Jeromos
9 °C
26 °C

Elsöprő győzelmet ünnepel az ózdi Jobbik

2014.11.09. 18:57 Módosítva: 2014-11-09 19:07:22
Magas részvételi arány mellett kétharmadhoz közeli győzelmet aratott Ózdon a megismételt polgármester-választáson a jobbikos Janiczak Dávid. Fideszes ellenfele, a régi polgármester október 12-én még csak 66 szavazattal kapott ki. Janiczakot vállára kapta az ünneplő tömeg, úgy vitték a Városházához. Recsken is nyert a jobbikos jelölt. Szekszárdon nem tudott fordítani az LMP-s Hadházy, de a 11 helyből, ahol megismételt szavazást kellett tartani, több helyen is fordult a kocka.

Este hét órakor befejeződött a szavazás azokban a településeken és szavazókörökben, ahol különféle szabálytalanságok miatt meg kellett ismételni az október 12-i választást. A napközbeni jelentések és közlemények szerint nem mindenhol ment simán a mai szavazás sem.

Az egyik legfeszültebb nap az ózdi volt. Itt október 12-én a mindössze 27 éves jobbikos polgármesterjelölt, Janiczak Dávid 66 szavazattal körözte le a fideszes-KDNP-s riválist, a régi polgármestert, Fürjes Pált. Fürjes megtámadta az ózdi eredményt, arra hivatkozott, hogy 7 szavazat hiányzott az urnákból, utalásokat látott láncszavazásra is. A bíróság helyt adott a kérelmének, ezért rendelték el a választás megismétlését.

Euforikus hangulat az ózdi Jobbiknál

Este fél nyolckor már megvolt néhány szavazókör eredménye, ezekben magasan nyert Janiczak. A jobbikos pártirodánál fergeteges volt a hangulat, és csak egyre jobb lett, ahogy az eredmények azóta folyamatosan érkeztek.

Este kilenc előtt nem sokkal meglett a 100 százalékos feldolgozottság. Az eredmény:

  • Janiczak Dávidé a szavazatok 64,44 százaléka, 10 299 szavazat
  • Fürjes Pálé 31,76 százalék, 5076 szavazat
  • Az MSZP-DK jelöltje, Veres Zoltán 520 szavazatot tudott összeszedni, ami 3,25 százalékot jelent.

Október 12-én Janiczak 4214 szavazatot kapott, Fürjes 4148-at. Vagyis míg Fürjes 928 új szavazót tudott szerezni, a jobbikos bőven duplázott, 6085-tel lett több szavazata a múltkorinál.

Az volt a baj, hogy nem volt nagy a különbség? Hát most megkapják.

Sajnálhatják azt a pénzt meg krumplit, amit szétosztottak" - mondták az emberek az ózdi Jobbik-irodánál.

84 százalékos feldolgozottságnál 63 százalékon állt Janiczak, Fürjes 32 százalékon. "Kétharmad, kétharmad" - skandálták már ekkor a jobbikosok.

Felkapta a tömeg Janiczakot

"Ez a mai nap ez nem politika, ez történelem" - üzente az ózdiaknak Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Janiczak ezt kiabálta az ünneplő tömegnek.

A tömeg fél kilencre ezer fősre nőtt. A Himnuszt énekelték, aztán felvették Janiczakot a vállukra, és elindultak vele a Városháza felé. Ott feltették egy padra. Éljenezték az emberek, gratuláltak, ő pezsgőt ivott.

Beszédében azt mondta: ez nem a 2014-es év utolsó választása volt, hanem 2018 első választása. 

Orbán Viktornak üzente: a változás itt kezdődik, Ózdon, és végigviszik az egész országon.

A következő történelemkönyvekben mi is benne leszünk, az ózdi ember becsületes és tisztességes, kiáll a városért és az országért, annak ellenére, hogy lázították a peremkerületieket, azoknak is üzenem, akik nem rám szavaztak hogy az ő polgármesterük is vagyok, és összefogunk, és példát mutatunk mindenkinek, folytatta Janiczak.

Amikor a tömegben valaki belekezdett volna a "Fürjes, takarodj!", vagy az "Orbán takarodj!" kiabálásba, Janiczak és mások is leállították, hogy nem kell a gyűlölet.

"Ózd ma nyert, holnaptól végre elindulhat a munka és együtt megmutatjuk, hogy Ózd a csodák csodája!" - írta Janiczak a facebookos köszönőüzenetében.

