Hóban ragadt fideszes szólt be Pintér sms-e miatt

2013.03.19. 10:21
A kormánypártok szerint a hatóságok jól vizsgáztak a rendkívüli időjárás miatti katasztrófahelyzetben. A Fidesz hétfői frakcióülésén csak egy képviselő fogalmazott meg kritikát, aki a belügyminisztériumi sms-t bírálta. Az erdélyi lovas műsoron szereplő Semjént sem bírálták nyíltan. A kormánypártok ehelyett inkább az E.ON-t kritizálták, szerintük a szolgáltató nem megfelelően reagált a helyzetre.

Kritikákat fogalmazott meg a Belügyminisztérium (BM) pénteki sms-ével kapcsolatban a Fidesz egyik parlamenti képviselője a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén – értesült az Index. A frakcióülés résztvevői szerint a Győr-Moson-Sopron megyei politikus, aki maga is elakadt a pénteki viharban, többek között azt nehezményezte, hogy az sms nem volt teljesen érthető. A politikus arról is érdeklődött, hogy a szöveges üzenet miért nem tartalmazott részletesebb információkat.

A BM péntek délben küldött sms-t a Vodafone és Telekom előfizetőjének. Az üzenetben az állt: „Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium". Később kiderült, a Telenor nem vállalta az ingyenes sms-ek kiküldését. Pintér Sándor belügyminiszter erre vizsgálatot helyezett kilátásba, a Telenor ügyfeleinek pedig azt ajánlotta, váltsanak olyan szolgáltatóra, aki segít a bajban.

A Fidesz az E.ON-t bírálja

A képviselő kritikájára a hétfői reggeli frakcióülésen is Pintér reagált. A képviselőcsoport zárt ülésén hallgatta meg a belügyminisztert a rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzetről. A résztvevők szerint Pintér azt mondta: nem volt más lehetőség az emberek elérésére, a tévéken keresztül nem lehetett elérni az autóban rekedteket, illetve a rádió sem volt megfelelő eszköz erre. Pintér összesen körülbelül negyed órát beszélt a frakció előtt, felszólalásában az elmúlt napok kormányzati intézkedéseit foglalta össze.

Ezt követőn a kormánypárti politikusok több kérdést is feltettek a miniszternek. A jelenlévők Lipők Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselő felszólalását emelték ki, aki a frakció előtt arról beszélt, hogy az E.ON nem tudott megfelelően reagálni a katasztrófahelyzetre. A politikus parlamenti felszólalásában, illetve az Indexnek is azt mondta: választókerületében jelenleg is 15 ezer ember van áram nélkül. A politikus szerint ennek oka, hogy az E.ON nem rendelkezik a károk elhárításához szükséges szakemberekkel, illetve technikai eszközökkel. Lipők szerint a T-Mobile sem tett meg mindent annak érdekében, hogy a megrongált hálózatát minél előbb helyreállítsa.

Nem hibázott senki

A kormánypárti képviselők a hatóságok felkészültségét nem kifogásolták a frakcióülésén. Ezt azzal magyarázták az Indexnek, hogy az ellenzéki pártok kritikái alaptalanok voltak, közel sem volt hasonló a helyzet, mint a több halálos áldozatot követelő 2006. augusztus 20-i vihar idején. Az MSZP a hétvégén azt kérte számon, hogy a kormány miért nem látta előre a bajt, miért nem hozták meg időben a szükséges intézkedéseket. Bajnai Gordon, az Együtt 2014 egyik vezetője vasárnap arról beszélt: a katasztrófahelyzetet a kormánynak kezelnie kellett volna. Az Index több olvasója azt nehezményezte, hogy a kormány csak pénteken adott ki riasztást, ráadásul az autósok eltérő információkat kaptak a katasztrófavédelemtől, illetve a közútkezelőtől.

A fideszes képviselők szerint a hirtelen, heves szél mellett akkora mennyiségű hó zúdult le, hogy arra nem lehetett megfelelően felkészülni. Az egyik fideszes képviselő – akinek a lánya 22 órát vesztegelt az autópályán – szerint erre vezethető vissza, hogy a katasztrófahelyzet elején a rendőrök bizonytalanok voltak abban, hogyan reagáljanak. A helyszínen azonban mindenki megtett minden tőle telhetőt, nem hibázott senki – állították egybehangzóan. Hasonlóan érvelt az a kormánypárti képviselő is, aki pénteken a Balaton partjáról este öt órakor indult el, és csak másnap két órakor érkezett vissza Budapestre. A politikus Lepsénynél akadt el, ahol az autósokat – elmondása szerint – étellel, kávéval fogadták a melegedőhelyeken.

Csendes morgás Semjén miatt

A képviselőket az viszont megosztotta, hogy hibázott-e Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor a hétvégén nem volt az országban. Orbán Viktor kormányfő pénteken épp Brüsszelben tartózkodott az uniós csúcson, amikor az MTI által közölt egyik fotón az volt látható, hogy helyettese lóháton vonul be az erdélyi Kézdivásárhelyre, ahol egy március 15-i rendezvényen vett részt.

Több forrásunk azt mondta, hogy a történtek miatt Semjénnel szemben „egyfajta csendes elégedetlenség” volt érezhető. A politikus szerint ez csak a képviselők négyszemközti beszélgetésein merült fel, szóvá senki nem tette. Egy másik képviselő viszont arról beszélt, hogy katasztrófahelyzetben Semjénnek semmilyen hatásköre nincs, így akkor sem tudott volna semmit csinálni, ha itthon van.