Mária
-7 °C
3 °C

Ángyán: Csőd felé viszik a vidéket

2012.10.03. 17:02
Tisztességtelenebb a mostani helyzet, mint a szocialisták alatt, ők legalább nem is ígérték, hogy a kis és közepes gazdaságokat támogatják - mondta Ángyán József fideszes képviselő. A volt vidékfejlesztési államtitkártól lemondása óta már megszokhattuk, hogy nem fél szembemenni a kormánnyal, de mostani szereplése talán az eddigi leghatározottabb volt. Egy paraszthajszál választotta el attól, hogy nem jelentett be egy új mozgalmat, ami kapával-kaszával megy neki a magyar oligarcháknak.

“Azért jöttem el, hogy megszorítsam annak az embernek a kezét, aki elindította a mozgalmat, amit nagyon tisztelek” - mondta az Ökopolisz alapítvány konferenciáján Ángyán József. Amikor egy fideszes képviselő ilyet mond, általában egy felvidéki lelkészt, egy fehérvári gyerekfoci-edzőt, esetleg a Horthy Miklós Vitézi Rend címeres kulcstartóit árusító vállalkozót képzelnénk el mint bálványt, de hogy globalizációellenes francia parasztvezért semmiképp, az szinte biztos. Pedig Ángyán most a Budapestre érkezett José Bovéról beszélt, aki ma már leginkább békés EP-képviselő és az élelmiszer-önrendelkezés szószólója, de a legtöbben mégis arról ismerik, hogy társaival 1999-ben nekiállt lebontani egy McDonalds-éttermet. Ángyán tanár úr pedig egyáltalán nem nyúlt kesztyűs kézzel a témához, kifejezett tisztelettel emlegette ezt az akciót is, mint példát arra, hogyan lehet kiállni paraszti egyenességgel a saját ügyünkért.

Kilövési engedély

A hangulatot Ángyán mai Népszabadság-interjúja alapozta meg, amiben többek között arról beszélt, már kiadták rá a kilövési engedélyt, a párt pedig biztosan nem számol vele 2014-ben, de a kormány egyébként is elbukhat vidéken a földügyek miatt. Arra a felvetésre pedig, hogy miért nem alapít pártot, így válaszolt:  “sokan kerestek. Voltak polgármesterek, akik azzal hívtak fel, hogy az egész falut hozzák a választásokon. De ne szaladjunk ennyire előre”.

Ilyen előzmények után G. Fodor Gábor-i értelemben vett politikai gondolkodó legyen a talpán, aki nem olyan várakozásokkal indult volna egy rendezvényre, ahol Ángyán Szabó Rebeka LMP-s képviselővel és Bovéval beszélget, hogy itt akár az új szervezet körvonalait is megláthatja.

Idáig aztán mégsem fajult a helyzet, bár nem volt sok híja. Ángyán szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egy paraszti mozgalom elindulása (a Bové-féle Via Campesina mintájára) - ezen a ponton mégsem egyenesítette ki ott helyben a kaszáját, hanem azt mondta, egyelőre folytatja a próbálkozást párttársai meggyőzésével.

Rosszabbak, mint a szocialisták

Azt eddig sem tette zsebre a kormány, ahogy Ángyán a földbérlet-pályázatokról beszélt (illetve hozta nyilvánosság elé a Fidesz-közeli nagyvállalkozó, rutinos földpályázat-nyertes Nyerges Zsolt ügyeit), most viszont a szokásosnál is keményebb volt. “Én magam is hittel mondtam az embereknek, hogy a kis és közepes gazdaságokat fogjuk támogatni” - mondja Ángyán, aki szerint abból a szempontból a helyzet most már tisztességtelenebb, mint a szocialisták idején, hogy ők legalább nem is ígértek ilyesmit.

Lemondása óta elkezdte összeírni az állami földpályázatok nyerteseit megyénként. Az eddigi tapasztalatok szerint a meghirdetett földek nyolcvan százalékát 25 érdekeltség szerezte meg.
Ángyán szerint a kormány azért védekezhet azzal, hogy helyben élő, családi gazdaságok nyerik a pályázatokat, mert a maradék 20 százalék valóban ilyenek között oszlik meg.

Öngyilkos stratégia

A volt államtitkár szerint öngyilkosság, hogy az állami földterületek nagy részét tőkés társaságok szerzik meg spekulatív céllal, miközben rengeteg embernek biztosíthatnának megélhetést. Ezt először a falu érzi meg, de a munka nélkül maradó tömegek hamarosan a városokat is elérik. Ángyán szerint annál, hogy hazudtak, még nagyobb baj, hogy a csőd felé visszik ezzel a vidéket. Példaként említette Mészáros Lőrincet, Felcsút polgármesterét, aki különböző érdekeltségein keresztül több mint 1300 hektár földet szerzett meg.

Ángyán szerint még nincs minden veszve, a pályázatok felülvizsgálatával (például azzal, hogy százból ne érjen negyven pontot a pályázatok szubjektív bírálata), még meg lehet állítani a folyamatot. Ha azonban az nem jár sikerrel, könnyen lehet, hogy látjuk még az egykori államtitkárt, amint egy új parasztmozgalom élén éppen lebont valamit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.