100-ból 28 magyar naponta rágyújt

2012.09.25. 09:13

A napokban tette közzé az Országos Egészségfejlesztési Intézet azt a jelentést, amely a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorodása előtti türelmi időszakban végzett felmérésből készült. A jelentést ismertető ÁNTSZ-közlemény szerint 2000 óta folyamatosan csökken a dohányzó férfiak száma, a nőknél azonban nincs változás.

A férfiaknál az iskolai végzettség emelkedésével csökken a dohányosok aránya. A nyolc általánost végzett férfiak 45 százaléka dohányzik naponta, míg az érettségizetteknél 35, az ennél képzettebbeknél pedig 20 százalék ez az arány. A nők között a középiskolát végzettek cigarettáznak napi szinten a legnagyobb arányban (26 százalék).

A saját anyagi helyzetüket nehéznek vélő férfiak több mint fele, 54 százaléka naponta rágyújt. A magukat jómodúnak tartó férfiak 45 százaléka dohányzik rendszeresen, míg azoknak, akik közepesnek ítélik meg az anyagi helyzetüket, 25 százaléka cigarettázik naponta. A nőknél ezek az arányok hasonlóan alakulnak. A felmérés előtti hat hónapban a naponta dohányzók negyede, az alkalmi dohányosok 40 százaléka próbált leszokni.

A jelentés szerint 2009 óta közel 8 százalékkal csökkent az elszívott cigaretták száma. 2012-ben a sodort cigaretták száma viszont majdnem megduplázódott, ma már az elszívott cigaretták egyharmada ilyen.

A dohányzók kétharmada cigarettázik a saját otthonában, és a nemdohányzók 12 százaléka lélegzik be füstöt otthon is. A dohányosok negyede ért egyet azzal, hogy bárokban, kocsmákban tiltják a dohányzást, de azt, hogy éttermekben, közlekedési eszközökön és munkahelyeken nem lehet cigarettázni, már a dohányosok fele helyesli.