Ugyanabban az időpontban, amikor Janiczakot vitte a tömeg, Ózd város honlapján, amelyen még mindig Fürjes Pál polgármesteri köszöntője volt olvasható, nem volt semmilyen friss információ a szavazás eredményéről, pedig napközben sűrűn, folyamatosan frissítették a részvételi adatokat. Végül kilenc óra húsz perckor került ki a hír arról, ki nyerte a választást. A polgármesteri köszöntő helyén most már az áll: hamarosan.

Fürjes: Nem akadályozzuk Janiczak munkáját, ha a Fidesz útját járja

Fürjest telefonon értük el. Azt mondta: elismerik Janiczak nagyarányú győzelmét, a közgyűlésben pedig továbbra is 8-5-ös arányú többségük van, de nem szeretné a Fidesz, ha politikai csatározások színhelye lenne a város, ezért ha az új polgármester is támogatja a Fidesz által széles támogatással megkezdett utat, akkor nem fogják akadályozni a munkájában. Fürjes szerint a választás igaza vesztese a baloldal, beálltak a Jobbik mögé.

"Nekem senkit nem kellett megvesztegetnem. Azért megnézném a kampányuk költségvetését" - mondta Janiczak, miközben ünnepelte a tömeg, folyt az orosz pezsgő. Kilenc után azért már fogyni kezdett a tömeg, negyed tízre olyan két-háromszázaz maradhattak.

Óriási volt az ózdi részvétel

A Jobbik előre jelezte, hogy fideszes csalástól tartanak a mai szavazáson, ezért 150-200 választási megfigyelőt küldtek Ózdra. A Jobbik pártigazgatójának vasárnapi közleménye szerint a félelem nem volt alaptalan, a megfigyelők azt tapasztalták, hogy szervezetten, tömegesen szállítják a Fideszhez köthető aktivisták a romákat Ózdon a szavazókörökbe, és csomagokat osztogatnak a szavazatokért cserébe.

Ózdi tudósítónk a Fidesztől azt a magyarázatot kapta, hogy a szegényebb szavazók kérték, hogy szállítsák őket, a törvény pedig megengedi ezt, mert 9-nél kevesebb embert jogszerű szállítani. A szavazóköröknél mindenki kamerázott mindenkit, rendőrök is megjelentek. A Jobbik belvárosi irodája előtt folyamatos volt a dudálás: ezzel jelezték az arra járók, hogy drukkolnak Janiczaknak. Este fél tízkor egy helyi volánbusz is a Jobbikkal ünnepelt, az ablakba kitettek egy hatalmas magyar zászlót, és folyamatosan dudáltak nekik.

Ózdon most rengetegen mentek el szavazni. Október 12-én 11 120 választópolgár jelent meg az urnáknál, ami 39 százalékos részvételi arányt jelent. Ezt ma már délután háromra bőven lehagyták az ózdiak, végül 56,8 százalék lett a részvétel.

Megnyerte a Jobbik Recsket is

Recsken is kétféle szavazás volt. Október 12-én itt nagyon szoros volt az eredmény. Akkor a Jobbik embere, Nagy Zsolt nyerte a polgármester-választást 7 szavazatnyi előnnyel a fideszes-KDNP-s Dudás Tamás előtt. Nagy Zsoltnak sikerült megismételni a győzelmet. A jobbikos 587 szavazatot kapott, Dudás 465-öt, vagyis Nagy 40,65 százalékkal nyert Dudás 32,2 százaléka ellenében. Ózdon az ő győzelmét is ünnepelték.

Jól szerepelt, de nem fordított az LMP Szekszárdon

Szekszárdon négy szavazókörben ismételték meg a polgármester- és a képviselőválasztást is az LMP-s polgármesterjelölt, Hadházy Ákos felülvizsgálati kérelme alapján. Szekszárdon október 12-én Ács Rezső, a fideszes jelölt nyert. Az érintett szavazókörök létszáma alapján volt elméleti esélye annak, hogy megfordul az eredmény, de végül Ács maradt a polgármester. Ács összességében 46,62 százalékon végzett, Hadházy 41,7-en.

