Orbán az ÁSZ mögé bújt

2013.12.02. 13:10

A miniszterelnök a NAV-vizsgálóbizottságról, a közmunkaprogramról és Paks bővítéséről is beszélt. A három közül kettőt támogat – vajon melyiket nem? Parlament, percről-percre, Révész Máriusz és Vágó Gábor kommentálásával.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • lesz a mai. Az interpellációkból kettő is a Horváth András által megszellőztetett ezermilliárdos csalásról fog szólni, a szocialista Józsa István azt dörgöli majd a kormány orra alá, hogy "Miért akadályozza a NAV-botrány kivizsgálását?", kérdése az elmúlt hetek szocialista kabaréjának tükrében - különdíj: Mesterházy Attila - különösen aktuálisnak tűnik. 

  • Az LMP minden fronton Orbánt fogja támadni a NAV ügyében: neki címeznek egy interpellációt (a válaszadást itt lepasszolhatja, és le is fogja passzolni), egy azonnali kérdést (erre muszáj lesz személyesen válaszolnia), de nem lennék meglepve, ha az LMP beszédírói gyorsan összeütnének egy témába vágó napirend előtti felszólalást is. Arra pedig a nyakamat teszem, hogy Vágó Gábor hamarosan megjelenik a sajtószobában, hogy sajtótájékoztatón is a miniszterelnök orra alá dörgölje Horváth András valóban megdöbbentő vádjait.

  • Kepli Lajos és Magyar Zoltán közös interpellációjában a parmenidészi lételméletet próbálják egyesíteni az empedoklészi őselem-tanokkal: "A van víz ellentétpárja a nincs víz?". A Jobbik a vízhez hozzákapcsolja még a földet is; ugyanis Magyar Zoltán folytatja Budai Gyula elleni sziszifuszi küzdelmét a "magyar föld megvédéséért".

  • Erre fog figyelmeztetni minden kedves választót a fideszes Gajda Róbert, aki a liberális párt által az állami tulajdonú MFB felé felhalmozott 415 millió forintos adósságról interpellálja majd miniszterét.

  • A mai ülésre tartó egykori NAV-alkalmazot nyomában féltucatnyi operatőr loholt, a Halálfolyosótól rettegő képviselők fellélegezve slisszoltak be mellette az ülésterembe.

  • Harrach Péter helyett most Hoffmann Rózsa mondja el az ilyenkor szokásos, minden aktuálitástól mentes - ha úgy tetszik: a napi politika mocskán felülemelkedő - KDNP-s napirend előtti felszólalást. Az oktatási államtitkár a civil önkéntesség világnapjáról beszél, ami egyébként december 5-én lesz. 

  • Jó dolog, hogy az értelmiségi pályára készülő fiatalok érettségi előtt megismerhetik a munka világát is - méltatja a kezdeményezést Hiller István, aki amúgy a kormány oktatáspolitikai irányával nem ért egyet.

  • Egy jobb világot fog eredményezni a civil önkéntesség - csatlakozik Hiller méltató szavaihoz a fideszes Talabér Márta, majd Talabér Márta méltató szavaihoz a jobbikos Dúró Dóra, utána Dúró Dóra méltató szavaihoz az LMP-s Osztolykán Ágnes, végül Osztolykán Ágnes méltató szavaihoz a KDNP-s Harrach Péter.

  • Kezdésként fedezzenek fel egy különbséget az alábbi két kép között, az egyik 2006-ban Budapesten, a másik 2013-ban Kievben történt.

    tunt

    A legfőbb különbség, hogy az ukrán rendőrfőnök lemondott. Eljátszottak-e már azzal a gondolatkísérlettel, hogy mi lett volna, ha lemond Gergényi? Lenne ma kétharmad?

  • a Jobbik is érzi, hogy érdemes rászállni a NAV-botrányra, Gyöngyösi Márton ennek azt a vonatkozását emeli ki, hogy az érintett cégek azok a multik és "hazai oligarchák", melyekkel a kormány sorra köti a stratégiai megállapodásokat. Gyöngyösi szidja az MSZP-t, mely "a Jobbikkal soha" kifogásával lavírozik az ügyben, de még keményebben szidja a Fideszt.

  • Szathmári Kristóf államtitkár nyugalmat kér,hiszen kettő darab vizsgálat is folyik Horváth András állításainak igazságtartalmáról. Szathmári figyelmeztet az "összeesküvés-elméletek" veszélyeire, ami képes arra, hogy "megingassa a közbizalmat", és amúgy is, az ügyészség és a NAV maga is behatóan vizsgálja az ügyet. 

  • Schiffer András az elmúlt rendszer állambiztonsági rendszerének megismerhetőségének korlátozását kapcsolja össze az ezermilliárdra rúgó áfacsalásokkal. Ez a közpénz - mondja az LMP társelnöke - hiányzik az egészségügyből, az oktatásból.

  • Mi van Horváth András zöld mappájában?

    Ott voltunk a kiugrott NAV-os múlt heti bizottsági meghallgatásán, ahol egy zöld mappával jelent meg, melyben állításai szerint benne van minden, amit összegyűjtött a csalásokról.

    Zöld mappában az egész NAV-botrány
  • Schiffer csak így nevezi Horváth Andrást. Az LMP elnöke kiosztja a Fideszt, az MSZP-t, de Bajnait is, akinek Szikora János volt APEH-elnök a tanácsadója. 

