Kiss Szilárd már szabadlábon építi kapcsolatait

2016.03.03. 16:16

A jelenleg szabadlábon védekező Kiss Szilárd, Magyarország egykori moszkvai mezőgazdasági attaséja, később miniszteri megbízottja tiszteletét tette csütörtökön a minisztériumi tisztviselőket is felvonultató Borjog és bormarketing konferencián – adta hírül a Mandiner. Kisst minősített vesztegetéssel vádolják.

Kiss Szilárd az, akinek közös orosz cége volt a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel. Ez volt az az orosz cég, amit Mészáros egyszerűen elfelejtett feltüntetni a vagyonnyilatkozatában, a társaságra az Index bukkant rá az orosz cégnyilvántartásban. A volt attasét egy takarékszövetkezet megkárosítása miatt tartóztatták le bő egy éve.

A borkonferenciát, ahol Kiss csütörtökön megjelent, a Miniszterelnökséggel és a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködésben szervezték. Kiemelt célja, hogy "felületet biztosítson a szőlőbor ágazatot segítő véleményformáló gondolatoknak és teret adjon a szakmát érintő érdemi kommunikációnak". A konferencia szakmai együttműködő partnere a Miniszterelnökség mellett a Földművelésügyi Minisztérium is.

A Mandiner tudósítója Kisst „piros zakóban, piros műanyagkeretes szemüvegben" látta ebédelni, de a szünet után távozott. 

A Mandiner a helyszínen megtudta, hogy Kiss Szilárd a Vengerskoe Vino Zrt. képviseletében jött el a konferenciára, ahol a felszólalók között volt mások mellett Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, Gál Péter, az agrártárca helyettes államtitkára és több minisztériumi tanácsadó. Az egyik szervező a portálnak azt mondta, Kisst nem hívták meg külön, csupán „egyszerű vendégként" érkezett.

Kiss Szilárd vádlott társát, Sziky Gyula nyíregyházi vállalkozót egyébként egy másik büntetőügyben pár napja vették őrizetbe újra

A Kiss Szilárd-sztori

Korábban öt részes cikksorozatban foglalkoztunk Kiss Szilárd ügyeivel, aki úgy bukott le, hogy a most ismét letartóztatott Sziky telefonját lehallgatta a rendőrség. A gyanú szerint Kiss rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul, amivel megkárosították az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Az Index nyomozása során fény derült rá, hogy Kiss Szilárd nem csak Tarsoly Csaba bukott Quaestor-vezérrel, hanem Orbán Viktor barátjával, Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatban állt, nem is akárhogy. Rábukkantunk Kiss és Mészáros eltitkolt közös orosz cégére, amit a felcsúti milliárdos polgármester elfelejtett a vagyonbevallásában feltüntetni.

kiss szilard matrojska
Fotó: szarvas

Kissről azt is kiderítettük, hogy korábban gyanús orosz figuráknak és prostituáltaknak segített magyar vízumhoz jutni nagy tételben. Kissnek bírósági papírja is volt arról, hogy vízumok ígéretéért cserébe kb. 20 millió forintnyi pénzt kapott egy orosz üzletembertől. Ennek ellenére orosz élettársa társtulajdonos és ügyvezető lett egy olyan moszkvai cégben, melynek a magyar állam egyenesen kiszervezte a vízumigénylést.

Amikor agrárdiplomatának kinevezték, az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatokat tárt fel Kissel kapcsolatban, ennek ellenére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek köszönhetően a simlis üzletember-diplomata pozícióban maradhatott miniszteri megbízottként. Pedig az átvilágítás orosz alvilági kapcsolatokat tárt fel nála, ráadásul róla és különösen élettársáról, Lénáról kormánykörökben is elterjedt vélemény volt, hogy orosz titkosszolgálati kötődéseik vannak. A cikksorozat utolsó részében azzal foglalkoztunk, hogyan hálózta be Kiss Szilárd többek között közös bizniszekkel és megvendégeléssel, etetéssel-itatással az agrárminisztérium több döntéshozóját.