Az ember, aki ott sem volt

Rogán Antal és az V. kerület alternatív valóságai

rogan cover
2016.07.04. 08:10
A jegyző, a könyvvizsgáló, a rendőrség, a lehallgatott maffiatagok, a belügyminiszter, a nyugalmazott tábornok, a grúz üzletemberek, Habony nagynénje és a budai fideszes polgármester: sokaknak lehettek információi, sejtései arról, hogy néhány dolog talán nem teljesen kóser és szabályos Budapest szívében, az V. kerületben. Van viszont egy ember, aki rendületlenül állítja, hogy minden tisztán, tisztességesen és jogszerűen zajlott az irányítása alatt: Rogán Antal, a (volt) polgármester. Orbán és Lázár azt mondja, hisz neki, de egyre több sötét, múltbéli ügy kezd a nevéhez tapadni, és lassan már az sem tűnik extrém forgatókönyvnek, ha Rogánról kimondaná a bíróság, hogy szabad bűnözőnek hívni, és eljárás alá vonnák. Pedig fideszes kormánytagokkal kapcsolatban eddig teljesen elképzelhetetlennek tűnt ilyesmi. A sors iróniája, hogy a miniszterelnök kabinetfőnöke amiatt ütheti meg nagyon a bokáját, mert felvette a kesztyűt a Fidesz által drogos politikusnak bélyegzett Juhász Péterrel szemben.

Rogán Antal 2006-tól 2014-ig volt az V. kerület fideszes polgármestere. Hivatali ideje alatt a belvárost elkerülték a botrányok, távozása óta viszont egyre-másra szakadnak kellemetlen ügyek a politikus és egykori önkormányzatának nyakába.

Orbán Viktor kabinetminisztere azt a védekező taktikát választotta, hogy úgy tesz, mint aki nem tudott a kérdéses, problémás dolgokról, köze pedig pláne semmihez sem lenne. A stratégia egy-egy esetben hihető lehet, de Rogán a sorozatos kommunikációs elhárítás miatt lassan egy olyan polgármester képét építette fel magáról, mint akinek fogalma sem volt, hogy mi történik az általa vezetett kerületben, rajta kívül viszont szép számmal akadtak beavatottak.

Dolgok, amiket Rogán Antal a nyilatkozatai alapján nem tudott:

  • Nem tudta, hogy kik üzemeltetik az V. kerületben a legnagyobb szórakozóhelyeket és éttermeket.
  • Nem ismerte Vizoviczki Lászlót és Portik Tamást, akik a belváros meghatározó vállalkozói voltak, amíg le nem csukták őket.
  • Nem volt tudomása arról, hogy közeli barátja, Habony Árpád bérelt-e önkormányzati ingatlant az V. kerületben.
  • Nem tudta, hogy az önkormányzat által kedvezményesen eladott ingatlanok közül hányat adtak tovább jelentős profittal az új tulajdonosaik.
  • Néha azt sem tudta, hogy az önkormányzata kinek ad milliós kedvezményt egy lakás árából.
  • Nem tudott a volt kerületét érintő feljelentésekről, nyomozásokról.
  • Nem tudott a kerülete önkormányzatában történt esetleges jogszerűtlenségekről.
  • Nem tudott elmenni a bíróságra, hogy szembesítsék Portik Tamással, mert épp halaszthatatlan közfeladatot látott el.

Könnyen lehet, hogy Rogán Antal a polgármestersége idején valóban nem tudott egy sor olyan történésről, ami azóta több magyar és európai hatóságban gyanút ébresztett. De ha a miniszter tényleg semmiről sem tudott, és egyik ügyben sem állapítják meg a felelősségét (amire jelen állás szerint jó esélye van), akkor bizonyos értelemben

Mit lehet tudni azokról a dolgokról, amelyekről Rogánnak nincs tudomása?

