Karácsony: A baloldalnak nincs víziója

2014.12.01. 11:02
Kiszáll az országos politikából Karácsony Gergely, aki a jövőben leginkább csak Zugló polgármestereként fog szerepelni a tévében, esetleg fővárosi ügyekkel foglalkozik majd. A PM társelnöke szerint azzal tudja újjáépíteni a baloldalt, ha Zuglót a lehető legjobban irányítja, és nem teszi egyetlen párt kifizetőhelyévé sem. Karácsony az Indexnek adott interjúban elárulta, hogy nem értett egyet az Együtt–PM-szakadással, és hogy szerinte pár év múlva ismét össze kell fogni az MSZP-vel és Gyurcsány Ferencékkel.

Az interjúra az előbb éppen a mosdóból jött, kényelmes volt ülni Papcsák Ferenc híres WC-jén?

Nem tudom, mert álltam. Talán még nem is ültem rajta soha, eddig csak kisebb dolgokat kellett intéznem.

És mi a terve vele, lebontatja?

Ha már ilyen sokba került, nem fogom megszüntetni. Jelenleg le van zárva a hivatali dolgozók elől, de meg fogjuk nyitni, bármelyik kolléga használhatja majd.

Az kiderült már, pontosan mennyibe került?

Az eddigi sajtóhírek szerint majdnem másfél millió forintba, de most megtudtam, hogy valószínűleg még drágább is volt, mert az egész szennyvízrendszert is meg kellett csinálni. Még nem tudok pontos összeget.

Most épp az új polgármesteri irodájában ülünk, egy nagy székely zászló alatt, szemben a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával (Nenyi). Az irodában milyen változások lesznek?

Papcsák Ferenc irodáján eddig annyit változtattam, hogy behoztam az itt lévő zászlók mellé egy EU-s zászlót. A székely zászlót nem fogom kivitetni, mert én is felelősséget érzek a határon túli magyarokért, számomra ezt jelenti. A Nenyit viszont leveszem, és a helyére egy Bibó István-képet teszek ki. A másik falra pedig két, hozzám közel álló személy képe kerül ki: Váradi Andrásé és Rózsa Miláné.

Sokat bírálta ön is az előző polgármester döntéseit, szerződéskötési gyakorlatát. Kiesett már valamilyen csontváz Papcsák Ferenc szekrényéből?

Az egyik csontváz, hogy két nappal a választás előtt a zuglói fideszes vezetés úgy döntött, hogy a Hungast nevű, Fideszhez közel álló cég átveheti a teljes önkormányzati közétkeztetést. Ezzel Zugló rosszul járt, hiszen korábban kevesebbe került a dolog. Úgyhogy most leülünk a céggel, és próbálunk kiugrani a szerződésből.

Zugló nem lesz PM-es kifizetőhely

Eddig hány embert rúgott ki a zuglói hivatalból?

Egyet se.

És hányat fog?

Mindenki itt maradt, aki nem akart elmenni. A jegyző az ő kezdeményezésére ment el. (A volt jegyző később azt közölte, hogy közösen döntöttek a távozása mellett - D.Sz.) Az önkormányzat pénzügyi vezetője pedig önként távozott, mielőtt jogerősen polgármester lettem volna. Azt nem tudom kizárni, hogy másoktól is megválunk a későbbiekben, de egyelőre mindenki a helyén.

És jönnek helyettük a PM-esek? Hányan hívták föl a PM-ből azzal, hogy „Gergő, ugye nekem is jut itt valami állás”?

Senki nem hívott fel így, én hívtam fel néhány embert, amikor a legközvetlenebb munkatársaimat kerestem.

Hány PM-es dolgozik már itt a zuglói hivatalnál?

A titkárságvezetőmön kívül, aki PM-es, senkit nem vettünk fel.

Ezzel szemben egy MSZP-s háttérben nekem már szóvá tette, hogy megszállták a PM-esek Zuglót. Ez nem igaz?

Nem igaz. Nevezze meg magát az az MSZP-s, és nevezze meg a segédeit is. Nem csinálok Zuglóból PM-es kifizetőhelyet, mert akkor lehúzhatjuk magunkat a WC-n. Ez egy 200 fős hivatal, egy kezemen meg tudom számolni, hányan jönnek ide majd a PM-ből dolgozni. De nem lesz Zugló más pártok kifizető helye sem, az ő igényeiket nehezebben tudom kezelni, mint a PM-esekét.

