Lázár: Putyin nagy iskola, a hatalomgyakorlás speciális kultúrája

10838043 10153057361896093 103231571854336268 o
2016.02.24. 10:54
Vlagyimir Putyin egy „nagy iskola” Lázár János szerint, Vona Gábor pedig arról beszélt, Gyurcsány alatt még lehetett népszavazást tartani, a tegnap a választási iroda előtt történtek szerinte az elmúlt 26 év mélypontját jelentik. Lázár és Vona az ELTE jogi karán vitatkozott kedd este Schiffer Andrással. A két jobboldali politikus terrorügyben és az Oroszországhoz való viszonyban is egy platformra került. A rendezvényre nem akarták beengedni a sajtót, de mi bejutottunk.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Schiffer András, az LMP és Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszélgetett a Joghallgatók Önképző Szervezetének kedd esti rendezvényén az ELTE jogi karán. Hiába az egymástól papíron teljesen eltérő nézeteket valló politikus, az Európáról és az Európai Unióról szóló vita első néhány kérdése alapján inkább tűnt úgy, mintha sporttársak cinkelnék egymást. A rendezvény eredetileg nyitott volt, később azonban a rendezők kizárták a sajtót. Mi végül mégis bejutottunk.

A vita során Lázár János hol Schifferrel, hol Vonával élcelődött, hol pedig a moderátor Mráz Ágostonnak, a Nézőpont Intézet elemzőjének szóltak ki a politikusok poénkodva. A frontvonalak csak lassan rajzolódtak ki. A vita főbb témái:

  • A három politikus szerint Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból.
  • A visegrádi négyek megerősítése fontos.
  • Brüsszel, Moszkva, Ankara és Washington között őrlődik Kelet- és Közép-Európa.
  • Schiffer elszakadna Oroszországtól, Vona és Lázár nem.
  • A Fidesz alaptörvényt módosítana a terrorveszély miatt, a Jobbik népszavazást tartana a kvótaügyről, az LMP a probléma gyökerét kezelné, és egységes európai fellépést sürget.
  • A Nemzeti Választási Irodánál történtek Vona szerint az elmúlt 26 év legmélyebb pontját jelentik. Lázár úgy látja, megnyerhetnék a vasárnapi zárva tartásról szóló szavazást, Schiffer szerint viszont veszítene a Fidesz.
  • Mráz Ágoston amúgy nem szereti, ha Schiffer beszél.

Lázár: Kárpát-medencei magyar hegemóniát!

Mindegyik politikus arról beszélt, szerintük Nagy-Britannia nem fog kilépni az Európai Unióból. Abban is mind egyetértettek, hogy az elszakadásról szóló brit népszavazás után megnyílhatnak a magyar politika számára is lehetőségek, vagyis újra lehetne majd tárgyalni a nemzeti szuverenitás szempontjából fontos szerződéseket. A legpesszimistább egyébként Lázár volt, aki szerint a Brexit egyáltalán nem lefutott, az eredményt nem lehet borítékolni, még akkor sem, ha valószínűbb, hogy a britek maradnak.

„Az elmúlt öt év legnagyobb politikai sikere a visegrádi négyek összekovácsolása” – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor arról kérdezték, vajon a V4-ek a jövőben is képesek lesznek-e a menekültválság alatt látott összefogásra. Szerinte azonban az egységes fellépés semmiképpen sem érdeke a környező nagyhatalmaknak, vagyis a Brüsszel-központú Nyugat-Európának, valamint Oroszországnak. Vona viszont a két pólus mellé harmadiknak behozta Törökországot is. 

Lázár szerint a politikai nyomás és az ellenállás tovább kovácsolhatja az egységet, és segítheti a Fidesz-kormányt „egy Kárpát-medencei magyar hegemónia” fenntartásában.

„Amikor a térségben a félelem munkál, ez a törekvés édeskevés lesz” – hangsúlyozta Schiffer, aki szerint hiba azt gondolni, hogy például a szlovákokra ráerőltethetjük ezt a magyar hegemóniát.

Az LMP társelnöke is beszállt a nagyhatalmi jelenlétről folytatott rizikóba, és újabb szereplőként megemlítette az Egyesült Államokat is. Ő úgy látja, az USA éppen a nemzetek közötti ellentéteket kihasználva feldarabolhatja a V4-ek egységtörekvését.

Lázár és Vona nem tagadta meg Putyint

A moderátor, Mraz Ágoston Sámuel ezután Oroszországról és Vlagyimir Putyinról kérdezte a résztvevőket. Itt végre nem volt meg a résztvevők közötti bólogatási kör, mert élesen elvált Schiffer álláspontja a jobboldali politikusokétól. „Magyarország soha nem jött ki jól abból, ha az orosz nagyhatalmi törekvések felébredtek” – jelentette ki az LMP társelnöke, aki szerint a rendszerváltás előtti és azóta fennálló függést mindenképpen csökkenteni kell, és a saját lábunkra kell állnunk.

Putyinról pozitív a véleményem

– mondta el Vona Gábor, aki azzal finomította kijelentését, hogy az orosz népnek egy ilyen vezető kell. Ha ez nem Putyin lenne, akkor más hasonló kaliberű ember irányítana Moszkvából.

Mondjuk ki: abból még nem jöttünk ki jól, ha rosszban vagyunk az oroszokkal

– tette hozzá a Jobbik elnöke.