  • A 444 által közölt lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a legnagyobb belvárosi bárokat üzemeltető cégeket T. József vezette, akiről a szórakoztató iparág helyi szereplői tudták, hogy Vizoviczki végrehajtó embere. Rogán azt mondta, hogy nem ismeri T. Józsefet.
  • Vizoviczki nem állította, hogy ismeri Rogánt, a lecsukott vállalkozó emberei viszont úgy beszéltek a polgármesterről, mint megbízható káderről, aki a Vizoviczki-cégcsoport érdekeit képviseli. Portik többször mondta, hogy ismeri Rogánt, találkozott vele, az expolgármester ezt mindig tagadta.
  • „Nem tudok arról, hogy Habony Árpád bérlője lenne az önkormányzatnak. Ha ezt állítják, védjék meg a bíróságon. Én nem tudok róla. (...) Én azt mondom, hogy nem bérlője az önkormányzatnak" – mondta Rogán tavaly januárban az Indexnek. Az igazság, hogy Habony Árpád valóban nem bérelt önkormányzati ingatlant az V. kerületben, viszont az RTL Klub beszámolója szerint rendszeresen megfordult a Szerb utca 9. szám alatti társasházban. Az épület egyik első emeleti lakását hivatalosan 2008 óta Habony volt feleségének, Kaminski Fanny-nak az anyja bérelte, de úgy tudjuk, hogy ő sosem lakott ott, hanem Orbán tanácsadója használta az ingatlant, amíg le nem fülelte az RTL.
  • Rogán állítása szerint csak a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiségről tudja, hogy 50 milliós profittal továbbpasszolták azok, akik komoly kedvezménnyel megvették az önkormányzatától. Más konkrét esetről nincs információ, de abból, hogy a Sas utca 17. üzlethelyiségét már tavaly januárban a vételár nyolcszorosáért árulták a vevők, akár arra is lehet következtetni, hogy a Rogán polgármestersége alatt kedvezménnyel eladott ingatlanok közül juthatott még néhány arra a sorsra, mint a Károly körút 26. (Hogy történtek-e még ilyesmik, az az ingatlanok tulajdoni lapjaiból kiderülhet.)
  • Az V. kerületi önkormányzat Rogánhoz hasonló stratégiát alkalmazva azzal védekezik, hogy nincs tudomásuk olyanról, hogy Rogán idejében Vizoviczki nevéhez köthető ingatlaneladásról. Ez igaz, hiszen Vizoviczki ekkorra már háttérbe vonult, de a 2009-ben kedvezménnyel eladott Kígyó utcai ingatlant ugyanaz a Vizoviczkihez köthető kör vette meg, aminek már legalább tíz ingatlana volt a kerületben, és amelyekről a 444 szerint köztudomású volt, hogy Vizoviczki áll a hátterükben.
  • Rogán azt mondta tavaly az Indexnek, hogy nem tud más eljárásról, mint ami a volt jegyzője ellen zajlott. Lehetséges, hogy nem tudott róla, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ekkor már túl volt egy jelentésen az uniós forrásból megvalósult Budapest Szíve programmal kapcsolat, amit már 2012 óta vizsgált és kritizált az Európai Bizottság. Az interjú készítése közben pedig egyébként javában zajlott a 61 belvárosi rendőr - köztük parancsnokok - elleni nyomozás, akikkel kapcsolatban felmerült, hogy Vizoviczki emberei lefizették őket.
  • A kabinetminiszter azzal szokta védeni az V. kerületi ingatlaneladásokat, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott. Ennek nem lehet az ellenkezőjét állítani, ugyanis folyamatban van a belvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos nyomozás, még vádemelés sem történt, és az is lehet, hogy nem is fog.
  • Rogán azért nem ment el a szembesítésre, mert állítása szerint német újságírókkal folytatott háttérbeszélgetést Münchenben, és a Bild című bulvárlapnak is adott egy interjút. A szembesítés időpontja egyébként előre egyeztetett volt: a miniszter ügyvédei megjelöltek néhány lehetséges dátumot, a bíró azokból választott egyet. Egy hónappal ezelőtt azonban Rogán jelezte, hogy egyéb elfoglaltság miatt nem lesz ott a tárgyaláson. A szembesítést követően a Kabinetirodának muszáj volt előállnia Rogán halaszthatatlan interjújával, ami végül nem is interjú lett, hanem egy három mondatos idézet egy cikkben. Ez azért fontos részlet, mert ha a bíró úgy ítéli meg, hogy Rogán távolmaradása nem volt indokolt a szembesítésről, az biztosan nem a miniszter malmára fogja hajtani a vizet.
Rogán Antal lehet a következő Demszky Gábor.

