Nem veszett el vagyon a pécsi buszeladáson

2012.11.19. 16:34

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a Pécsi Törvényszéket a Pécsi Ítélőtábla hétfőn abban a büntetőperben, amely a helyi autóbuszok eladása miatt indult a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) volt vezérigazgatója, Keczer László ellen. A táblabíróság Krémer László bíró vezette tanácsa megszüntette Keczer lakhelyelhagyási tilalmát is.

A Pécsi Törvényszék tavasszal találta bűnösnek Keczert különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben. Hét év börtönbüntetéssel sújtotta, és eltiltotta öt évre a közügyek gyakorlásától, tíz évre pedig gazdasági társaság vezetésétől.

Az 57 éves férfi 2008 és 2011 között vezette a pécsi tömegközlekedési céget. A vád szerint vezérigazgatói megbízását kihasználva, kötelezettségeit megszegve, a pécsi közgyűlés felhatalmazása nélkül kötött 2009-ben szerződést a PK buszparkjának eladásáról. A buszok a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-hez kerültek. A buszokat utána visszabérelték, hogy továbbra is biztosíthassák velük Pécs tömegközlekedését. Az ügyészség és az elsőfokú bíróság szerint Keczer László ezzel mintegy 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az általa képviselt önkormányzati érdekeltségű cégnek.

A másodfokon eljáró táblabíróság szerint a Pécsi Törvényszék ítélete megalapozatlan volt, részben a vádirat hiányosságai miatt. A törvényszék az indoklási kötelezettségeinek sem tett mindenben eleget. A táblabíróság szerint az volt a gond, hogy a buszeladással és a bérléssel kapcsolatos szerződéseket nem komplexen, egy gazdasági folyamatként vizsgálták, hanem kiragadtak egy-egy ügyletet, és azokról állapították meg, hogy előnytelenek voltak a PK-nak. A törvényszék nem volt tekintettel arra sem, hogy a szerződésekben érintett cégek tulajdonosi összetétele részben azonos volt.

A táblabíróság kimondta: a buszpark eladása nem járt vagyonvesztéssel, mert a járműveket a könyv szerinti értéknél 50 millió forinttal magasabb áron értékesítették. Ezért az új eljárásban elsősorban azt kell majd vizsgálni, hogy a buszok bérlésével kapcsolatban voltak-e aránytalanságok.

A pécsi autóbuszok eladásáról szóló szerződést februárban jó erkölcsbe ütközőnek, ezért jogerősen semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék. A PK Busrent nem szerezte meg a 176 busz tulajdonjogát, így az eredeti állapot helyreállítása érdekében azokat vissza kellett adna a PK-nak. A pécsi közgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy a szolgáltatás biztonsága kedvéért a nehéz anyagi helyzetben lévő PK helyett egy tisztán városi tulajdonú céget, a Tüke Busz Zrt.-t bízza meg a tömegközlekedési feladatok ellátásával.