Lehet más a zuglói önkormányzat

2014.12.07. 14:28

Egy törvénymódosítás miatt a zuglói képviselő-testületben a tiszteletdíjaknak nincs maximálisan kiszabott értéke: a képviselők akkora tiszteletdíjat szavazhatnak meg saját maguknak, amekkorát jónak látnak.

Várnai László, a Civil Zuglói Egyesület tagja, zuglói önkormányzati képviselő egy blogbejegyzésben kérte számon Karácsony Gergely zuglói polgármestert.

A cégvezetőket a szokásos papcsáki módon, azaz pályáztatás nélkül, helyben bemutatva nevezték ki. Papcsák annó meg is mondta Mazsu megválasztásakor:  Nem kell pályáztatás, ez bizalmi állás. Karácsony Gergely akkoriban még egészen máshogy vélekedett.

– írja Várnai a blogbejegyzésében. Szerinte Karácsony saját magának mond ellent, mivel ő korábban még úgy vélte, hogy „a sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével”.

Várnai ezután részletezi, hogyan osztották le a szerepeket a képviselő-testületben:

  • A Sport és Rendezvényszervező Non-profit Kft. ezentúl Bátki László volt fideszes képviselőnek hoz havi 550 ezer forint profitot.  A cég megszüntetéséről már nyáron is beszéltek, mivel a Lantos pálya MTK-hoz kerülésével mára csak egy sportpálya üzemeltetése maradt, ami működhetne a Városgazdálkodási Zrt. részlegeként is.
  • A cég felügyelőbizottságába csak fideszes potentátok kerültek: tag lett  Cseke Vanda, Tildy Balázs, Erdős Réka (Erdős Dóra fideszes képviselő testvére), Fülöp István,  Kozma Zollee, valamint Markó Elemér ex-jobbikos képviselő. A tagságért az eddigi 120 ezer forint helyett 130 ezer forint jár, az elnök már 160 ezret kap havonta.
  • A Közbiztonsági Non-profit Kft igazgatói posztját a volt MSZP-s képviselő, Kovács-Csincsák László kapta, ezért bruttó 550 ezer forintot kap havonta.

[...] Karácsony polgármester és Szabó Rebeka alpolgármester nem szavazta meg az igazgatót, így most egy olyan ember vezet egy önkormányzati céget, aki nem bírja a polgármester bizalmát. [...] Csincsák Laci kinevezése jól mutatja, máris mennyire akarattalan, mennyire az MSZP túsza a polgármester, és a jövőre nézve rossz előjel, hogy milyen helyzetekben fog engedni még.

– írja Várnai, majd így folytatja a bejegyzést:

  • A cég felügyelőbizottságába az MSZP-közeli civil egyesület vezető Módos Béla, Bicskei Bence és Markó Elemér került be. A felügyelőbizottsági tagok havonta 80 ezret kapnak, az elnök 100 ezret.
  • Lecserélték a Filharmónia Non-profit Kft  FB tagjait is, Kertai Katalin (MSZP), Kovács Miklós (Fidesz) és Porvay János (LMP) fogják ezentúl havi 80 ezerért az udvari zenekar költéseit ellenőrizni. Zenekarvezető nem akart senki lenni.
  • A kerület kultúrházait üzemeltető Cserepes Kulturális Non-profit Kft. élére Garay Klára került.  Az előző igazgató még 495 ezerért, az új politikai kinevezett már 550 ezerért dolgozik. A felügyelőbizottsági tagok száma háromra csökkent, a díjuk viszont 80 ezer forintra emelkedett.

Karácsony Gergely dec. 3-án este felmentette a Médiaszolgáltató Kft vezetőjét, Siket Tibort is, és egy új embert neveztetett ki a kerületi kommunikációt vivő 100 milliós büdzséjű cég élére. Az átláthatóság jegyében a döntésről a testületi ülésen még utólagosan sem tájékoztatta a Képviselő-testületet. [...] A kerületi cégvezetők felmentése ilyen kurtán-furcsán és egyben végtelenül megalázó módon történt.

– írja Várnai.

A cégek működésének áttekintéséről, esetleges  átvilágításukról,  újra struktúrálásáról, netán némelyik megszüntetéséről meg  szó sem esett. És már nyilván nem is fog, hisz az politikai  anyagi érdeksérelmekkel járna. [...] Végső soron tehát a két nagy szép csendben elosztotta az önkormányzati cégeket egymás között.

Ahogy egy hónapja megírtuk, a 21 fős testületben ketten alpolgármesterek, külön alpolgármesteri tiszteletdíjjal. A többiek közül

  • 5-en keresnek 463 800 forintot (mind az öten a baloldali Összefogás jelöltjei voltak)
  • 2-en 386 500 forintot (egy Összefogás, egy Fidesz)
  • 1 valaki 347 850 forintot (Jobbik)
  • 5-en 309 200 forintot (mind Fidesz)
  • 2-en 270 550 forintot (mindkettő Fidesz)
  • 2-en 231 900 forintot (egy LMP, egy Fidesz)
  • 1 valaki 115 950 forintot (ő maga Várnai László, aki az összesítést készítette).

Várnai László teljes bejegyzése itt olvasható.