Hol sírjaik domborulnak: így kapnak pénzt a pártok holdudvarai

2015.03.31. 15:50 Módosítva: 2015.03.31. 16:22
Ha arra kíváncsi, hogyan lehet a politika közelében pénzt keresni, akkor ez a cikk önnek szól! A pártok mindegyike működtet alapítványt, amelyet a költségvetésből az állam támogat, de hogy ezek az alapítványok mire költik, azt már nem ellenőrzi senki. Pontosabban az Állami Számvevőszék, de ők is csak azt, hogy formailag megfelelnek-e ezek a kifizetések, ezért is jó, hogy az Átlátszó.hu adatigényléssel kikérte, és a Jobbik kivételével meg is kapta az elmúlt öt év költéseit.

Magyarországon nemcsak a pártok és a frakciók kaphatnak állami pénzt, hanem a parlamenti pártok még saját alapítványokat is létrehoztak, amelyen keresztül további munkatársakat, rendezvényeket, az úgynevezett holdudvart finanszírozhatják. Olykor meglepő, milyen szűk társaságot fizetnek a pártok az alapítványaikon keresztül, még a legnagyobbak esetében is előfordul, hogy ismert cégek, magánszemélyek nevei köszönnek vissza, akiket rendszeresen fizetnek.

Így született meg a szerelemgyerek, a pártalapítványi törvény

A parlamenti pártok 2003 júniusában kivételes egyetértésben fogadták el a költségvetési támogatásra jogosult pártalapítványok felállításáról szóló új törvényt, és módosították a pártok gazdálkodásáról szóló jogszabályt is. A célról akkor azt írta az Index, hogy dicséretes: a politikai kultúra fejlesztése, a politikai háttérmunka és ismeretterjesztés színvonalának a javítása. Az évente mintegy egymilliárd forint kiosztásában tapasztalt négypárti konszenzust eközben némiképp beárnyékolja, hogy a pénzből csak az arról döntő pártok háttérintézményei részesülnek, ami a jelenlegi politikai erőviszonyok bebetonozódását segítheti elő. Nem oszlatja el viszont azt a gyanút, hogy e summát legalább részben párt- és kampányfinanszírozásra fordítják majd, hiszen az új alapítványok gazdálkodását - a pártokéhoz hasonlóan - az Állami Számvevőszék ellenőrzi majd, amely kellő jogi eszközök híján a kampányfinanszírozás visszásságainak felderítésében sem tud érdemi munkát végezni.

Nem csoda, hogy a pártok a szélesebb értelemben vett lojális embereiket anyagilag is szeretnék magukhoz kötni, az meg még kevésbé, hogy sem ők de ezek a hozzájuk köthető emberek sem szeretnék nagy dobra verni ügyleteiket. Ezért az Átlátszó.hu által nyilvánosságra hozott alapítványi szerződések sok esetben csak útmutatóként szolgálnak, a szerződésekben érintett magánszemélyek nevei illetve a tartalmuk több esetben továbbra is titokban maradnak.

A pártok zöme eljutott addig, hogy eleget téve adatszolgáltatási kötelezettségüknek, az elmúlt öt év szerződéseiről tájékoztassa a nyilvánosságot, egyet kivéve. 

Azt, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom illetve alapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány mire fordítja a magyar adófizetők pénzét, a legnagyobb titokban próbálja a párt tartani, és ez annak fényében, hogy a korrupcióval hagyományosan körbelengett pártok viszont legalább ezekre a kérdésekre válaszoltak, a Jobbikra igen csúnya árnyékot vet.

Alább a pártok alapítványainak költségvetése 2015-re:

 

Horn Gyula sírja

Nézzük például, hogy a Magyar Szocialista Párt alapítványának, a Táncsics Mihály Alapítványnak milyen szerződései voltak az elmúlt öt évben! Az MSZP az adatvédelmet a tájékoztatással úgy ötvözte, hogy a magánszemélyek teljes neve helyett csak a monogramjukat közölte.

A rendezvények és a tanácsadások sűrű erdejében kiderül, hogy a szocialisták az egyik legnagyobb médiatámogatók is, a Hócipő például 500 ezer forintos támogatást kapott havonta tavaly augusztus és december között. Itt bukkantunk rá a Táncsics Alapítvány Oligarcha Bt.-vel kötött szerződésére is, amelynek iróniáján elismerősen bólintottunk, és akkor még nem is sejtettük, hogy a cég Farkasházy Tivadart és családját takarja; a cég egy 25 előadásos sorozatra szerződött a szocikkal alkalmanként 60 ezer forintért.

A 168 Óra is kitüntetve érezheti magát, tavaly 1000 darabot rendeltek az egyik lapszámukból, de még a Népszava is örülhet, amikor egy Seat Alhambrát kölcsönöztek tőlük 201 ezer forintos havi díjért.

A pártalapítványi igazgató, S. L. 500 ezer forintot keres, de még a részmunkaidős igazgató, Dr. B. Gy. is 350 ezer forintot vihet haza a szocialistáknál, és nem tudjuk, hogy a havi 210 ezer forintba kerülő Skoda Superb Elegance is nekik jár-e, amely az alapítvány szerződései között bukkant fel több alkalommal.