Szabó Rebeka, a PM agrárpolitikusa, tavaszi vecsési jelöltje lett az alpolgármester. Ő hogy került ide?

Rebeka családja három generáció óta Zuglóban él, és az egyéni körzetét a baloldali jelöltek közül a legnagyobb arányban nyerte meg. Ezenkívül az ország egyik legfelkészültebb zöldpolitikusa. Itt a helye!

Tervez elszámoltatást Zuglóban a Fidesz ellen?

Ebben az ügyben például nincs jogszabálysértés, „csak” jó erkölcsbe ütközik szerintem a szerződés. Át fogunk nézni minden szerződést alaposan, de nem mi, hanem a nyilvánosság végezheti el az elszámoltatást, ugyanis teljesen átláthatóvá tesszük az önkormányzatot. Nyilvánosságra hozunk minden szerződést, amely az elmúlt öt évben született, és amik eztán születni fognak. Össze lehet majd hasonlítani mindent. Erről a rendeletet az első ülésünkön elfogadtuk.

A PM egyetlen polgármestere lesz a következő öt évben. Mondana három dolgot, amely évek múlva is megkülönbözteti majd az átlagos fideszes vagy MSZP-s polgármesterektől?

Először is én öt év múlva is a hetes busszal vagy bringával járok majd dolgozni. Másodszor: Zugló lesz az ország legátláthatóbb önkormányzata. És ha egy harmadikat is kell mondani: Zuglóban lesz a legigazságosabb segélyezési politika az országban, át szeretném alakítani a helyi szociális ellátórendszert. A kormány a támogatást bűnös dolognak tartja, Zuglóban nem ez lesz az irány.

Folyamatosan többes számban beszél, holott a közgyűlésben nincs meg a többsége, sőt tudomásom szerint nemcsak a Fidesszel, hanem az MSZP-vel is nehéz az egyezkedés. Mennyire gyötrelmes öt évre számít?

Az alakuló ülésen – valóban sokak számára meglepetés volt – ellenszavazat nélkül ment át minden javaslatom.

Milyen háttéralkut kötött, hogy ez sikerüljön?

Semmilyet.

Ismerve a politika logikáját, a fideszes ellenzéke azért csak kért valamit cserébe.

A bizottsági helyeknél az arányokat betartottuk, és fontos tanácsnoki posztokat is kaptak. Emellett az a szempont is ott van, hogy ha a Fidesz újjá akarja magát építeni Zuglóban, nem érdekük, hogy betartsanak nekem.

És az MSZP-vel mennyire nagy az összhang?

Sokat kell egyeztetni, de mindig megtaláljuk a megoldást.

De az átláthatósági rendelet nem volt könnyű játszma az MSZP-vel, ez igaz?

Én nem tapasztaltam nagy ellenállást. Arról volt vita, milyen formában döntsünk az átláthatóságról, én ragaszkodtam hozzá, hogy ez ne polgármesteri utasítás, hanem közgyűlési rendelet legyen, és így vonatkozzon az önkormányzati cégekre.

A képviselői tiszteletdíjak nagymértékű megemelése azért biztos sokat segített abban, hogy ne legyen nagy vita az első ülésen. Kinek az ötlete volt a dolog?

Mindegy, a lényeg, hogy én terjesztettem elő. Tarthatatlan volt az a helyzet itt is és máshol is, hogy képviselők fontos bizottsági posztokon néhány tízezer forintokért dolgoztak. Tisztességes munkáért tisztességes fizetés jár.

Az egyik képviselő fizetése több mint félmillió forintra ugrott fel.

Bruttóban. De elismerem, hogy átestünk a ló túloldalára. A következő ülésen ezért korrigálni fogunk.

Vagyis lecsökkentik a most megemelt fizetéseket?

Erről még egyeztetünk. Viszont az eddigieknél többet kapnak a képviselők, mert nem gondolom, hogy botrány, ha egy képviselő 150-200 ezer forintot keres.

Az előbb rengeteg zuglói ügyről kellett beszélnünk, amiből jól látszik, hogy a PM és a baloldal dolgaira nyilván kevesebb ideje lesz a jövőben. Az országos politikára mennyi időt fog szánni?

Kevesebbet. Úgy fogom fel, hogy a pártomnak és a baloldalnak úgy tudok segíteni, hogy sikeresen vezetem Zuglót.

Ha 100 egységnek vesszük az idejét, abból mennyi egységet szán a jövőben a PM-re?

10 alatt.

Mondja ezt a párt társelnöke.

