Horváth Csaba: "Én vagyok a jelölt, ki lenne?!"

2014.04.24. 14:34
Hivatalosan egyelőre Horváth Csaba Tarlós István fő kihívója Budapesten, azonban az EP-választások után ez könnyen megváltozhat. A kampányra ráforduló szocialista sajtótájékoztatón az MSZP jelenlegi "egyetlen és legfontosabb feladatának" a jó május végi eredmények elérését tartják, azonban utána az LMP-vel kötendő őszi "alkalmi szövetség" kérdése biztosan újra előkerül.

Az uniós fejlesztéseket bemutató, és a közeledő EP-választásokra ráhangoló buszos sajtótájékoztatója során több újságíró is megkérdezte Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét, igaz-e a hír, hogy lemondott a főpolgármesteri indulásról a párt választások utáni választmányi ülésén. Az Index tegnap írt róla, hogy a szocialisták beállnának az LMP főpolgármester-jelöltje mögé: ezzel egy esetleges vereségből jobban jönnének ki, de az Együtt-PM-et is lépéskényszerbe hoznák, hiszen Bajnaiék finoman szólva sem rajonganak Horváth jelöltségéért.

Egyelőre azonban minden oldalon jegelik a témát, a tárgyalások újraindítása csak május 25-e után, az EP-választási eredmények ismeretében várhatóak. Előző heti, illetve tegnapi cikkünkre reagálva Schiffer András, az ökopárt társelnöke kijelentette, hogy a felvetés a "kabaré kategóriájába" tartozik.

Botka László szegedi polgármester kevéssel Horváth csaba előtt érkezett a sajtótájékoztatóra, ahol – bár sokan őt tartják a szocialisták számára égetően fontos belső reformok leendő levezénylőjének és Mesterházy esetleges alternatívájának –  a párt egységét hangsúlyozta, és kiállt Horváth főpolgármester-jelöltsége mellett.

Én még nem hallottam Horváthnál jobb jelöltet

– mondta.

Igaz, szerinte az LMP-nek nem kellene egyből elutasítania az MSZP ajánlatát, a szocialisták üzenete pedig "a nyitottságot jelenti". Ebből arra lehet következtetni, hogy a felszín mögött valójában nagyon is inog Horváth pozíciója, azonban a kérdés várhatóan csak az EP-választások után, az akkori erőviszonyok ismeretében kerül újra napirendre.

Ezt erősítik Horváth kitérő válaszai is, miszerint

A kérdésnek május 25-ig semmi értelme. Addig érdemi tárgyalások nem lesznek, ami volt, azt mindenki kirakta az asztalra (...), május 25-én pedig újra kikerülnek oda.

Addig is hivatalosan ő szocialisták fővárosi jelöltje, az ezt firtató kérdésekre kijelentette:

én vagyok a párt jelöltje, ki lenne?