no

Visszaadatták a tízezreseket az államtitkárokkal

2013.11.20. 17:53

Új kimutatások jelentek meg szerdán a kormány.hu-n az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőinek javadalmazásáról. A legfrissebb táblázatokból az olvasható ki, hogy Simicskó István sportért felelős államtitkár, Soltész Miklós szociális államtitkár és Doncsev András parlamenti államtitkár is visszaadta azt a bruttó 10 ezer forintot, amelyet 2013-ban folyószámla költségtérítés címen kapott juttatásként.

A pénzbeli juttatásokat bemutató táblázatban ez úgy jelenik meg, hogy először szerepel a 10 ezer forintnyi tétel folyószámla költségtérítés címen, majd pár sorral lejjeb ugyanezen a címen mínusz 10 ezer forintot tüntettek fel.

Balog Zoltán miniszter javadalmazásáról is kikerültek friss adatok, azonban az ő táblázatából a mínusz 10 ezer forintos sor hiányzik, csak a plusz 10 ezer forintos sor van meg. Nem egyértelmű, hogy az ő esetében csak kifelejtették a mínuszos tétel feltüntetését, vagy pedig ő nem adta vissza a pénzt.

Csütörtök reggel a minisztérium sajtóosztálya levélben reagált cikkünkre, és tette egyértelművé a helyzetet. "Balog Zoltán 2013. november 13-án visszafizette a kérdéses összeget" - írták.

Giró-Szász András kormányszóvivő még a nyáron jelentette be, hogy megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését, miután újra téma lett a sajtóban, melyik tárcánál mennyit fizetnek a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére.

Először az Index írta meg 2011-ben, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai fejenként ötvenezer forintot vettek fel folyószámlaköltség-térítésként. Más tárcáknál is volt ilyen juttatás, és Orbán Viktor is kapott erre évi 1000 forintot. Cikkünk hatására még 2011-ben Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter azonnali hatállyal intézkedett , hogy tárcájánál és a háttérintézményeiknél megszüntessék ezt a juttatást. A vezetőket arra kérte, hogy a juttatást utalják át az Államadósság Csökkentő Alapba. Más tárcáknál viszont ezután is kifizették a juttatást.