Ezt megbeszéltem a többiekkel. Eljárok majd az elnökségi ülésre, de látni kell, hogy így is 15 órát fogok dolgozni naponta, és Zuglóban sok a feladat.

Akkor lefordíthatjuk úgy, hogy kivonul az országos politikából?

Kevesebbet fogok szerepelni országos ügyekben. Az országos és a helyi politika határmezsgyéjén azért ott leszek, hiszen kerületi polgármesterként a fővárosi közgyűlés tagja is vagyok. Szerintem most azzal teszek jót a PM-nek, ha a párt Zugló és a főváros után csak a harmadik a sorban.

Akkor gyorsan összefoglalom a PM helyzetét. Ön és Szabó Rebeka Zuglóval foglalkozik. Jávor Benedek eltűnt valahol Brüsszel mélyén. Szabó Tímeán kívül ki fog pártot építeni és megújítani a baloldalt?

Én éppen megújítom a baloldalt Zugló vezetőjeként. Bebizonyítom, hogy lehet másképp is vezetni egy önkormányzatot. Abból, hogy elnökségi ülésekre járok, meg sajtótájékoztatókon követelem mindennap Orbán Viktor lemondását, önmagában még semmi nem fog felépülni. Helyben kell megmutatni az alternatívát.

Rendben, de ha nem építi senki a pártszervezetet, akkor megszűnik.

Arra ott van másik 200 ember, akik kevésbé ismertek most, vagy háttérbe szorultak. Előttük a lehetőség.

Milyen pénzből építi majd magát a PM?

120 milliós az állami támogatás évente, van tagdíj, pártadó, amelyet a pozíciót elnyerő PM-esek fizetnek. De szerintem nem a pénzen múlik a PM jövője, hanem hogy meg tudjuk-e haladni a régi reflexeket, amelyek kialakultak az elmúlt évtizedekben. Hogy kapnak-e lehetőséget olyan értelmes emberek, akik eddig távol tartották magukat a politikától. Nem kilátástalan a helyzet, sorra alakulnak az új vidéki szervezeteink.

Akkor térjünk is rá az Együtt–PM szövetség megszűnésére. Megérte elszakadni az Együttől?

Remélem, azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, merjük a kockázatosabb utat választani.

Akkor igaz az, hogy a PM vezetésében nem volt teljes egyetértés ebben? Úgy tudom, Szabó Tímea a teljes önállóságot támogatta, ez is történt végül, ön viszont megtartott volna valamilyen szintű Együtt–PM-együttműködést.

Valami ilyesmi volt a helyzet, igen. De nem egy indulatos vitát kell elképzelni, és én elfogadom, hogy ebbe az irányba mentünk. Mivel én a jövőben úgyis Zuglóra koncentrálok, nem akartam élesebb vitát erről. Nem is vagyok biztos abban, hogy nekem volt igazam, és azért észleltem, hogy a tagjaink nagy többsége az önállóság mellett érvelt.

Szigetvári Viktorral volt problémája a PM-nek?

Voltak személyes konfliktusok a szakítás mögött, de csak helyi szinten egy-két településen. Országos szinten nem volt semmi rendkívüli szembenállás. Sőt, nekem ezek az emberek a barátaim.

Egy együttes azt mondta, hogy ha Bokros Lajos támogatásának megtagadásánál Szigetvári úgy látta, hogy a PM-esek kést döftek a hátába, akkor ez a szakítás felért egy sorozatlövéssel.

Látni kell, hogy nem személyi kérdések miatt született ez a döntés. És főleg nincs mögötte semmilyen személyi antipátia.

Bajnai Gordon mit szólt a szakadáshoz?

A taggyűlésünk után beszéltem vele telefonon. Nem értett vele egyet, bár megértette, miért hoztuk a döntést. Azt javasolta, vigyázzunk, hogy ne romoljanak meg a személyes kapcsolatok.

Örülünk, hogy Bajnai Gordon érti a szakítás okát, de megvilágítaná ezt nekünk is? Mondjon egyetlen tartalmi dolgot, amelyről késhegyre menő vita van a két párt között!

Voltak viták a programalkotáskor is, de sokkal inkább oka a szakításnak a különböző identitás. Ezek olyan ügyekben rendre előjöttek, amelyek a magyar belpolitika szempontjából ugyan kevésbé érdekesek, de alapvetően határozzák meg a pártok világképét. Például hogyan álljunk hozzá a Juncker-féle Európai Bizottsághoz? A zöldek az EP-ben leszavazták, ezzel egyetértett a PM is, az Együtt viszont támogatta Junckert. 