Lázár a magyar szuverenitás kérdésére levezetve Moszkvával való kapcsolatunkat azt mondta, hogy az orosz befolyással éppen olyan önrendelkezési konfliktusban vagyunk, mint Brüsszellel. De úgy látja, az érdekek fontosak ebben a kérdésben, az EU-nak pedig szüksége van az olcsó oroszországi nyersanyagokra.

Nagy iskola, a hatalomgyakorlásnak egy speciális kultúrája

– válaszolt Lázár Mráznak azon kérdésére, hogy tanult-e valamit Putyintól. Schiffer erre azonnal odaszólt, hogy szerinte nem kellene átvenni ezt az iskolát.

Senki nem látta, pláne egy ibizai buli után

Vona, amint a migrációs válságra terelődött a szó, azonnal elmondta, hogy a magyar kormány cselekvőképességét szerinte Európában mindenhol üdvözlik, de ez nem a Fidesz érdeme, hanem az ő pártjáé.

A Jobbik elnöke szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök a határrendészeti szigorításokat mind a Jobbik programjából emelte át, de a Jobbik ezzel együtt is partner volt az emberek biztonságának megteremtésében. „Én azt szeretném, hogy kvótaügyben tartsunk népszavazást” – ismertette pártja álláspontját, mert szerintük csak az emberek támogatásával lehetne legitimen fellépni az EU befogadáspárti politikája ellen.

Ha rajtam múlik, a kerítés sokkal hamarabb felépül

– közölte Lázár, aki védelmébe vette a Fidesz alaptörvény-módosítási javaslatát, mely terrorkockázat esetén különleges jogosítványokat adna a kormánynak (mely így például lezárhatja a határokat, átírhatja a költségvetést, kijárási tilalmat vezethet be vagy korlátozhatja szerkesztőségek munkáját anélkül, hogy erre a parlament felhatalmazását kérné.)

A miniszter szerint ugyanis a „tömeges bevándorlás” miatt ez már nem emberi jogi kérdés, hanem biztonságpolitikai probléma. Mert Európa nincs felkészülve az ezzel járó kockázatokra, és példaként a tavaly év eleji, Charlie Hebdo elleni merénylet utáni becsléseket és jóslatokat hozta: ezek nem számoltak a kölni atrocitásokhoz vagy a novemberi párizsi terrortámadáshoz hasonló eseményekkel.

Kötve hiszem, hogy van ember Európában, aki egészen pontosan látta tavaly januárban, a Charlie Hebdo után, hogy ennek a krízisnek mi a természete. Pláne nem valaki egy ibizai buli után!

– reagált az LMP vezetője Lázár érvelésére, és döfött egyet Habony Árpádba. Ő egy egységes európai fellépésben látja a helyzet megoldását. Szerinte nem megoldás, ha minden ország egyoldalúan lép ebben a válságban, mert az csak Európát teszi ki újabb veszélyeknek.

„Illúzió azt gondolni, hogy bármilyen határrendészeti varázslás a problémát megoldja” – mondta Schiffer, de hangsúlyozta, hogy azért a kvótarendszerben sem hisz. Ahogy abban sem, hogy Angela Merkel német kancellár romantikus körülmények között döntene a menekültek befogadásáról, mikor valójában üzleti köröknek ebben igen erős érdekük van, hiszen olcsó munkaerőhöz juthatnak.

Az Orbán-kormánynak odaszúrva még felemlegette, hogy az LMP a tavaly év eleji párizsi terrortámadás után benyújtott a parlamentnek egy kiegészítést a Btk.-hoz, de azt a Fidesz akkor lesöpörte az asztalról.

Az elmúlt 26 év legmélyebb pontja

Hiába utalt arra Lázárnak mind Schiffer, mind Vona, hogy tegnap a Fidesz rendelt „verőlegényeket” az NVI Alkotmány utcai épületéhez, Lázár ezt nem kommentálta. Elmondta viszont, hogy szerinte a Fidesz megnyerhetné álláspontjával a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazást, ha Erdősi Lászlóné kérdéséről végül tényleg népszavazást lehet tartani.

Az utolsó időszak, amikor a népszavazást ünnepelni lehetett, az Gyurcsány Ferenc alatt volt

– mondta sajnálkozva Vona Gábor arra utalva, hogy a Fidesz azóta viszont ellehetetlenítette azt, hogy a társadalom érvényre juttassa az akaratát. Az estébe teljesen beleszürkült jobbikos politikus a végére talált magára: ekkor nevezte az elmúlt 26 év legmélyebb pontjának, hogy ma szinte lehetetlen népszavazást tartani.

Schiffer András szerint ha a Fidesz nem fél a voksolástól, ahogy azt Lázár mondja, akkor érthetetlen, hogy miért rendelt oda kedden a választási irodához verőlegényeket. Az LMP társelnöke szerint minden kormány hatalmát megdönti, ha leszavazzák egy törvényét, és ezért fél annyira a Fidesz a zárvatartásról szóló referendumtól. Schiffer szerint ugyanis

a népszavazás egy fontos eszköz abban, hogy a kormány 2018-ban vagy még azelőtt távozzon, de Fidesz irányítása alatt sokkal húsba vágóbb döntések is születtek, mint a vasárnapi boltbezárás.

A rendezvény előtt Lázár János röviden nyilatkozott az Index kamerájának:

Lázár: Megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön Kubatovval