Zagyva elegánsabb annál, hogy fenyegetőzzön

2012.09.19. 17:57
Tagadta Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, hogy két éve a Magyar Sziget Fesztiválon megfenyegette volna a Hetek című lap két újságíróját.

Zagyva György Gyulát kétrendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel, fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Budapest Környéki Törvényszéken szerdán megkezdődött perben a politikust elsőrendű vádlottként hallgatták meg. A vádirat szerint Zagyva György Gyula és I. Béla István másodrendű vádlott a Magyar Sziget fesztiválon megalázóan bánt a Hetek című hetilap két újságírójával. Zagyva kötekedő, gyűlölködő kijelentéseket tett, és karikás ostorral hadonászva fenyegette őket, miközben azt mondta, hogy nekik annyi lesz, ha a történteket megírják vagy beszélnek róla.

3339178 556ecc8ac5d2c5c81b18d1703a0fd90b o
Fotó: Ránki Dániel

Hetek két évvel ezelőtti beszámolója szerint Verőcén 2010 augusztusában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett  Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula, a rendezvény főszervezője, aki egyben a HVIM elnöke is egyben, egy faházban megfenyegette a lap két újságíróját. Közölték velük, hogy a két riporter ellenséges területre tévedt, ahol egyfelől vége a demokráciának, másfelől azt tehetnek velük, amit akarnak.

A rendezvény ideje alatt, augusztus 6-án a lap arról írt, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón".  Zagyva György Gyula a barakkban, amelynek bejárata fölött halálfej volt, "a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál".

A beszámoló szerint a beszélgetés közben ilyen mondatot hangzottak el: "Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el".  "Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, s ti most beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket".

A cikk szerint Zagyva azt is kilátásba helyezte, hogy menjenek át együtt a tábornak arra a részére, ahol a székelyek laknak. Ott ő majd feltárja az újságírók kilétét, és megpróbálja megvédeni őket a feldühödött atyafiaktól. De biztosat nem ígérhet. A cikk szerint az újságírók végül akkor távozhattak, amikor megígérték, hogy meglátogatnak egy "Titkos háború" című előadást.

A cikk megjelenése után a képviselő kiadott közleményében azt állította, a hetilap összeállításában "a valós tényeket és az elhangzottakat elferdítve" keltette azt a látszatot, mintha életveszélyesen megfenyegette volna az újságírókat. A jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész kezdeményezése alapján a parlament 2011-ben felfüggesztette.

Gesztikulált az ostorral

A szerdai tárgyalás megkezdése után Borbély Attila bíró azért rendelt el másfél órás kényszerszünetet, mert Zagyva a parlament emberi jogi bizottsági ülésére hivatkozva nem jelent meg időben.

Először a másodrendű vádlottat hallgatták meg. A 24 éves I. Béla István, a HVIM vezetőségének tagja fenntartotta korábbi vallomását, és nem ismerte el bűnösségét. A büntetlen előéletű férfi feladata az volt, hogy körbekísérje a két újságírót. A Hetek munkatársaival ideológiai és teológiai kérdésekről is beszélgetett, de mint elmondta, nem értettek egyet semmiben. Arra, hogy mi hangzott el a faházban, nem sok mindenre emlékezett, de határozottan kijelentette, Zagyva nem akart senkit sem megütni. „A felcsavart karikás ostorral csak gesztikulált” – jegyezte meg. Hogy miért kapcsoltatták ki az újságírókkal az interjú előtt a diktafont, a másodrendű vádlott azt mondta, „a bizalom végett”.

A tárgyaláson Zagyva György Gyula a vádiratban szereplő több állítást is sérelmezett. Szerinte nem állja meg a helyét, hogy azt mondta volna, „Örüljél, hogy nem vertek meg!", mint ahogyan az sem igaz, hogy bezárta volna a két újságírót. Szerinte a Hetek munkatársainak az volt a céljuk a cikkel, hogy közvélemény előtt lejárassák őket.

„Nem volt fenyegető hangulata a beszélgetésnek. De ha az újságírók fenyegetve érezték volna magukat, akkor kimentek volna a faházból, ennek ellenére az interjú után még egy órát töltöttek a szigeten. Nem életem álma, hogy baloldali újságírókkal beszélgessek, de megcsinálom” – mondta, majd megjegyezte, a Hetek újságíróival való beszélgetés a kisebbik rosszat jelentette ahhoz képest, mintha lemondta volna, hiszen a feladatának tekintette, hogy interjút adjon.

Zagyva nem tagadta, hogy azt mondta az újságíróknak, ellenséges területre tévedtek, ahol vége a demokráciának, de ezzel szerinte arra utalt, hogy a rendezvény szervezői megszabhatják, ki vehet részt az eseményen. Zagyva tagadta, hogy olyan mondatok hangzottak volna el az interjú alatt, hogy lehúzná az újságírók gatyáját, széttépné őket, vagy az a mondat, hogy kitaposná a belüket. „Ennél azért elegánsabb vagyok, nem fenyegetőzöm” – jegyezte meg. (Zagyva azzal lett híres a parlamentben, hogy egy vele vitatkozó fideszes képviselőnek azt szólta oda, hogy "Ezt majd a folyosón megbeszéljük.")

A sértettek ügyvédjének, Dániel Péternek, arra a kérdésére, hogy Zagyvának mi a véleménye a Hetekről, a politikus azt válaszolta, a „Hit Gyülekezete által fenntartott és befolyásolt lap gyűlöli a nemzeti oldalt”. A jobbikos politikus szerint az sem igaz, hogy ostorral fenyegette meg a két újságírót. Zagyva arra hivatkozott, hogy fizikai képtelenség egy öt méter hosszú ostorral csapkodni egy akkora faházban, mint amekkorában az interjú alatt tartózkodtak.

A büntetőper jövő hétfőn a tanúk meghallgatásával folytatódik.