Ebbe a vitába nyilván nem remegett volna bele a magyar és az európai politika, ha nyilvánosság előtt lejátsszák.

Akkor mondok egy közelebbi példát. A magánnyugdíjpénztárak teljes felszámolásáról az Együtt tüntetést szervezett. Ez fontos, de a PM-esek inkább tüntetnének az ellen, hogy a családi pótlékot a munkához kötik. A lényeg a politikai stratégiában meglévő különbség: a PM büszke a baloldaliságára, az Együtt viszont nem is tekinti magát annak. Most, hogy külön van a két párt, mindketten megmutathatjuk, mire szeretnénk koncentrálni.

Most különvált az Együtt–PM, miközben a következő választáson minden bizonnyal megint össze kell fognia az egész baloldalnak. Vagy a PM ki fog maradni ebből?

Összefogáskényszer van és összefogáskényszer lesz is, kár is lenne mellébeszélni. De az a stratégia megbukott, hogy a választás egy népszavazás a gonosz Orbán Viktor ellen. A baloldalnak jelenleg nincs víziója. Üresen kongtak a szavak, amelyet tavasszal mondtunk.

Megbánta a tavaszi összefogást az MSZP-vel, a DK-val?

Nem bántam meg, mert nem volt alternatívája. Viszont szeretném, ha legközelebb ez másképp történne. A baloldalon lévő négy pártnak most nem az összefogásra kell koncentrálnia, hanem saját magára. Mindenki végezze el a házi feladatát! Ezek a pártok jelenleg együtt és külön-külön is alkalmatlanok arra, hogy többséget hozzanak a baloldalnak. Mégpedig azért, mert eddig senki nem végezte el azt az intellektuális munkát, hogy kitaláljuk, mi a túrót akarunk ebben az országban.

Vagyis most külön politizáljon mindenki, aztán megint jöhet az összefogás az MSZP-vel és Gyurcsánnyal?

Legszívesebben tiltólistára tenném az összefogás szót a következő három évben. Nem azért, mert nincs szükség rá: ebben a választási rendszerben csak összefogással lehet nyerni. De nem szabad belefolynunk egy olyan diskurzusba, amely csak arról szól, hogy mindegy, mit gondolunk a világról, mert jön a gonosz Orbán. Gyenge, gondolattalan pártok összefogása nem erős összefogás. És nincs is értelme. Egyszer már kiderült, hogy ha csak a szürke zóna fog össze, amelyben nincsenek színek, nem vezet eredményre.

Gyurcsány Ferenc azt mondja: uniópárt! Tóbiás József azt mondja: vége az együttműködésnek! Most pedig ön jön egy harmadik koncepcióval. Hogy lehet összehangolni ezeket?

Meg kéne egyeznünk a baloldalon, hogy nem zsaroljuk, nem gazemberezzük, nem cseszegetjük egymást, nem csábítjuk át egymás szavazóit. Egy-másfél millió új szavazót kell megszólítanunk, és magunk mellé állítanunk, ez a cél.

Az MSZP jó úton van? November 23-án Újpesten teljesen egyedül fölényesen legyőzte a Fideszt, ehhez mit szólt?

Nem az MSZP győzelme lepett meg, hanem a mértéke. Ebből, illetve az ózdi jobbikos és a szekszárdi PM-es győzelemből látszik, hogy a Fidesz gyakorlatilag összeomlott. Az ellenzéki pedig most ebből tudott profitálni. Orbán Viktor már a választások után jelezte, hogy népszerűségcsökkenésre számít, de szerinte vissza tudnak jönni. Szerintem viszont nem tudnak, és szociális katasztrófához fog vezetni az egész.

Akkor arra számít, hogy a PM előbb-utóbb kormányra kerül?

Biztos.

Kivel, kikkel?

Természetesen a többi baloldali párttal.

Ki vezethetné azt a baloldali kormányt, amelybe a PM is szívesen beszállna?

Most nem látok ilyen személyt.

És önmagát miniszterként vagy akár miniszterelnökként el tudja képzelni, négy, nyolc, 12 év múlva?

Ennél rövidebb időtávon gondolkodom, és kicsit nyomaszt is, hogy sokan mindenféle terveket szőnek velem kapcsolatban. Nekem most az a fontos, hogy öt év múlva büszke lehessek arra, amit Zuglóban elvégeztem.

De lenne valaha baloldal miniszterelnöke?

A kérdés semmiképp sem időszerű.