Kezdődik a hét: jégkaparó, ködlámpa és naptej bekészítve?

DSZZS20160124013
2016.01.25. 01:16

Amilyen a mi formánk, hétfőn északnyugat felől egy csapadékmezőt várhatunk, nem Cary Grantet, de az élet kemény dolog, nem egy Alfred Hitchcock-film. Az Időkép azzal vigasztal minket, hogy cserébe megkapjuk az összes csapadéktípust, ami az évnek ebben a különösen undorító szakaszában elvárható. (Dehogy várható el: nem várja el senki, csak úgy jön.)

A Dunántúlon eső, északkeleten havazás, a középső tájakon és az Északi-középhegység nyugati részén hó várható. Képeslapra illő tájakat lehet majd fotózni, de siessenek, mert későbbre eső és ónos eső várható. 

A Tarkovszkij-filmekben az eső többnyire a megtisztulás szimbóluma, de a fehérséget sáros kosszá változtató esőzésbe ezt nehéz lesz belelátni. (Ottlik prózáját annál könnyebb.) Ha viszont tényleg mínusz 2 és 7 Celsius-fok közé hűl a levegő hétfő hajnalban, és felfagynak az utak, a reggel olyan lesz, mint egy Cronenberg-film, csak pornójelenetek nélkül.

Hétfőn napközben azért ennél jobban felmelegszik a levegő, mínusz 2 és plusz 5 fok közé, kivéve keleten és északkeleten, ahol nem ennyire. Ha azt hinnék, ennél már úgysem lehetne rosszabb, csapjanak még hozzá egy kettős fronthatást is. (Sánta, mi az a hátadon? Semmi? Nesze, egy púp!)

A balsors tépte keleti-északkeleti országrész keddre gyenge esőt és ónos esőt kap, nyugaton és délnyugaton viszont kisüthet a nap. A reggeli köd napközben is tartósan megmaradhat. Hajnalban még fagy várható, délután viszont 6-10 fok is lehet. A dunántúliak készítsék a napszemüvegeket, mert náluk szerdán is lesznek naposabb körzetek. A többiek készítsék a maradék optimizmusukat, mert amúgy borús, párás, ködös idő várható.

A hétfői gusztustalan csapadéközönből ekkorra már csak egy kis szitálás maradhat, délutánra viszont 2-10 fok. Ha tényleg így lesz, vegyenek fagylaltot, és röhögjenek az időjárás pofájába.

Csütörtökön megélénkül a délnyugati szél, és kisöpri a felhőt az ország legnagyobb részéről, leszámítva – ki nem találnák – az észak-északkeleti országrészt, ahol borús maradhat az idő. Cserébe viszont országszerte egyre melegebb lesz: délnyugaton 10-12 fok is lehet. Nézzék meg a hawaii ingeket és a könnyű szövésű kis szoknyákat a szekrényben, hogy nem ették-e meg őket a molyok, és csapjanak le a leértékelt naptejekre. Na jó, ez talán mégis túlzás lenne, főleg, hogy pénteken egy gyenge hidegfront szelet, esőt és záporokat hozhat, de fő az optimizmus, ahogy az Irakban élve eltemetett kamionsofőrök mondanák.