Szekszárdon a 27., a 28., a 29. és a 30. szavazókörben kellett megismételni a szavazást. Háromban Hadházy nyert most (27.: 168-130, 28.:153-105, 29.: 133-116), csak a negyedik, a 30. körzetet vitte Ács 172-161 szavazatos eredménnyel. A Hadházy által szerzett plusz szavazatok azonban még így sem voltak elegek ahhoz, hogy ledolgozzák Ács általános előnyét.

Török Gábor szúrta ki, hogy Szekszárd egyik egyéni választókerületében fordulatot hozott mégis a mai szavazás. A négy érintett szavazókörből három a 8-as számú egyéni választókerületben van. Itt így most a baloldali ellenzék közös jelöltje, Zaják Rita Andrea lett a győztes 538 szavazattal. 20 szavazatnyi előnnyel sikerült megelőznie a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét, Máté Péter Sándort.

Győrben 0 szavazattal zárt  a DK-s, az MSZP-Együtt emberére egyvalaki szavazott

Győrben a képviselőválasztást ismételték meg a 024 számú szavazókörben. Itt is elképzelhető volt, hogy az október 12-i vesztes, a fideszes jelölt fordítani fog független ellenfele kárára. A független Bárány István azonban újra nyert, 425 szavazatot kapott, míg a fideszes-KNDP-s Morvay László 201-et. Az MSZP-Együtt közös jelöltje itt 1 szavazatot kapott, de még így is jobban teljesített, mint a DK embere, akinek 0 érvényes szavazata lett.

A XVIII. kerületben előzött a fideszes

Budapest XVIII. kerületében, a 12. egyéni választókerület 63. számú szavazókörében is megismételték a szavazást. Itt mindössze 15 szavazattal kapott ki egy hónapja Csabafi Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje a baloldali ellenzék emberétől, Ferencz Istvántól. Csabafinak sikerült fordítania: most 216 szavazatot kapott, Ferencz pedig csak 172-t.

A Baranya megyei Sumonyban azért kellett újra szavazni, mert a múltkor két képviselőjelölt, Katona Istvánné és Papp Balázs is egyaránt 106-106 szavazatot kapott, és két ember viszont érvénytelen igazolvánnyal szavazott. Most Katonáné elhúzott, 74-53 arányban nyert, de Pappnak is sikerült így is bekerülnie a testületbe.

Pécs  8. szavazókörében képviselőkre szavazhattak újra. Ebben a szavazókörben október 12-én csak negyedik lett a fideszes Oszoli Dénes, aki egyébként a választókerület egészében győzött. Oszolinak nyernie most sem sikerült, de így is szépen feljött, csak 1 szavazattal szorult vissza a második helyre az ÖPE jelöltje, Lakatos Szilvia mögé.

A baksi megismételt választást több dolog is megzavarta. Az egyik jelölt például, aki pont a szavazóhelyiséggel szemben lakik, kamerát szerelt házára, és felvette, kik mennek el szavazni. Bakson újra kellett szavazni a képviselőkről és a polgármesterről is. Itt is elképzelhető volt, hogy megfordul az eredmény, mert elég szoros volt. Búza Zsolt, aki 2006 óta Baks polgármestere, október 12-én 58 szavazattal előzte csak meg Mihályné Tóth Margitot. Búza azonban most növelni tudta az előnyét, végül 93 szavazatos előnnyel végzett az első helyen.

Jászkiséren is fordult a kocka

Jászkiséren is volt polgármester- és képviselőválasztás is. Egy hónapja itt egy vastagabb hajszállal, 51 szavazattal nyert az eddig polgármester, Hajdú László legyőzve Pintér Ferencet. Pintérnek most sikerült megfordítania az eredményt: a végső győztes ő lett 1431 szavazattal, míg Hajdúnak 1292 szavazat gyűlt össze.

A képviselőválasztáson a harminchárom jelölt közül hét független és egy fideszes győzött Jászkíséren. A városban azért kellett megismételni a választást, mert a bíróság szerint szavazatvásárlások történhettek az októberi önkormányzati választáson.

A Nógrád megyei  Cserhátszentivánon a polgármesteri posztért küzdött meg újra a három független jelölt. A régi polgármester, Kovács Éva 13 szavazattal maradt alul október 12-én Csóré Istvánnal szemben. A megismételt választást is Csóré nyerte meg végül, most már 21 szavazatos előnnyel.

A Somogy megyei Látrányban a képviselőválasztást kellett megismételni. A hattagú képviselő testületbe csak független képviselők jutottak be.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!