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke célszerűnek tartotta Nyirő József politikai és írói munkásságának a szétválasztását. Kövér László örvendetesnek és a normalitás jelének tartotta, hogy a román állam is tekintettel volt erre, hiszen – mint megemlítette – több iskola is viseli az író nevét. "Az én könyvespolcomon is ott vannak magyar fordításban Mircea Eliade román filozófus munkái. Én sem dobtam a szemétbe azokat, csak azért, mert a szerző valamikor a Vasgárda tagja volt" – jelentette ki Kövér László, utalván a két világháború közötti Románia antiszemita, náci mozgalmára.

a04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Kövér László hangsúlyozta, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként érkezett Erdélybe, és akárcsak négy évvel ezelőtt, most is segíteni kívánja a hozzá hasonló értékrendet képviselő erdélyi magyar pártot a választási kampányban. Az európai normalitás jelének tartotta, hogy az azonos értékrendet valló politikusok támogassák egymást a választási kampányban.

Újságírói kérdésre elmondta, nem látja, miért lenne kötelező az erdélyi magyaroknak egypártrendszerben élni. Úgy ítélte meg, egy hatékony, egyenes, őszinte politikai mozgalom manipuláció nélkül is egységbe tudná tömöríteni az erdélyi magyarokat. "Én a sokféleség önkéntes egységében gondolkodnék" – jelentette ki az egységbontás vádjára reagálva.

Kövér László azt is megjegyezte, két másik oka is van az erdélyi látogatásának. Pünkösd szombatján részt vesz a csíksomlyói búcsún, pünkösd vasárnapján pedig Székelyudvarhelyen Nyirő József hamvainak az újratemetésén. Hangsúlyozta, amikor a pünkösdi programot előkészítették, még nem lehetett tudni, hogy ebben az időszakban zajlik a romániai önkormányzati választások kampánya. Akkor az önkormányzati és a parlamenti választásokat is őszre tervezték. "Az lenne a helyes, ha nem is keveredne össze a politikai kampány és a kegyeleti esemény. Én ezt kívánom elősegíteni" – jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Arra az újságírói kérdésre, hogy végül lesz-e újratemetés, Kövér László kijelentette: "Én így készülök".

Az MTI kérdésére Kövér László "a hirtelen jött kampányidőszaknak" tulajdonította, hogy a román-magyar viszonyban a bukaresti kormányváltás óta feszültségek keletkeztek. "Sajnálom, hogy a román politikusok egy részének szüksége van a magyar kártya kijátszására, de abban bízom, hogy ha túl leszünk a választásokon, visszatér az együttműködés a régi kerékvágásba" – jelentette ki.

Utalt arra, hogy a magyar kormány egy tágabb európai együttműködésben gondolkodik, amelyben relatív kis államokként is és újonnan csatlakozottakként is közösek Románia és Magyarország érdekei. "Az együttműködés azonban csak egy feszültségmentes légkörben lehet hatékony" – tette hozzá. Úgy látta, az államközi kapcsolatok területén nincsenek gondok, de a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel (MOGYE), a választási törvénnyel, a közigazgatási reformmal, valamint az RMDSZ-hez kötődő államigazgatási alkalmazottak gyors leváltásával kapcsolatos hírek őt is aggodalommal töltik el.