Tarlós: Lázár a saját karrierje miatt aggódjon

2016.11.03. 18:41

"Örülök, hogy a miniszter úr aggódik a karrierem miatt, de én inkább az ő karrierje miatt aggódnék" - mondta Tarlós István a Hírtévének csütörtök este Lázár Jánosra reagálva. A miniszter a csütörtöki Kormányinfón a hármas metró felújítása körüli vitákra utalva úgy fogalmazott, Tarlós karrierjét meghatározza, hogy mindig valakibe bele kell kötnie.

"Nem szeretem, ha provokálnak. Nem én vagyok, aki ebből politikai kérdést csinál" - mondta Tarlós Lázár János kijelentését kommentálva. Szerinte minősíthetetlen és színvonal alatti a Miniszterelnökséget vezető miniszter személyeskedése, amire nem kíván reagálni.

Tarlós erőt vesz magán

"Örömömre szolgálna, ha ezt megtenném, de erőt veszek magamon. A budapestiek többsége ebben a kérdésben mellettem áll" - mondta. Tarlós szerint egyébként csúfos kudarcba és hazugságba torkollott a buszbeszerzések ügye, bármit is állít Lázár, valójában nincs is annyi magyar busz, mint amennyire szükség lenne, ez most már mindenki számára nyilvánvaló.

"Milyen játék az, hogy kikényszerítik a szolgáltatásvásárlást, de buszvásárlásra szólongat fel, miközben az ő kormánya hozott egy érvényes határozatot arról, hogy nem vásárolhatunk. Ez a játék folyik már több mint fél éve. Ezért szálltunk ki és ezért oldjuk meg magunk" - mondta Tarlós a Hírtévében.

A főpolgármester szerint az az egy magyar gyártó, aki elindult a tendereken visszaigazolta, hogy a jövő júniusig csak a töredékét tudná biztosítani a szükséges buszoknak. Tehát nem igaz az, hogy vannak magyar buszok. "Miért nem mutatják meg, hogy hol vannak a magyar buszok. Miért nem indultak el a magyar buszgyártók a tenderen?" - kérdezte.

Lázárnak viszket a tenyere

Viszket a tenyerem, sok rosszindulatú hazugság is megfogalmazódik, Tarlós karrierjét meghatározza, hogy mindig valakibe bele kell kötnie - ilyen kiszólásokkal kezdte a válaszát Lázár János arra a kérdésre, hogy mit szól Tarlós István főpolgármester legutóbbi nyilatkozatához a hármas metró ügyében, amely szerint Orbánhoz fordult, mert Lázár a budapestiek szemébe nevet, veszélyben a felújítás, és még a metrót is lehet, hogy le kell állítani.

Miközben Lázár beolvas Tarlósnak, arra utalva, hogy a főpolgármester üzenget, politikai játszma kérdésévé tette emberek biztonságát, törvénysértést követel a kormánytól, de nem cselekszik, tartalmilag a következőket mondja:

  • A kormány a pénzt adja a projekthez, eddig 200 milliárdot, a főváros dolga lenne a felújítás.
  • A cél a biztonságos és minőségi közlekedés, azaz a veszély elhárítása, majd a felújítás.
  • A közbeszerzési szabályokat muszáj betartani, különben veszélybe kerülhet minden EU-s pénz.
  • Hogy veszélyes-e a metró, az szakmai, hatósági, biztonsági kérdés, nem szubjektív. Ha veszélyes, azonnal állítsák le. Ha nem, akkor hagyni kell működni.
  • Az állam meg fogja oldani, ha leáll a metró, mert van megfelelő kapacitás rá.

Nem is úgy van?

Tarlós a Hírtévé műsorában elmondta, valójában a kormánytól nem kaptak pénzt, a metró pedig nem most életveszélyes, hanem bármikor azzá válhat, és ha jön egy negatív szakvélemény, le kell állítani. A főváros megoldotta volna ezt az egész problémát, ha a kormány nem avatkozik bele.

"Ha nem segítenek, legalább ne akadályozzák a munkánkat" - mondta. Szerinte egyébként nem ő az, aki politikai kérdést csinál a dologból, viszont ha sokáig húzódik az ügy, annak valóban lesz politikai következménye is. "Lázár helyében nem az én karrierem miatt aggódnék" - tette hozzá a főpolgármester.