Amíg a korábbi főpolgármester helyettesét, Hagyó Miklóst több év előzetes letartóztatás után két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, addig a főnök megúszta a bilincset, és még csak ki sem hallgatták. Demszky a sajtóban egyébként végig azzal tolta le magáról a körülötte zajló fővárosi korrupciós ügyeket, hogy ő semmiről sem tudott.

Nagy különbség persze, hogy az utóbbi években kipattant belvárosi botrányokkal kapcsolatban eddig mindenkit felmentett a bíróság. A folyamatban lévő, önkormányzati érintettséget is felvető nyomozások jelenleg ismeretlen tettesek ellen zajlanak, pedig az elmúlt években több név is előkerült mutyiszagú témákban. 

Emberek, akik Rogán környezetében kapcsolatba kerülhettek a bűn világával

Rónaszéki László 1998-tól 2013-ig volt az V. kerület jegyzője. A 444 által idézett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az előzetesben ülő Vizoviczki emberei úgy beszéltek róla, mint a cégük egyik támogatójáról, aki elintéz nekik dolgokat. Ugyanezek a „maffiatagok” arról is értekeztek egymás között telefonon, hogy ha Rónaszéki nem segíti őket, majd közbelép Rogán, aki szintén barátja a cégüknek. Rónaszékit végül Rogán menesztette, éppen akkor, amikor Vizoviczkit büntetőeljárás alá vonták. A jegyző ellen később hivatali visszaélés, vesztegetés és befolyással való üzérkedés miatt vádat emeltek, majd felmentették, és most a VII. kerületi önkormányzatnál dolgozik nemzetiségi referensként.

Szebellédi István az V. kerület könyvvizsgálója volt, és ő az, aki megpróbálta Liechtensteinbe menekíteni Vizoviczki cégcsoportjának pénzét, miután a rendőrök letartóztatták a vállalkozót. A rizikós pénzmozgatásban Szebellédi egyik önkormányzati munkatársa, T. Márta Éva is segédkezett, derült ki szintén a 444 cikkéből. Szebellédi cége egyébként éveken keresztül készítette az V. kerületi önkormányzati ingatlanok eladásához szükséges szakvéleményeket. Vizoviczki letartóztatása után nem sokkal Szebellédi lement a zuglói háza pincéjébe, és fejbe lőtte magát.

Hvg.hu szerint Rogán ügyvédei Felhősi Lászlót, a Terrorelhárítási Központ ezredesét és Bolcsik Zoltánt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezérőrnagyát akarták tanúként beidézni az első Rogán–Portik-szembesítésre, amire végül nem ment el a miniszter. Utóbbi két tisztet egyébként a bírónő nem idézte be a tárgyalásra, mert szerinte későn szóltak Rogánék. 

De honnan tudhatja Rogán, hogy ki vezetett egy hozzá semmilyen szinten nem kapcsolódó maffiavezér elleni titkos nyomozást?

– tette fel a kérdést Juhász.  

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint Felhősi és Bolcsik "tanúkénti meghallgatását a felperes indítványozta és kérte Portik Tamással való szembesítésüket a 2016. június 17-i tárgyaláson, de ennek a bíróság nem adott helyt. A két személy indítványozására korábbi sajtómegjelenések és hatósági megkeresések alapján került sor” – írta kérdésünkre a KTK. 

