Népszerűséghajhászáson törheti a fejét a Fidesz

2013.02.05. 07:14
Egyfordulós választás, végtörlesztés, választási regisztráció – csupa olyan fontos döntés, melyről a parlamenti ülésszakot megelőző kihelyzet frakcióülésen jelentették be a döntést. A Fidesz mától Gyulára vonul, az idei összetartáson valószínűleg egyebek között arra keresik a választ, mi legyen a regisztráció eltörlése, és az IMF-tárgyalások befulladása után? A tanácskozás fő üzenetei várhatón népszerűségnövelő intézkedések lesznek.

Mivel a következő évben már parlamenti választások lesznek, a Fidesz gyulai frakcióülésének fő üzenete valószínűleg egy népszerűségnövelő intézkedés lesz – mondta az Indexnek több kormánypárti képviselő. Példaként a rezsicsökkentés említették, amelyet kiterjeszthetnek a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjra is. A fideszes politikusok szerint a kampány közeledtére utal az is, hogy a frakcióülés színhelyén kedden az MSZP tüntetést tart, amire válaszul a kormányt támogató civil szervezetek Békemenetet szerveznek.

A kormánypártok az elmúlt években a parlamenti ülésszakokat több napos frakcióüléssel indították, amelyet rendszerint egy vidéki településen tartottak meg. A kihelyezett frakcióülés most Békés megyében, Gyulán lesz, a Fidesz és a KDNP 263 képviselőjén kívül várhatóan jelen lesznek a Fidesz Európai Parlamenti képviselői, illetve a kormány tagjai is. A szezonnyitó frakcióülést korábban szerda-péntek között tartották, ezúttal azért csúszik kedd-csütörtökre, mert csütörtök-pénteken Brüsszelben EU-csúcsot tartanak, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vesz. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka azt ezt követő héten, február 11-én indul.

IMF, AB-döntések

A frakcióülés programja a képviselőknek küldött meghívóból szokott kiderülni, forrásaink szerint ezúttal azonban a napirendi pontok mellett mindössze az olvasható, hogy „zárt frakcióülés”. Az általunk megkérdezett kormánypárti képviselők így csak találgatni tudtak a várható témákról, szerintük várhatóan szó lesz arról, hogy az IMF-tárgyalások meghiúsulása után hogyan történik majd az ország finanszírozása. Orbán a múlt héten egy Brüsszelben tartott előadáson jelentette be, az ország rugalmas hitelkeretet kért az IMF-től, de a Valutaalap erre nemet mondott. A témáról a kihelyezett frakcióülésen várhatóan a kormányfő beszél majd.

Gyulán szóba kerülhetnek az elmúlt hetek alkotmánybírósági (AB) döntései is. Az AB január elején nyilvánította alkotmányellenesnek a választási eljárási törvény több rendelkezését, köztük azokat, amelyek bevezették volna az ellenzék által keményen bírált regisztrációt. A Fidesznek főleg azt a problémát kell megoldania, hogyan szavazzon az uniós országokban dolgozó több százezer magyar. A regisztráció könnyített volna a helyzetükön, a jelenlegi jogszabályok szerint azonban csak körülményesen tudnak szavazni. Ugyancsak megvitatják azt a decemberi AB-döntést, amely kimondta: a családjogi törvény szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságaként határozta meg.

Kifaggatják Orbánt

Több képviselő arra számít, hogy az új jegybank-elnök személye valószínűleg nem kerül szóba Gyulán. A posztot jelenleg Simor András tölti be, mandátuma március elején jár le, hosszabbításra azonban nem számíthat, a jegybankelnök és a kormány vezető politikusai között ugyanis feszült a viszony. Az elmúlt hetekben számos találgatás jelent meg a lehetséges jelöltekről. A kormánypárti képviselők szerint a kérdésről várhatóan azért nem esik majd szó, mert ha Orbán elárulja a jelölt nevét, akkor az azonnal kiszivárog. A kormányfő azonban egyelőre még nem akarja nyilvánosságra hozni, hogy ki váltja Simort a jegybankelnöki poszton. 

A kihelyezett frakcióüléseknek megvan a kialakult menetrendjük. Eszerint a frakcióülés kedden este Orbán helyzetértékelésével indul, majd pedig a képviselők tehetnek fel kérdéseket a kormányfőnek. Ez akár másnap hajnalig is elnyúlhat, a képviselők pedig a korábbi frakcióülések gyakorlata alapján számos kisebb jelentőségű üggyel - például a sertéstenyésztés helyzetével - is bombázzák Orbánt. Másnap, az úgynevezett plenáris ülésen kerülnek szóba a frakcióülés különböző fontos kérdései. A harmadik napon pedig különböző szekciókban szakpolitikai kérdéseket vitatnak meg a párt szakpolitikusai, amelyen az egyes államtitkárságok képviselői is részt vesznek. Ezeken a megbeszéléseken Orbán már nem szokott jelen lenni.

Dunán innen, Dunán onnan

Egy kormánypárti képviselő szerint a kihelyezett frakcióülések helyszínét úgy választják meg, hogy a rendezvénynek lehetőleg felváltva adjon otthont egy Dunán inneni, illetve egy dunántúli város.Eddig az is közös pont volt az ülésekben, hogy mindig volt egy olyan bejelentés, mely aztán hosszabb időre meghatározta a politikai napirendet.

Lázár János még frakcióvezetőként a 2011. szeptemberi, Hajdúszoboszlón tartott frakcióülésen ismertette a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló javaslatot. A frakcióvezető az ülés szünetében közölte a Fidesz egyfordulós, vegyes választási rendszerről szóló javaslatának részleteit is. Tavaly januárban Egerben ülésezett a Fidesz, ahol Orbán Viktor egy a kormánnyal szembeni nemzetközi összeesküvés gyanújáról beszélt.

2012 szeptemberében Sárváron tartották a frakcióülést. Lázár János, ekkor már a Miniszterelnökség államtitkárakén jelentette be, hogy a kormány elkötelezte magát a választási regisztráció bevezetése mellett. A kormányfő a frakcióülés szünetében videóüzenetében arról beszélt, hogy az IMF és az EU a nyugdíjak csökkentését, az szja emelését, az ingatlanadó bevezetését szeretné. Orbán ezeket a feltéteket elfogadhatatlannak nevezte. Az IMF leveléből – amelyet az Index ismertetett – viszont kiderült, szó sem volt az miniszterelnök által említett feltételekről.