Az MSZP nekimegy a gyűlöletbeszédnek

2013.01.18. 16:48

A szocialisták a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb jogi fellépés feltételeinek megteremtésével, valamint az utcai gyűlöletkeltés tiltását szabályozó javaslatokkal is készülnek a tavaszi parlamenti ülésszakra.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, Lendvai Ildikó és Steiner Pál országgyűlési képviselők pénteken, a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján azt írták: bár 68 évvel ezelőtt ezen a napon a fasiszta pusztítás a főváros jelentős részén véget ért, az áldozatok és hozzátartozóik sebeinek begyógyítása máig tartó, közös nemzeti felelősség.

„Osztozunk a holokausztáldozatok fájdalmában, de az egyik legborzasztóbb nemzeti katasztrófánk miatt érzett szomorúság nem nyomhatja el a tragédiához vezető, egyszer már a történelem süllyesztőjébe került eszme egyre sebesebben felszínre törő hangját” – közölték.

A szocialista politikusok szerint a hatalomnak egyértelműen ki kell mondania, hogy „a kirekesztés kultúráját” tűrni se lehet, nemhogy támogatni. Ezért helyeslik, hogy a kormány létrehozta a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottságot. De szerintük ezek a gesztusértékű tettek ma már nem elegek, az utcákon vagy épp a lelátókon dúló indulatok megfékezése sokkal határozottabb intézkedéseket követel.

Az MSZP a többi között a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb jogi fellépés feltételeinek megteremtésével, valamint az utcai gyűlöletkeltés törvényi tiltásának kereteit szabályozó javaslatokkal készül az Országgyűlés tavaszi ülésszakára.