Pápa Marianne a miniszter jó barátjának, Habony Árpádnak a nem vér szerinti nagynénje. (Habony az üzletasszony volt férjének, Szetlik Ferencnek az unokaöccse.) Pápáról azt állította Kocsis Máté, hogy Portik élettársa volt, a rendőrök mellőle vitték el a maffiavezért. Pápa cáfolta , hogy Portik élettársa és üzlettársa lett volna, de azt nem tagadta, hogy volt közük egymáshoz. Portik az Átlátszónak adott börtöninterjújában azt állította, hogy nagyon jól ismerte Pápát, rendszeresen találkoztak, többször együtt nyaraltak. Portik szerint Pápa Skype-on keresztül "rendszeresen beszélgetett" Habonnyal.

Portik arról is beszélt korábban, hogy „talán egy házibulin” ő is összefutott Habonnyal. Az olajos maffiózó Rogánnal kapcsolatban már tisztábban emlékezett. Azt mondta a bíróságon, hogy 10 millió forintnyi euró kenőpénzt vitt egy táskában Rogánnak a Centrál Kávéházba, hogy a polgármester elintézze, hogy egy önkormányzatai tulajdonú ingatlan átjátszását a Pápa–Portik üzleti körnek. Rogán erre azzal reagált, hogy egy szó sem igaz abból, amit Portik mondott, ők ketten soha, sehol nem találkoztak. 

Mikhail Lokhvitskiy egyike azoknak a grúz magánszemélyeknek, akiknek 50 milliós haszonnal adták el a Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiséget, amit nem Habony nagynénjének a cége vett meg az önkormányzattól.  Ez volt egyébként az az ingatlan, aminek az eladása Rogán szerint is problémás volt és az ebben az ügyben tapasztalt nem megfelelő információáramlás miatt Rónaszéki jegyző menesztéséhez vezetett. Lokhvitskiy és Rogán között a kapcsolódási pont a belvárosi Kiosk nevű szórakozóhely, amelynek mindketten szerepeltek már a Facebook-galériájában, ráadásul ugyanannak az embernek a társaságát élvezve, más-más időpontban. Még egy távoli kapcsolódás, hogy 

Gerendás József 1994 és 2010 között volt az V. kerületi önkormányzat képviselője. Egy tanúvallomás azt állítja, hogy tőle jöttek az információk Vizoviczkihez. A Direkt36 cikke szerint Gerendás segített megszervezni, hogy egy belvárosi Hotelben jól fizető ügyfeleknek (politikusoknak is), hogy prostituáltakkal találkozhassanak.

Bús Balázs a III. kerület kormánypárti polgármestere elismerte , hogy többször találkozott Vizoviczkivel. Bús szerint csak a vállalkozó szórakozóhelyei miatt érkezett lakossági panaszokról egyeztettek, de ebből az is következik, hogy a Fővárosi Közgyűlésben Rogánnal együtt ülő Búsnak lehetett ismerete arról, hogy mivel foglalkozik a most előzetesben ülő vállalkozó. Update: Cikkünk megjelenése után jelezte a III. kerület sajtóreferense, hogy Bús Balázs nem volt akkor tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, amikor Rogán Antal. (Bús Balázs egyébként 2010 és 2014 között együtt ült a parlamentben Rogánnal.) A sajtóreferens azt is jelezte, hogy Bús Balázs "a hivatkozott vállalkozóval a III. kerületi szórakozóhelyeivel kapcsolatos zajpanaszok kapcsán egyeztetett, nem pedig az újságíró által sugallt az Óbudán kívüli szórakozóhelyekkel kapcsolatosan".

Rogán ismerősei között nyomozati, önkormányzati vagy üzleti oldalon nem volt hiány alvilág ismeretekből, de a miniszter verziója szerint neki senki sem szólt semmiről, regnálása alatt minden jogszerűen történt, és ő sem tapasztalt semmi gyanúsat.

Pedig minimum a gyanú már több esetben felmerült. Például, amikor 61 belvárosi rendőr ellen indított nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészség, mert felmerült, hogy 2004 és 2011 között lefizették őket Vizoviczki emberei. Elévülés és bizonyíthatóság hiánya miatt végül megszüntették az eljárást, a rendőrök egy része azóta is szolgál az V. kerületben. A volt jegyzőt is tisztázta már a bíróság, két ügy viszont még nyomozati szakaszban van.

