Itthon is találtak színezett sertéshúst

2012.11.06. 07:19 Módosítva: 2012.11.06. 09:18

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy magyar nagykereskedőnél is talált marhabélszínnek feltüntetett sertéshúst. A lengyel származásúnak felcímkézett húsnak a svédországi húshamisítási botrány magyar főszereplője, a Filetto Kft. szállítási dokumentációja alapján akadtak a nyomára – írja a Magyar Nemzet.

A hatóság vizsgálná, hogy került-e forgalomba Magyarországon a hamisított húsból, de a papírok egyelőre az adóhatóságnál vannak. A papírokban a hús eredeteként egy lengyel vágóhíd szerepel, de a lengyel társhatóság még nem válaszolt a Nébih megkeresésére. Felmerült egy hazai vágóhíd érintettsége is, ám annak az engedélyezési számát valószínűleg a hamisítók ütötték rá a hús csomagolására.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ugyanennek a vágóhídnak a kódja szerepelt a Svédországban lebukott húskészítményeken is. A svéd vizsgálat megállapította, hogy a sertéshúst engedélyezett ételfestékekkel színezték, így annak fogyasztása csak akkor jelenthet kockázatot, ha – a marhahús esetében szokásos módon – nem sütötték át teljesen.