Jogerősen semmis a sukorói telekcsere

2012.06.13. 11:43 Módosítva: 2012.06.13. 12:45

Jogerősen semmisnek mondta ki a fővárosi ítélőtábla a tervezett sukorói King's City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést, helybenhagyva ezzel a Fejér megyei bíróság elsőfokú ítéletét.

A táblabíróság elutasította az alperes eljárási kifogásait. Kimondta: a semmisség oka egyebek mellett a jogszabály megkerülése, vagyis az, hogy a felek célja a nyilvános versenyeztetést elkerülése volt.

A csereszerződést 2008 nyarán kötötte meg az alperes – a turisztikai beruházásban érdekelt befektetőcsoportot képviselő Joav Blum izraeli-magyar üzletember – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a tulajdonában levő két albertirsai külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlant cserélték volna el a magyar állam tulajdonában álló húsz sukorói külterületi ingatlanért.

A jogerős ítélet szerint a felperes Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek 15 napon belül vissza kell fizetnie azt a 296,61 millió forintot és kamatait, amit a King's City kaszinó beruházója, Joav Blum befektetőcsoportja a telekcsere részeként kifizetett.

Az alperes befektetőket terheli a húszmilliós perköltség is. Joav Blum amúgy már az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy az MNV szerződésszegése miatt visszamenőleges hatállyal eláll a csereszerződéstől.

A per közvetlenül nem érinti a Sukoró-üggyel kapcsolatos büntetőeljárást.