A rendőrség nagyon nem akar nyomozni, az ügyészség nagyon szeretné, hogy nyomozzanak

A belvárosi ingatlaneladások miatt elsőként Juhász Péter tett feljelentést 2015 januárjában. Az Együtt politikusa szerint az V. kerületi önkormányzat több tízmilliárd forintnyi ingatlant adott el áron alul magánszemélyeknek vagy pályáztatás nélkül adott ki önkormányzati ingatlanokat "fideszes haveroknak". Juhász feljelentését a rendőrség lesöpörte, majd váratlanul hivatalból nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség, ami egyben szokatlan módon elmarasztalta a rendőrséget, amiért nem jártak el kellő körültekintéssel Juhász feljelentésekor.

Ezt a nyomozást később egyesítették egy másik belvárosi ingatlanüggyel. A Demokratikus Koalíció tett feljelentést azután, hogy kiderült: a kormány agytrösztjének számító Századvég akkori igazgatósági elnöke, Heim Péter maga vállalt garanciát Rogánnak azért, hogy a Dorottya utca 8. szám alatti teljes épületre van fedezete az ajánlatot tevő luxemburgi offshore cégnek.

Az egyesített nyomozás Juhász szempontjából egyelőre nem tekinthető túl eredményesnek. A Nol szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályán működő kiemelt ügyek osztálya eddig négyszer akarta bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntetni a nyomozást, a Fővárosi Főügyészség pedig ugyanennyiszer rendelte el az eljárás meghosszabbítását, legutóbb március 21-én.

A Fővárosi Főügyészség egy másik belvárosi ügyben, a Budapest Szíve nevű városrehabilitációs program miatt is nyomozást rendelt el tavaly márciusban. A Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcák 15 milliárd forint uniós forrásból megvalósult "szokatlan" felújítása miatt már három éve szólt az Európai Bizottság, majd 2014 decemberében jelentést készített róla az Európai Csalás Elleni Hivatal. Az EU-s pénzek elköltése felett őrködni próbáló szervezetben felmerül az irányított közbeszerzés gyanúja. A BRFK lassan másfél éve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, az V. kerület sajtóosztálya szerint az egész ügy egy teljes félreértésen alapszik.

Lehet-e bűnözőnek nevezni Rogán Antalt?

A most is tartó két nyomozás mellett bírósági szakaszban van a már említett Rogán–Juhász-per, amelyet a miniszter a személyiségi jogai megsértésére hivatkozva indított az Együtt V. kerületi képviselője ellen. Juhász azt mondta Rogánra, hogy bűnöző és bűnözőkkel üzletel, Rogán emiatt kártérítést követel Juhásztól, aki hogy alátámassza az igazát, a bíróságra hívta tanúnak a nemrég a Prisztás-gyilkosság miatt jogerősen 15 év fegyházra ítélt Portikot. Juhász azért akarta előszedni az olajos maffiózót, mert a 90-es évek magyar alvilágának hírhedt alakja 2014-ben már egyszer azt mondta a bíróságon, hogy jól ismeri Rogánt.

A bíró elrendelte Rogán és Portik szembesítését, amire végül a miniszter nem ment el, mert közbe jött neki egy halaszthatatlan közfeladat. Mivel a bírósági idézés még egy minisztert is kötelez arra, hogy megjelenjen és felszólaljon egy tárgyaláson, Rogán is el fog menni a bíróságra, a kérdés csak az, hogy mikor.

A bíró egyelőre nem tűzött ki új időpontot a szembesítésre, de Rogán az ügyvédjén keresztül azt ígérte, hogy legközelebb mindenképpen ott lesz. Ellenkező esetben a bíróság rendbírság kiszabásával sújthatja a minisztert, vagy akár elő is vezettetheti rendőrökkel, de Rogánék válaszából az következik, hogy ezt valószínűleg nem fogják megvárni.

