Kezdhetnek ásni a pesti szegénytemetőhöz

4O5A6512
2014.09.15. 12:29

Befejeződött a közbeszerzési eljárás, a Budapesti Temetkezési Intézet szeptember 8-án aláírta a kivitelezési szerződést az Új köztemető szociális parcellájának a kialakításáról. Az Új köztemetőt a nyáron jelölte ki a Fővárosi Közgyűlés a 2015. január elsejétől kezdődő szociális temetések helyszínéül. Itt temethetik majd el szeretteiket azok a gyászoló szegények, akik vállalják, hogy az ingyen kapott sírhely és koporsó birtokában maguk oldják meg a temetést, akár egyedül, maguk ássák ki a sírt is.

Az Új köztemetőben tehát januárra készen kell állnia a szociális parcellának. Ezzel a közgyűlési döntés értelmében mintegy kétezer halott exhumálása jár együtt. „A terület már betemetett, feltétlenül szükséges a teljes és nagyon alapos rekultiváció, hiszen megengedhetetlen az, hogy a szociális temetések sírnyitásai során a múltban eltemetettek maradványait találják meg hozzá nem értő, és a csontok látványán felháborodott családtagok" – állt a Városüzemeltetési Főosztály által előkészített dokumentumban, amely a nyáron a közgyűlés elé került.

Július 7-én indult el a hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárás a munkálatokra. 6 céget kértek fel ajánlattételre, ezek közül 4 adott be ajánlatot, írta kérdésünkre a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt. sajtóosztálya. A nyertes a Harmat Kert Kft. lett, amely a honlapján közölt referenciák szerint játszótereken, iskolai sportpályákon, kutyafuttatókon is szokott dolgozni.

A közbeszerzési eljárás eredményéről szóló tájékoztató szerint a szociális parcella kialakításáról szóló szerződés értéke áfa nélkül 132 millió 717 ezer 750 forint lett. Eredetileg ennél drágábbra számítottak, a szerződés eredetileg becsült összértéke több mint nettó 148 millió forint volt. Összesen 12 200 négyzetméternyi területről van szó, amelyből a murvás utak 3000, a füvesített terület 9200 négyzemétert tesz ki. A föld és a zöld hulladék mennyisége 5000 köbméter.

A BVK sajtóosztálya szerint a temetői munka befejeződik a jogszabály által jelzett időpontig, vagyis az alkalmas hely hiánya biztosan nem lesz akadálya a szociális temetéseknek januártól.