Utoljára Gyurcsány alatt lehetett népszavazást ünnepelni

2016.02.23. 20:01

A Fidesz meg tudja nyerni a boltbezárásról szóló kérdést

Ezt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a Joghallgatók Önképző Szervezetének kedd esti eseményén egy közönségkérdésre válaszolva. Szerinte ahhoz, hogy ez a népszavazás megrengesse a kormány hatalmát, nem elég, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) lehetővé tegye a népszavazást, de annak érvényesnek és eredményesnek kell lennie.

Bár vitapartnerei, Schiffer András az LMP és Vona Gábor a Jobbik elnöke is utalt arra, hogy a Fidesz rendelte oda a verőlegényeket az NVI Alkotmány utcai épületéhez, a miniszter ezt nem kommentálta. Ő bízik benne, hogy Erdősi Lászlóné kérdéséről népszavazást lehet tartani.

Az utolsó időszak, amikor a népszavazást ünnepelni lehetett, az Gyurcsány Ferenc alatt volt

– mondta Vona Gábor arra utalva, hogy a Fidesz ellehetetlenítette azt, hogy a társadalom érvényre juttassa az akaratát. Az elmúlt 26 év legmélyebb pontjának nevezte azt, hogy ma szinte lehetetlen népszavazást tartani.

Schiffer András szerint, ha a Fidesz nem fél a népszavazástól, ahogy azt Lázár mondja, akkor érthetetlen, hogy miért rendelt oda kedden a választási irodához verőlegényeket. Az LMP társelnöke szerint minden kormány hatalmát megdönti, ha leszavazzák egy törvényét.

A népszavazás egy fontos eszköz abban, hogy a kormány 2018-ban vagy még azelőtt távozzon, de Fidesz irányítása alatt sokkal húsba vágóbb döntések is születtek, mint a vasárnapi boltbezárás

– közölte Schiffer.

A témában megjelent összes cikkünket és videónkat itt találja.