Akik jártak már MSZP-s rendezvényen, tudják, egyik sem telhet el Selmeczi Tibor nélkül; most már azt is tudjuk, hogy a humorista 60 ezer forintot kap alkalmanként. Nem nagy ügy, de Kolláth György is 40 ezret kér egy előadásért.

Szintén ezekből a szerződésekből derül ki, hogy a szocialista párt mennyire a szívén viselte volt pártelnökük és miniszterelnökük sorsát, így az alapítványon keresztül fizették a 80. születésnapi ünnepségeket (ételre, italra 600 ezer forintot szántak, a rendezvényre 240 ezret, nem tudjuk, hogy mire kellett még 180 ezerért egy súgógép is). A volt miniszterelnök 2013-as halála után az alapítvány azonnal berendelt 2000 darabot Horn Cölöpök című művéből is, majd a sírra 1,89 milliót költöttek.

A Fidesz civileket pénzel

A Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 529,7 millió forintból gazdálkodik az idén. A 2010 óta rendelkezésükre álló keretből bőven jutott az olyan Fidesz-közeli szervezeteknek, mint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, amelynek tevékenységéről leginkább annyit tudunk, hogy ők szervezik Orbán Viktor évértékelőit. Az egyesületet Balog Zoltán miniszter vezeti, öt év alatt több tízmillió forintot kaptak a Fidesztől.

Hogy mire gondolnak azok, akik a Nézőpont Intézetet Fidesz-közelinek emlegetik, arra talán rávezethet minket az a tény, hogy 2010-ben és 2011-ben összesen több mint hatvan millió forintot kaptak az alapítványtól. A Nézőpont idén februárban került Győri Tibor, Orbán Viktor korábbi tanácsadójának tulajdonába. Győri egy másik cége, a Médianéző Kft. egyébként 2010 óta minden évben médiafigyelést végzett a Fidesz alapítványának megbízásából. A Médianéző kft. alapító okirata két héttel a 2010-es választás második köre után született.

Az egyik legérdekesebb tétel a pártalapítvány listájában, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (ez finanszírozza a CÖF-öt) 2012-es bejegyzése óta 90 millió forinttal támogatták. Ez azért is érdekes, mert a kormány civilellenes retorikájának egyik sarokpontja, hogy pártokhoz köthető álcivilekről beszél, ami a Provokátorfigyelő alapgondolata is volt.

Az álcivilség mintapéldánya a CÖF-ös politológus, Fricz Tamás is, aki kutatási ösztöndíjként 7,2 millió forintot kapott a Fidesz alapítványától. Szintén meglepő, hogy 2014-ben 15 millió forint kutatási pénzt kapott Norman Stone brit történész is, aki húsz éve él Törökországban, az utóbbi időben pedig sokat foglalkozik az illiberalizmussal.

A szerződések alapján a kereszténydemokraták környékén a legnagyobb a zsongás, a Barankovics István Alapítványnál talán nincs is olyan egyházhoz köthető egyesület, alapítvány, amely ne részesült volna a közpénzekből gazdálkodó alapítvány adományaiból. Konferenciák, könyvbemutatók, koncertek követik egymást, de még az irodafelszerelések között sem találunk olyat, amire ne lehetne csettinteni, milyen jó helyre is megy a pénzünk:

15 db függönykarnis elkészítése, felszerelése 150 000 Ft 

Ezekben a szerződésekben a rafinéria éppen az, hogy egyik összeg sem bicskanyitogatóan magas, sőt:  a KDNP-székházban székelő, és Harrach Péter vezette Magyar Kereszténydemokrata Szövetség számára is összesen 50 milliót fizettek ki az elmúlt öt évben, amivel messze a legjobban kistafírozott szervezet lettek. 

Lehet Más a Pártalapítvány?

Az LMP a 2010-ben létrehozott Ökopolisz Alapítványon keresztül lényegében két dologra költött: kommunikációs tanácsadásra és rendezvényszervezésre. Ebből nagyjából levezethető, hogy a párt szervezeti szinten miért tart ugyanott, mint öt évvel ezelőtt.

2014 augusztusában egyébként 28450 forintot fizettek Radnóti Miklósnak halászléfőzésre. 

Demokratikus Koalíció és a maradék

A Demokratikus Koalíció alapítványa, a Új Köztársaságért Alapítvány 40 milliót kapott 2014 óta az államkasszából. Ez nagyjából arra volt elég, hogy Kerék-Bárczy Szabolcs Fehérkerék Bt.-je és Debreczeni József politikai programalkotáson dolgozzon havi pár százezer forintért.

A kicsik közül, az Együtt alapítványa, az  Együtt Magyarországért Alapítvány,  és a Liberálisok alapítványa, a  Liberális Magyarországért Alapítvány közül  az utóbbiból kiderül, hogy a párt tényleg nem csak egy főből, Fodor Gáborból áll, mert régen ismert SZDSZ-es nevekkel is találkozni, mint Rózsa Mihály, John Emese és Petöcz György.

Az Együtt pedig mint látványpárt a legtöbbet grafikai munkákra fizette több mint 8 millió forint értékben.

A Párbeszéd Magyaroszágért még egy éve sem létezik, ehhez képest hét darab 200 ezer forint feletti szerződést kötött, amelyek egy része a párt vezetői Tordai Bence, Scheiring Gábor fizetésére ment, másból kommunikációs kollégát, arculati szerződést és szoftverfejlesztést fizettek.