Láng pontosította a vagyonnyilatkozatát

2013.03.22. 17:56 Módosítva: 2013.03.22. 18:34
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága nem vizsgálja Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő vagyonosodását. A politikusnak mindössze egy évszámot kellett beleírnia a vagyonnyilatkozatába. Korábban az Index írt arról, hogy Láng a Rózsadomb egyik előkelő részén épít családi házat, a telekvásárlás és az építkezés költségei pedig elérhetik a 80-90 millió forintot.

Elutasította az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a Láng Zsolt, II. kerületi polgármester vagyonvizsgálatára vonatkozó beadványt. A beadványt a Blikk nyújtotta be azt követően, hogy az Index március elején arról írt: a politikus százmilliós építkezésbe kezdett.

Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke az MTI-nek elmondta: a politikus részben kijavította vagyonnyilatkozatát, részben pedig a bejelentés alaptalan volt. Kifejtette: Láng Zsolt a parlament és az önkormányzat honlapjain is fellelhető adatokkal igazolta, hogy havi jövedelme – a korábbi felvetésekkel szemben – nem 700 ezer, hanem 1,2 millió forint. (Az Index cikkében az szerepelt, hogy a politikus havi összjövedelme bruttó 1 183 463 forint.)

A polgármester építkezésének költségeiről Rubovszky György elmondta: a bizottság az ingatlan-nyilvántartási adatokkal foglalkozhat. Vagyis akkor vizsgálható ez a tétel, ha elkészült a ház és bevezették a nyilvántartásba. Addig a tételre csak a nyilvántartásban is szereplő üres telekként tekinthetnek. Az Index cikke szintén utalt rá, hogy a beépítetlen minősítés jogilag helytálló: addig fenntartható, amíg a telken használatba vételi engedéllyel rendelkező épület nem áll.

A vagyonnyilatkozatban annyi hiba volt, hogy a telek szerzésének évét nem tüntette fel a politikus, ezt a 2011-es dátumot a képviselő azóta javította – mondta az MTI-nek bizottság elnöke. Láng ezen kívül további plusz információt nem tüntetett fel a bevallásában. Bár az Indexnek azt mondta, hogy örökség révén is tudta gyarapítani a megtakarításait, ez továbbra sem szerepel a javított nyilatkozatban. 

Láng Zsolt – aki az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnöke is egyben – a saját kerületében, a Rózsadomb egyik kedvelt részén építkezik. A politikus január végén leadott, tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozata erre semmilyen módon nem utal. Láng úgy vágott bele – az Index becslései szerint több mint százmillió forintos – építkezésbe, hogy az elmúlt években több tízmillió forinttal többet tudott félretenni, mint amennyit megkeresett. A politikus ezt örökléssel és családi segítséggel magyarázta.

A parlament mentelmi bizottsága februárban Zsiga Marcell fideszes képviselő esetében is úgy döntött, hogy nem rendel el vagyonnyilatkozati eljárást. A politikus 40 milliós házat vett, de a vagyonbevallása alapján nem volt ennyi megtakarítása, és hitelt sem vett fel. Rubovszky akkor azt mondta, a képviselő írásban igazolta, hogy legális forrásból szerezte a házat. Zsiga pedig arról beszélt, hogy a háznak csak a felét fizette ő, a másik felét a felesége állta

A vagyonnyilatkozatra vonatkozó szabályok nem könnyítik meg a leleplezéseket. Az 1998-2002-es ciklus óta, mióta lehetőség van vagyonnyilatkozati eljárás indítására, Zsiga ügye előtt 24 ügyben indult ilyen. 22 esetben elutasították, illetve megszüntették a bizottsági elnökök az eljárást. Csak két ügyben folyt le teljes körűen az eljárás. Polt Péter legfőbb ügyész ellen 2004-ben és Simor András MNB-elnök ellen 2012-ben folytatott eljárás eredménye az lett, hogy nem kell vagyonnyilatkozataikat javítaniuk.