Az ügy másik nagy kérdése, hogy tesz-e feljelentést a bíró Portik állításai nyomán. Elméletileg a magyar törvények szerint kötelessége lenne, mert tudomására jutott egy bűncselekmény gyanúja, a gyakorlat viszont más, senki sem értelmezi ilyen szigorúan a törvényt, "az ügyészség sem szokott újságcikkek alapján nyomozást elrendelni" - írtuk korábban.

Többféle kimenetele lehet még ennek az ügynek, de az biztos, hogy Rogánnak kellemetlen lenne, ha elutasítaná a keresetét a bíróság, azaz úgy ítélné meg, hogy Juhász nem sértett személyiségi jogot, amikor azt mondta, hogy Rogán Antal bűnöző és bűnözőkkel üzletel. Ha tesz feljelentést a bíró Portik terhelő vallomása után, ha nem, mindenképpen súlyos bélyeg lenne a miniszternek, ha bárki bármikor, következmények nélkül bűnözőnek nevezhetné.

A bűnöző-stigma főleg azok után lenne kínos Rogánnak, hogy a Kúria pár napja a Népszabadságnak adott igazat a lap egyik cikke miatt indított perben. A Népszabadság azt állította az V. kerület által sérelmezett írásában, hogy a kerület áron alul adott el ingatlanokat. A jogerős ítélet szerint az újságnak volt igaza, tehát ki lehet jelenteni, hogy az önkormányzat Rogán polgármestersége alatt áron alul adta el több ingatlanját a Károly körúton.

Orbán és Lázár nem hisznek Portiknak, az emberek pedig nem hisznek Rogánnak

A kampányminiszter környékén sokasodó kellemetlen ügyek annyira feltorlódtak, hogy még a kormánypárti politikusok ügyeit kínosan kerülő közmédiába is megkérdezték Orbán Viktortól, hogy mit gondol Portik kenőpénzes vádjairól. 

A miniszterelnök azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy "természetesen" nem kérdezte meg Rogántól, hogy igazak-e Portik állítása, mert Portik bizonyítottan egy bűnöző. A következő kérdésre, hogy akkor lezártnak tekinti-e az ügyet, Orbán úgy felelt, hogy "ki se nyitottam".

Lázár János a kormányfőhöz hasonlóan megvédte Rogánt a legutóbbi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "nemcsak azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja", már pedig ebben az esetben a miniszter szerint Portik szavai megkérdőjelezhetőek. A minisztertársával szemben felmerült súlyos állításokkal kapcsolatban azt mondta Lázár, hogy "nem veszi azokat komolyan".

A színfalak előtt elegáns gesztusnak tűnhet Lázár részéről, hogy így megvédte a riválisának tekintett Rogánt, de a Kormányinfón elhangzottak talán inkább a miniszterelnök felé mutatják, hogy ha veszély fenyeget, akkor nincs más irány, csak az összezárás.

Orbán és Lázár szikár kiállásához képest meglepő, hogy a náluk jóval súlytalanabb, de nemrég kormánybiztosnak kinevezett Révész Máriusz teljesen másik oldalról közelítette meg a témát. Bár szerinte is "meg kell gondolni, hogy mennyi hitelt adunk egy elítélt bűnöző szavainak", úgy látja, hogy a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk, hogy történt-e olyasmi, amit Portik állít, vagy sem. Révész szerint azért szükséges a hatósági vizsgálat, mert bár Rogán ismertette az álláspontját, ebben a helyzetben a párttársa "hiába áll ki és mond valamit, az emberek jelentős része azt nem fogja elhinni".

Már pedig az ígérete szerint Rogán a közeljövőben titkosszolgálati tanúkkal felvértezve újra azt fogja bizonygatni, hogy "se házibuliban, se kávézóban" nem találkozott Portikkal, így 10 millió forintnyi kenőpénzt sem fogadott el tőle. Megeshet, hogy az emberek többsége ezt nem fogja elhinni, de Rogán szempontjából csak az fog számítani, hogy az ítéletet egyedül és függetlenül meghozó bíró neki adjon igazat. Mert ha nem így lesz, akkor Rogán akár meg is ütheti a bokáját, amiért harcba szállt Juhásszal, akinek a miniszter szerint nem is lenne helye a politikában.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)