Elítéli-e Lázárt a bíróság Csányi miatt?

2013.08.13. 16:45
Csányi Sándor beperli és fel is jelenti Lázár Jánost, mert az államtitkár „az ország legnagyobb uzsorásának” nevezte a bankvezért. Mivel Csányi közszereplő, a szólásszabadság határai vele szemben tágabbak, mint általában. Egy megkérdezett jogász szerint azonban a bankvezérnek van esélye a bíróságon.

„Ezért biztos beperel” – mondta Lázár János egyik munkatársa az államtitkár hétfői sajtótájékoztatóját követően, miután a politikus „az ország legnagyobb uzsorásának” nevezte Csányi Sándort. Igazuk lett, a bankvezér valóban polgári pert indított, és fel is jelentette Lázárt, írta meg a Népszabadság.

Tehetséges trafikügyes, uzsorás

„Nincs más választásom, mint tudomásul venni Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának a sajtóban tett, rám nézve lesajnáló, lenéző megjegyzését, hiszen mégiscsak ő az ország első számú uzsorása” – így zárta Lázár János a hétfői sajtótájékoztatóját.

Korábban Csányi szólt be Lázárnak, noha sokkal elegánsabban, mint az államtitkár tette. A bankvezér szerint Lázár „egy tehetséges fiatalamber, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte” – erre utalt vissza Lázár. Korábban, még tavaly nyáron, Lázár mondta Csányira, hogy polip módjára hálózza be az országot.

Mik az esélyek?

Büntetőeljárás esetén a rendőrség indít nyomozást, a polgári eljárásban pedig Csányi a személyiségi jogainak megsértése miatt kérhet elégtételt.

„Heterogén a bírósági gyakorlat, de a büntetőügy szerintem nem fog megállni, a személyiségi jogi perben viszont lehet, hogy Csányinak adnak igazat” – mondta  Fazekas Tamás büntetőjogász. Szerinte a büntetőügy azért nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az uzsorázás „nem súlyosan gyalázkodó”. Jogsértő gyakorlatra, az uzsoraszerződésekre utal, de – Fazekas megítélése szerint – ez nem éri el azt a szintet, ami már a büntető törvénykönyvbe ütközne.

A polgári perben elképzelhető, hogy Csányinak ad igazat a bíróság, az ügyvéd szerint a bankvezér jó hírnevét és társadalmi megítélését sértheti, ha uzsorásnak nevezik, ezért kártérítést is megítélhet a bíróság Csányinak.

Közszereplők

Felvetődik, hogy Csányi közszereplő-e, mert ha igen, vele szemben szélesebb a véleménynyilvánítás lehetősége. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint a közszereplőknek többet kell tűrniük, mint a többi állampolgárnak, mert ez biztosítja a közügyek szabad megvitatásának lehetőségét.

Fazekas szerint az ország legnagyobb bankjának vezetője közszereplő, Orbán külön egyeztetett vele a bankadóról, sőt közösen járnak focimeccsre is. Csányi a Magyar Labdarúgó Szöveség elnökeként is közszereplést vállal, de szerinte a bankvezér személyiségi jogait mégis sértheti, ha leuzsorásozzák.

Ebben a kérdésben a bíróság fog dönteni, elképzelhető olyan ítélet is, hogy Csányinak, mint közszereplőnek tűrnie kell ezt a fajta kritikát. A szövekörnyezet alapján úgy tűnik, hogy Lázár nem konkrétan a Btk-ban is szereplő uzsora-bűncselekménnyel vádolta meg Csányit, csak odavetett egy megjegyzést, ezért elképzelhető, hogy ezt a kritikát az OTP vezérének tűrnie kell.

„Hiszek az igazamban, és ezért mindig, minden szavamért vállalom a felelősséget. Nyugodtan állok bármilyen bíróság elé” – kommentálta Csányi perelési szándékát Lázár.

És amikor Lázárról mondanak véleményt

Lázár utoljára akkor akart bíróság elé állni, amikor közszereplőként úgy vélte, egy kommentelő sértette meg: pert indított róla szóló, szerinte sértő vélemény, egy online lap cikkéhez fűződő komment miatt, sőt, feljelentette a kommentelőt.  Miután tavaly októberben balesetet szenvedett, amiben egy gyermekes fiatal nő meghalt, az erről tudósító cikk alá írta be valaki azt, hogy „igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott”.

A lappal a bírósági döntés előtt megegyeztek, és a Délmagyar félmillió forintos kártérítést fizetett az államtitkárnak, a büntetőeljárás még mindig folyamatban van. Az ötszázezer forintos kártérítést Lázár a nő családjának ajánlotta fel.

Tűrnie kellett volna

Majtényi László alkotmányjogász az ügy kapcsán kifejtette, hogy az ilyen kritikát egy közszereplőnek, mint Lázárnak tűrnie kell. „A szólásszabadság határa nem a személyes jóérzés, hanem ennél tágabb" – mondta. „Az ember nem olvas kommenteket" – utalt a szakértő arra, hogy hogyan védi magát a saját írásaihoz érkezett kulturálatlan reakcióiktól.

A jövőre hatályba lépő új polgári törvénykönyv csökkenti a szólásszabadság határait, az új szabályok szerint csak úgy lehet majd a közszereplőket kritizálni, ha az nem sérti az emberi méltóságukat, szükséges és arányos mértékben történik, és az ügyben méltányolható közérdek áll fenn. Az ombudsman szerint a méltányolható közérdek fennálta, mint feltétel nem indokolható és túlzottan korlátozza a szólásszabadságot, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény vizsgálata érdekében.