Auguszta
5 °C
22 °C

Lemondott a pedagógussztrájk kiheréléséről a PSZ

2016.03.23. 11:40

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről, jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Lépésüket azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat, hiszen a Tanítanék mozgalom várhatóan szintén akciót hirdet, aznap reggelre, írja az MTI.

Ahogy arról beszámoltunk, Pukli István március 15-én bejelentett egyórás munkabeszüntetése helyett azt javasolta a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a tanárok a munkaidő végén, délután négykor nyilvánítsanak véleményt. A kormányzat köznevelési politikájával egyébként kritikus PSZ szerint ugyanis nagyon fontos, hogy „a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló sem maradjon felügyelet nélkül”.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke most azt mondta, a PSZ olyan polgári engedetlenségre, amelynek jogkövetkezménye lehet, nem biztathatja a pedagógusokat, minden munkavállaló egyéni döntése, hogy részt vesz-e benne. Ugyanakkor a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és a sztrájk megszervezéséről sem mondtak le, ha nem sikerül megállapodni.

A PSZ elnöke elmondta, hétfőn egyeztettek a Tanítanék mozgalom egyik képviselőjével, Pukli Istvánnal. Azt javasolták, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket az iskolák épülete előtt, ez azonban nem sztrájkfelhívás volt. A mozgalom nem fogadta el javaslatukat, és várhatóan polgári engedetlenséget hirdet aznap reggelre, egy óra időtartamra. Ezt tudomásul veszik, és visszavonják javaslatukat – közölte a szakszervezeti vezető.

Galló Istvánné kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány semmilyen pressziót nem gyakorolt rájuk, hogy határolódjanak el a civil szerveződésektől. Azt ugyanakkor jelezte: záros határidőn belül lezárják a tárgyalásokat, vagy így, vagy úgy.

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumot igazgató Pukli március 23-ig adott határidőt, hogy a kormányfő és az államfő bocsánatot kérjen „az elmúlt hat évben megalázott emberektől”, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte – emlékeztetett az MTI. Ennek elmaradása esetén jönne a március 30-i sztrájk, amikor egy órára „leáll az élet”, és a tanárok kimennek az iskola épülete elé.

Orbán Viktor az ultimátumra úgy reagált, hogy azt gondolta, Pukli csak viccelt.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!