Ezzel a kutatással érvelnek majd az összefogás mellett

DSZZS20170820051
2017.09.12. 07:53

Az ellenzéki oldalon hosszú hónapok, évek óta visszatérő kérdés, hogy vajon megvalósul-e újra a nagy ellenzéki összefogás. Vagyis hogy 2014-hez hasonlóan közös listán indulnak-e a balos pártok minden elvi fenntartásukat alárendelve annak, hogy legyőzzék Orbán Viktort.

A nagy ellenzéki összefogás megvalósulására egyelőre kevés jel mutat, hiszen Botka László elutasítja Gyurcsányt, az LMP elutasította Botkát, az Együtt új pólust akar, a Momentum pedig mindenkit elutasít.

Ebben az ellenzéki klímában az Együtt úgy döntött, rendel egy kutatást arról, hogy a potenciális szavazóbázisa, vagyis az MSZP–DK-ra ráunó balos szavazók melyik pártokat, politikusokat szeretik a legjobban, és egyáltalán mi a véleményük a lehetséges összefogásról.

A Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég által végzett kutatásban közel ezer olyan választót kérdeztek meg, akik LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazók, vagy akiknek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok. Vagyis nem az összes magyar választó véleményét, hanem az úgynevezett új pólus potenciális szavazóinak álláspontját tükrözi a felmérés (ez az összes szavazó nagyjából 10-15 százaléka lehet).

Lássuk először a kis pártok sorrendjét. Az Indexhez is eljutott felmérés szerint az új ellenzék pártjainak támogatói és szimpatizánsai körében a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%). Az új ellenzéki pártok szimpatizánsainak 4 százaléka nem válaszolt a pártpreferencia-kérdésre, és 21 százalék volt a bizonytalanok aránya.

elsoabra

A pártpreferencia mellett megmérték, melyik párt mennyire rokonszenves, illetve elutasított ebben a szavazói rétegben. Nem meglepő módon a Fidesz a leginkább elutasított. Az új ellenzéki szavazók 76 százalékának „nagyon ellenszenves” vagy „inkább ellenszenves” a Fidesz, ugyanez a szám a Jobbik esetében 67 százalék, az MSZP esetében 66 százalék, a DK esetében pedig 62.

Ha a szimpátiarangsort nézzük, ezeknek a szavazóknak az LMP a legszimpatikusabb, őket követi a Momentum és az Együtt.

A politikusok iránti szimpátiát is vizsgálta a kutatás. Egy ötfokú skálán kellett megjelölni, mennyire szereti a választó az adott politikust. Az LMP itt is nyert, ezeknek a szavazóknak Szél Bernadett a legszimpatikusabb (3,7), őt követi Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (3,5), majd Hadházy Ákos és Szigetvári Viktor (3,2) és Juhász Péter (3).

nepszer

Legkevésbé Orbán Viktort (1,7), Lázár Jánost (1,8), Gyurcsány Ferencet (2), Vona Gábort (2,2) kedvelik. Az új ellenzéki szavazók körében legnépszerűbb szocialista politikus Kunhalmi Ágnes, 2,9-es értékkel.

A kutatás rákérdezett arra is, hogy mit gondolnak ezek a választók a 2018-as parlamenti választásokat megelőző együttműködésről. Ebből kiderült – és ez fontos információ ezeknek a pártoknak –, hogy

  • csak 11 százalék támogatja annak gondolatát, hogy minden ellenzéki párt önállóan induljon („Ön szerint a Fidesz leváltására jó megoldás lenne-e, ha minden ellenzéki párt önállóan indulna?”),
  • 16 százaléknak nincs erről a kérdésről véleménye,
  • 73 százalék pedig elvár valamilyen együttműködést a pártok között.

Ebből tehát kiolvasható, hogy ezeknek a szavazóknak ugyan van pártpreferenciájuk, de a teljes külön indulást a háromnegyedük mégsem támogatja. Kérdés persze, hogy milyen mértékű összefogást fogadna el ez a közönség. Nem lenne meglepő mindenesetre, ha az Együtt tovább kampányolna a teljes, új pólusos összefogás ötletével.