  • Invitálja Schiffer a kormánypártokat is a NAV-ügy feltárására, miután a szocialisták már vonakodva bár, de csatlakoztak.

  • aki adótanácsadó volt a KPMG-nél majd az Ernst & Young-nál, támadja az ÁFA csalási botrányt. Ő már csak tudja, hogy működik az adócsalás, hiszen évekig multiknak segített az "adóoptimalizálásban".

  • csodálkozott, hogy a költségvetési bizottság minden érdemi vita nélkül lesöpörte a NAV vizsgálattal kapcsolatos beadványt. Meghívtam, hogy jöjjön be a plenáris ülésre, hogy hallgassa a kormányzati bullshit-generátort a gyakorlati működése közben. Most a fenti karzaton van a fotósok között.

  • Ki az a Szikora János?

    Schiffer az APEH 2005-2010 közötti elnökéről beszél, aki Bajnai Gordonéknak ad tanácsot. Szikora elődje is az Együtt 2014 környékén tűnt fel: ő lehetett volna a párt kecskeméti képviselőjelöltje.

    Az APEH vezetője ebben az időszakban, 2005-től 2010-ig Szikora János volt: az addig vidéki, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei APEH-es Szikorát az MSZP-ben a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, Veres János embereként könyvelték el, ilyen hátszéllel került az országos hivatal élére, Király László György helyére. Szikorát próbáltuk keresni, ő azonban elzárkózott attól, hogy az ügyben nyilatkozzon. 

    Legutóbb viszont Király László György és Szikora János is már Bajnai Gordon oldalán tűnt fel. Előbbi Kecskeméten lehetett volna Együtt-PM-es képviselőjelölt, ha a szocialisták ebbe belemennek, Szikora pedig a Haza és Haladásnak adott szakmai tanácsokat. Szigetvári Viktor azt mondta az Indexnek,„tiszteletteljes viszony″ van Szikora és Bajnai között. Szikora nem tagja a Haza és Haladás Egyesületnek, a napi szintű gazdaságpolitikai stratégiaalkotásban nem vett részt, de tanácsaival segít, és egy szabolcsi rendezvényen fel is lépett E14-es színekben.

  • a karzatról Horváthot. Igyekszünk neki karzatjegyet szerezni.

  • Szólítja fel Horváth Andrást Szatmári Kristóf, amihez én is csatlakoznék: Neveket akarunk hallani!

  • "Szekrénye kibontása után kiderült, hogy 60 ezer oldalt gyűjtött össze. Ő nemcsak a kijelölt gabonás üggyel foglalkozott, de összeszedte az összes kollégának az anyagait, és most ezekből dolgozik."


    NAV támadja Horváth Andrást

    "Az ÁSZ nem olyan, mint a tűzoltóság, amely szirénázva kivonul tűz esetén"
    Domonkos László ÁSZ elnök

    "tudom, ön mosolyog, hogy három nap alatt lefolytatták, de a számítástechnika van annyira fejlett"

    Cséfalvay államtitkár a hétvégi belső NAV ellenőrzés kapcsán.

    "A NAV körüli hírverés nagyon káros, mert csökkenti az adómorált"

    Szathmáry Kristóf államtitkár

    "Hétfőre kiderül, hogy az LMP tényleg akarja a vizsgálóbizottságot, vagy sem"

    Lukács (MSZP) azok után, hogy bejelentette, hogy nem írják alá a vizsgálóbizottságot, mert vannak az aláírók közt jobbikosok is.

  • Harrach Péter és Pálffy István tiltakozik az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc felbontaná a vatikáni szerződést, és megszüntetné az egyházak privilégiumait.

  • Itt a NAV botrány első áldozata, mert nem lesz sajtótájékoztató, de napirend előtti, interpelláció és azonnali kérdés is.

  • Csodálkoznánk, ha

    Bárki ki merné itt mondani

    konkrét érintetteket.

  • Gaudi beszól Mesterházynak.
    Kövér: Kérem fogja vissza magát Gaudi képviselő úr!
    Gaudi: Nehéz!

  • Rendszerszerű problémával van dolgunk, ezért nem lehet egyedi esetként kezelni, ezért ezt a kormányzat tudja csak megoldani, ezért.... - kerüli a konkrétumokat a szocialista pártelnök, aki azonban elégedetlen a jelenlegi intézkedésekkel, az ügyészségi vizsgálattal, és a NAV belső ellenérzésével is. "Egy szoftver lefuttatásával nem lehet lezárni egy ilyen ügyet". 

  • Mondja ki végül Mesterházy azt, mire is jutott az MSZP: kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását, hogy Horváth András végre valóban kimondhassa azokat a fránya neveket.

  • figyelmeztette Kövér László, hogy ahogy Gaudi-Nagy Tamásnak, neki sincs joga bekiabálni. Viszont várjuk a kommentjeit az Index közvetítésébe, valaki szóljon legyen szíves Révész képviselő úrnak!

  • hiszen a környező országokban a GDP 4-5 százalékára rúg a hasonló veszteség - nyugtat (???) meg mindenkit Szatmári Kristóf.

  • Nem nagyon akarják Horváth arcát látni a fideszesek.